REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

FOTO. Frumusețea lucrurilor făcute cu suflet, la Târgul Meșterilor Populari din Dobrogea!

FOTO. Frumusețea lucrurilor făcute cu suflet, la Târgul Meșterilor Populari din Dobrogea!

Replica API 21 mai 2018 | 00:52 441

Constănțenii au venit în număr mare să admire costumele populare și produsele tradiționale

În cadrul manifestărilor culturale prilejuite de Ziua Constanței, Muzeul de Artă Populară organizează, timp de trei zile, în perioada 19-21 mai, Târgul Meșterilor Populari din Dobrogea, prima manifestare de acest gen aparținând etniilor din această zonă etnografică.

La târgul deschis pe platoul din fața instituției de cultură participă meșteri români, ruși lipoveni, bulgari, greci, turci, tătari și armeni. Constănțenii s-au arătat interesați de eveniment, astfel că au venit în număr considerabil, au cumpărat obiecte populare și s-au pozat cu meșterii, impresionați de frumusețea și coloritul costumelor populare și al produselor. Cel mai mare „succes” l-au avut reprezentanții rușilor lipoveni și cei ai bulgarilor.

Bulgarii sunt reprezentați de Paraschiva Constantin din satul Vișina (jud. Tulcea), care expune țesături, iar grecii, de către Sinica Ciobanu, din Izvoarele (jud. Tulcea), care a venit la târg cu împletituri.

Din comuna tulceană Luncavița au venit, cu meșteșuguri specifice românilor, Gabriela Ioniță (împletituri din papură), Nela Călinescu (ceramică), Florica Arion (broderie manuală), Nicolae Onceanu (rogojini). De asemenea, Gheorghe Toader prezintă obiecte din lemn.

Rușii lipoveni din satul tulcean Jurilovca sunt reprezentați de Valentina Koker (piese de costum), iar meșteșugurile tătărești îi au ca ambasadori pe tulcenii Reian Adilsah din Tulcea (broderii) și Geambai Nedin (tărtăcuțe pictate), iar cele turcești, de Epsen Memet din Constanța (broderii și podoabe din mărgele). Tocmai de la Bacău, Vasile Agop a venit la Constanța cu costume armenești.

Constănțenii care vin la târg pot admira și costume populare originale, specifice românilor și etniilor conlocuitoare dintre Dunăre și Mare, prezentate în expoziția cu caracter temporar „Multiculturaliate dobrogeană”, dedicată tot Zilei Constanței și care se va deschide pe 18 mai, de Ziua Internațională a Muzeelor.

Cei care nu au avut ocazia, însă, să ajungă la Târgul Meșterilor Populari o pot face și luni, 21 mai a.c., de Ziua Constanței.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108