REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 28 Mar. 2023
Anul XX Nr. 6316
5.4° Constanța Marți, 28 Martie 2023 Anul XX Nr. 6316

Franţa: Marine Le Pen, trimisă în faţa justiţiei pentru postarea pe Twitter a unor fotografii cu atrocităţi comise de SI

Franţa: Marine Le Pen, trimisă în faţa justiţiei pentru postarea pe Twitter a unor fotografii cu atrocităţi comise de SI

Replica API 13 iunie 2019 | 00:00 219

Marine Le Pen

Lidera partidului francez de extremă dreapta Adunarea Naţională (RN, fostul Front Naţional-FN), Marine Le Pen, a fost trimisă în faţa justiţiei pentru că a difuzat pe contul său de Twitter, în decembrie 2015, fotografii ale unor atrocităţi comise de gruparea jihadistă Stat Islamic (SI), transmite miercuri AFP, citând o sursă judiciară franceză.

O judecătoare de instrucţie din Nanterre, suburbie a Parisului, a emis o ordonanţă de trimitere a Marinei Le Pen în faţa tribunalului corecţional, în temeiul unui articol din codul penal francez care pedepseşte răspândirea de mesaje violente susceptibile de a fi văzute de un minor, a precizat sursa.

Pe 16 decembrie 2015, Marine Le Pen a difuzat pe reţeaua socială o serie de fotografii de propagandă ale SI, ca replică pentru jurnalistul Jean-Jacques Bourdin pe care îl acuza că a 'făcut o paralelă' între SI şi Frontul Naţional.

Sub fotografii, ea a scris: 'Daech (acronimul arab al Statului Islamic - n.red.), asta înseamnă!'

Imaginile arătau un soldat sirian strivit de viu sub roţile unui TAB, un pilot iordanian ars de viu într-o cuşcă şi pe jurnalistul american James Foley, decapitat.

Postarea acestor imagini violente la doar câteva săptămâni după atentatele din 13 noiembrie de la Paris a provocat reacţii puternice de indignare.

Justiţia a declanşat în aceeaşi zi două anchete vizându-i pe Marine Le Pen şi pe deputatul FN Gilbert Collard, care difuzase imagini smilare. Collard a fost la rândul său trimis în faţa tribunalului corecţional pentru aceeaşi infracţiune, la finele lui martie.

În septembrie 2018, Marine Le Pen s-a arătat indignată de o expertiză judiciară solicitată în cadrul procedurii, acuzând o 'metodă utilizată în regimurile totalitate' şi refuzând să-i dea curs. Un astfel de examen este însă prevăzut de procedura penală în cazul acestui tip de infracţiuni.

După ce ea a postat documentul care ordona expertiza, o nouă anchetă a fost deschisă, legea interzicând publicarea unui act de procedură judiciară înaintea audierii.

Pe 5 iunie, lidera RN a vorbit pe Twitter despre o 'persecuţie', denunţând convocarea sa pentru a fi inculpată în această a doua anchetă.

AGERPRES

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Francezilor v-ati prostit de tot ! Va feriti sa recunoasteti realitatea ? In curand islamismul va conduce tara voastra ! Rusine pentru gloria trecuta a Frantei.
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
21333614235
5/49
172423372234
joker
5253282912