REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Fructele şi legumele aduse ilegal de evazionişti, vândute prin Metro şi Mega Image. Iţele afacerii duc şi la deputatul Marin Anton

Fructele şi legumele aduse ilegal de evazionişti, vândute prin Metro şi Mega Image. Iţele afacerii duc şi la deputatul Marin Anton

Replica API 13 februarie 2015 | 23:21 1599

A fost implicată şi fosta şefă DIICOT, Alina Bica?

A fost implicată şi fosta şefă DIICOT, Alina Bica?

Marin Anton

Reţeaua de evazionişti cu legume şi fructe, destructurată joi, 12 februarie, de către poliţiştii ilfoveni, cu sprijinul SRI, în urma celor 16 percheziţii efectuate în Bucureşti, Prahova, Ilfov şi Constanţa, îşi vindea produsele prin două mari lanţuri de supermarketuri din România, iar iţele afacerilor ajung până la unul dintre cei mai controversaţi deputaţi şi traseist notoriu, dar şi în anturajul unui latifundiar, aflat în prezent după gratii. Evazioniştii foloseau reţeta clasică a firmelor fantomă, cărora li se schimba frecvent sediul social sau denumirea şi erau trecute periodic pe numele unor „săgeţi”, în cazul de faţă cetăţeni turci sau tineri din orăşelul sibian Agniţa. Prejudiciul creat bugetului de stat, numai în perioada ianuarie- septembrie 2014, prin neplata taxelor aferente comercializării către marile lanţuri de magazine a legumelor şi fructelor intracomunitare se ridică la 1,4 milioane de euro.

Anchetatorii au descoperit că Uludag Quality SRL, în fiinţată în 2013 de către cetăţeanul turc Uludag Hamit, de 47 de ani, din Istanbul, cumpăra ilegal fructe şi legume, pe care le vindea apoi firmei distribuitoare Ager Fruit SRL. Din informaţiile noastre, Uludag Qaulity şi-a schimbat în octombrie 2013 sediul din apartamentul de pe Intrarea Târgu Frumos, din Bucureţti, unde avea declarat şi domiciliul cetăţeanul turc, într-un alt apartament din Complexul Cosmopolis, situat în comuna ilfoveană Ştefăneştii de Jos. Firma care cumpăra fructe şi legume de pe piaţa intracomunitară are ca domeniu de activitate intermedieri în comerţul cu maşini şi a raportat pentru anul 2013 o cifră de afaceri de 4.839.953 lei şi pierderi de 315.917 lei. Turcul Uludag Hamit a fondat, în paralel, şi Uludag Agro SRL, cu sediul în satul Chirpar, din judeţul Sibiu, firmă redenumită în iulie 2014 în Agniţa Agro SRL, entităţi folosite, de asemenea, în achiziţionarea de legume şi fructe intracomunitare. Afaceristul şi-a luat aici ca asociaţi pe Mihaela Păcurariu, de 36 de ani şi Dragoş Drăgan, de 34 de ani, ambii din orăşelul sibian Agniţa, cel mai probabil „săgeţi” folosite pentru tranzacţionările ilegale. Fructele şi legumele aduse de turc erau vândute distribuitorului Ager Fruit SRL, din Voluntari, firmă importantă pe piaţa comercianţilor de frcute şi legume. Ager Fruit este deţinută de Gheorghe Grigoraş, de 55 de ani şi Constantin Alin Dumitru, de 26 de ani, ambii din Bucureşti, cărora li se adaugă, din februarie 2014 şi turcul Alic Murat, de 35 de ani, rezident în România. Potrivit Voxpublica.realitatea.net, Ager Fruit a făcut în 2014 obiectul unor cercetări de amploare ale ANAF, cu privire la suspiciuni de evaziunea fiscală, dar inspectorii care s-au ocupat de caz au fost pur şi simplu concediaţi.

Incredibil! În hăţişul de interese al evazioniştilor apare şi fosta şefă DIICOT, Alina Bica

Potrivit sursei citate, unul din susţinătorii firmei era nimeni alta decât fosta şefă DIICOT, Alina Bica, arestată în prezent pentru fapte de corupţie. Bica ar fi folosit DIICOT pentru scoaterea de pe piaţă a firmei Akparom, unul din principalii competitori ai Ager Fruit. Aceeaşi sursă evidenţia şi legăturile foarte ciudate existente între Ager Fruit şi actualul lider PMP, deputatul Marin Anton, fost deputat PNL şi secretar de stat la Transporturi şi Mediu din partea PNL, unul din personajele cheie ale emga-afacerii RAFO. Marin Anton a recunoscut că este vechi partener de afaceri cu cei de la Ager Fruit, pe care îi şi cunoaşte personal, dar a negat că s-ar fi implicat în comerţul ilegal cu fructe şi legume desfăşurat de aceştia. Pe de altă parte, patronii de la Ager Fruit deţin mai multe firme, printre care şi Artinvest Construct SRL, în care unul din asociaţi era, la un moment dat, Marin Culcescu, de 84 de ani, tatăl lui Horia Culcescu. Supranumit „regele legumelor”, Horia Culcescu este cel mai mare producător de conserve de frcute şi legume din România şi finul lui George Becali, care i-a împrumutat zeci de milioane de euro pentru a-i susţine afacerile. Revenim însă la fructele şi legumele vândute la negru de reţeaua evazionistă, pentru a arăta şi cine au fost beneficiarii acestor produse. Potrivit unor surse judiciare, este vorba despre Mega Image şi Metro, două dintre cele mai mari lanţuri de supermarketuri din România. De altfel, firma Ager Fruit apare pe lista furnizorilor publicată de Mega Image pe site-ul propriu.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108