REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
8.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Fuziunea dintre PDL şi PNL fluieră "a pagubă" - Comentariu

Fuziunea dintre PDL şi PNL fluieră "a pagubă" - Comentariu

Replica API 15 august 2014 | 00:00 247

Anunţată cu surle şi trâmbiţe încă din zorii alegerilor pentru Parlamentul European, fuziunea dintre PDL şi PNL pare, mai degrabă, o soluţie de avarie, decât una de viitor. Facem abstracţie de factorii externi, care, potrivit fişei postului, atacă Alianţa Creştin-Liberală, ne vom concentra pe aspectele interne, care demonstrează exact opusul a ceea ce susţin iniţiatorii acestui demers.

Începem cu începutul. Tot mai mulţi oameni îşi dau seama că, în realitate, PDL s-a ales aproape cu "praful de pe tobă". PDL a rămas recent şi fără candidat şi cu numele uitat. Cătălin Predoiu a pierdut în faţa lui Klaus Iohannis, aspect care se prefigura de mai mult timp, chiar şi printre "portocalii" şi se îndreaptă spre o nouă funcţie, la fel de puţin probabilă, cea de prim-ministru. Din nou, liberalii îi dau cu tifla şi, în timp ce PDL vorbeşte de protocoale de fuziune, PNL solicită noilor colegi să îşi concentreze atenţia spre viitoarele alegeri prezidenţiale.

Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a fost scos "la tablă", joi, de un fost colaborator. Sever Voinescu a criticat dur decizia lui Blaga de a accepta postul de lider de campanie al lui Iohannis. "Când am aflat că şeful campaniei sale e Vasile Blaga, am înţeles de ce va pierde, dacă va pierde (Iohannis - n.r.). Vasile Blaga poate alinia impecabil autobuzele cu susţinători pentru mitinguri, ştie bine cum să-i aşeze într-o piaţă pe cei cu steaguri ca să se vadă la tv că piaţa geme de oameni, poate organiza logistica distribuirii materialelor de campanie spre filiale şi, de acolo, spre votanţi, poate organiza ziua votului (birourile electorale, ochii în paişpe pe urna de vot în ziua votului şi pe procesul-verbal la sfîrşitul zilei de vot), poate organiza numărătoarea paralelă. Dar e absolut incapabil să conducă o campanie care să transforme particularităţile lui Iohannis în atu-uri", a precizat Voinescu. "Iohannis are suportul majoritatii copleşitoare a centrului-dreapta. Un preşedinte care va unifica, nu va dezbina. Un preşedinte care va apăra statul de drept şi va veghea ca statul să-şi servească şi să-şi apere cetăţenii", este doar unul din cele câteva texte care au invadat mediul online şi care anunţă că Iohannis este soluţia. Să fie, oare, aşa? Eşaloanele inferioare ale ambelor partide se uită stupefiate la demersurile liderilor, pe care nu îi mai înţeleg. Liberalii au luat foc şi mulţi dintre ei au rămas nostalgici "epocii Antonescu", recunoscându-l astfel doar pe Crin Antonescu ca lider de drept al PNL. "Să-mi fie cu iertare, am ieşit din grupul "Alianţa Creştin - Liberală PNL-PDL"! Sunt consecvent cu mine însumi şi nu vreau să fac parte din alianţe în care nu cred şi cu care nu sunt de acord! (...) Nu mă dezic de nimeni dintre prietenii mei care susţin această alianţă! Aceştia sunt adevăraţii membri de partid, care niciodată nu vor avea puncte de vedere diferite faţă de opinia şefului sau a şefilor! Doar astfel poţi "promova"! Eu nu vreau să promovez!", este reacţia unui astfel de liberal vocal de mai multă vreme. Iohannis nu reuşeşte să-şi convingă nici măcar propriul potenţial electorat. Este vizibil cu ochiul liber şi aceiaşi oameni din PDL şi PNL susţin că este "suspectă această avansare fulminantă" a sa, aspect confirmat şi prin lipsa de reacţie în ceea ce priveşte momentul în care preşedintele PNL a fost surprins într-o vizită la vila de protocol a lui Traian Băsescu, aspect exploatat la maximum de rivalul politic, premierul Victor Ponta. "Iohannis este compromis iremediabil, din punct de vedere moral, din momentul în care a lucrat vârtos la debarcarea lui Crin Antonescu. Se miră liderii actuali ai PNL că preferatul lor scade în popularitate? Au cules ce-au semănat. Şi acesta e doar începutul...", este părerea altui liberal.

