REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Furnizorii de energie electrică vor fi obligați să accepte plata în rate a facturii, la cererea clientului

Furnizorii de energie electrică vor fi obligați să accepte plata în rate a facturii, la cererea clientului

Virgil STOIAN 26 noiembrie 2022 | 11:11 1309

Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a elaborat un nou regulament de furnizare. Una dintre noutăți face referire la obligația furnizorilor de a accepta plata eșalonată a facturii, la cererea clientului, dacă emit facturile cu întârziere și trimit mai multe deodată.

În momentul de față, regulamentul este în faza de proiect, în dezbatere publică.

Perioada de facturare e obligatoriu lunară, pentru clienții casnici, arată regulamentul. Factura furnizată la locul de consum al clientului e emisă de furnizor pentru fiecare perioadă de facturare, în intervalul de timp comunicat de furnizor, prin factură. Perioada facturării nu poate depăși trei luni și e stabilită prin contractul de furnizare.

Prin derogare de la prevederile alin. (3) în cazul clienţilor casnici precum şi în cazul clienţilor preluaţi de către furnizorul de ultimă instanţă perioada de facturare este lunară.

Clientul poate cere plata în rate

Conform noului regulament, dacă furnizorul emite facturi la intervale de timp mai mari și le trimite clientului deodată pe toate, clientul poate cere plata în rate. Furnizorul, la rândul său, e obligat să accepte această solicitare.

„În cazul în care furnizorul emite factura pentru o perioadă de facturare mai mare decât cea prevăzută în contract sau stabilită conform reglementărilor în vigoare, acesta, la cererea clientului, este obligat să eşaloneze la plată sumele datorate de clientul final, pe o perioadă cel puţin egală cu perioada de facturare pentru care a fost emisă factura”, se arată în regulament.

De asemenea, alte prevederi stabilite prin acest regulament fac referire la formula de calcul a prețului de furnizare a energiei electrice, cu defalcarea componentelor.

Proiectul de Regulament propune, totodată, introducerea noţiunii de client activ cu detalierea drepturilor, obligaţiilor, modului de certificare şi de vânzare a energiei electrice produse, regulilor de comercializare a energiei electrice pentru aceşti clienţi.

Proiectul prevede şi actualizarea elementelor obligatorii care trebuie conţinute într-un contract de furnizare încheiat de un furnizor cu un client final, introducerea şi actualizarea conţinutului minim al tuturor facturilor de energie electrică, respectiv informaţiile obligatorii a fi incluse de furnizori în acestea precum şi detalierea şi actualizarea modalităţilor de soluţionare de către furnizor a plângerilor privind facturarea.

„Clientul nu este obligat să achite factura pentru care a înaintat o plângere furnizorului până la soluţionarea plângerii, iar furnizorul este obligat să analizeze plângerea clientului referitoare la factura emisă indiferent dacă factura a fost sau nu achitată şi să transmită acestuia rezultatul analizei efectuate, în termenele prevăzute în Standardul de performanţă pentru activitatea de furnizare a energiei electrice, în vigoare”, subliniază ANRE.

Potrivit Autorităţii, proiectul de Ordin pentru aprobarea Regulamentului de furnizare a energiei electrice la clienţii finali (Proiect de Regulament), supus consultării publice, stabileşte cadrul de reglementare pentru desfăşurarea activităţii de furnizare a energiei electrice la locurile de consum ale clienţilor finali. Prevederile regulamentului se aplică atât clienţilor finali, cât şi furnizorilor de energie electrică, operatorilor de distribuţie a energiei electrice şi operatorului de transport şi de sistem, potrivit romaniatv.net.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cum cine conduce? Parlamentul european prin majordomul lor her Johannes.o dau pe rusi ca vezi doamne..numai lichele la conducere
1
1
nebunie totala cu energia de aproape 2 ani de cand romania s-a angajat sa faca liberalizarea la comanda ue si fara nici o legatura cu razboiul cum sustin mincinosii care incearca sa arunce toata vina pe rusi cand de fapt de vina este parlamentul european care am inteles ca a luat decizia liberalizarii in 2014 si comisia europeana si guvernele romaniei care au acceptat asta; apropo cine mai conduce romania - guvernul si parlamentul prin legile pe care le da sau comisia europeana si parlamentul european asa cum au din ce in ce mai multi impresia pe buna dreptate ? sa stim si noi pe cine sa injuram pentru nebunia din energie si inflatia creata tot de cresterea preturilor la energie
8
3

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920