Astfel de păreri încep să fie tot mai împărtăşite, întrucât membrii celor două partide încep să simtă presiunea venită de sus şi se simt ca şi cum ar acţiona la comandă. S-a confirmat acest aspect, de exemplu, la Gorj, încă din luna iunie, când anumiţi liberali cred că PNL va pierde mult din electorat în urma fuziunii cu PDL şi mai mulţi primari, printre care Gheorghe Păsărin, sunt supăraţi că liderii de la centru nu ţin cont de părerile lor în această situaţie, aşa cum au procedat şi în cazul ieşirea de la guvernare. La începutul acestei luni, consilierul judeţean Radu Ionescu (PDL) şi colega sa, Simona David (PNL), din cadrul CJ Prahova, şi-au exprimat dezacordul faţă de fuziune şi s-au înscris în UNPR. Aceeaşi dezamăgire s-a resimţit zilele acestea şi la liberalul Marius Oprea, fostul director al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi a Memoriei Exilului Românesc. "Ca urmare a capitulării PNL, demisionez (...) cu speranţa că liberalismul nu a murit, măcar ca idee a legii bunului simţ. Singura rămasă", şi-a motivat Oprea demisia. Un alt val, format din senatorul de Timiş Petru Ehegartner şi deputatul de Cluj Steluţa Cătăniciu, a emigrat tot în această perioadă spre partidul lui Tăriceanu, Liberal Reformator. "Din păcate, prin fuziunea cu PDL s-a renunţat la fuziunea bunului-simţ, de care oricum PNL se rătăcise în ultimul timp, prin noi înşine a devenit verde înrourat şi în scurt timp se va renunţa şi la semnificaţia celor 139 de ani de istorie liberală, greu de purtat în spate dacă nu crezi în aceste valori", a afirmat deputatul de Cluj.

Pe lângă pierderile de personal, Alianţa se confruntă şi cu pierderi masive în ceea ce priveşte electoratul. Europarlamentarul PDL, Monica Macovei, a ales să candideze ca independent la alegerile prezidenţiale din acest an şi, dat fiind faptul că a reprezentat vârful de lance al partidului la alegerile pentru Parlamentul European, migraţia unei bune părţi a electoratului de dreapta dinspre ACL spre Macovei este un aspect cât se poate de realist.

Din zona PNL, sesizăm aspecte care contrazic ceea ce europarlamentarul PDL, Teodor Stolojan, preciza pentru Replica de Constanţa, în privinţa ideii de conducere bicefală, până în 2017. Durata mare de timp în care, în teritoriu, filialele vor fi conduse atât de preşedintele PDL, cât şi de cel al PNL, ar putea conduce la disensiuni. Stolojan, se arăta încrezător şi preciza că "experienţa noastră este suficientă". Se pare că nu. Grigore Gîrjoabă, membru al Biroul Politic Teritorial al PNL, mătură pe jos cu Adrian Cican, căruia îi solicită demisia din funcţia de prim-vicepreşedinte PDL Mehedinţi.

În ceea ce priveşte "soluţia pentru viitor" pe care liderii ACL o flutură constant, un exemplu în acest sens îl constituie preşedintele PNL Cluj-Napoca, Ioan Petran, care este cercetat de procurori într-un dosar în care este acuzat de "săvârşirea infracţiunii de deţinere de droguri de risc (cannabis) în vederea consumului propriu, fără drept". De altfel, Petran, în spiritul dorinţei de libertate pentru a duce la îndeplinire fuziunea cu PDL, a precizat că soţia sa, în realitate, este consumatoare.

La Constanţa, dragoste cu de-a sila

"Chiru să aştepte. De fapt, să aştepte mult şi bine. Nu putem discuta de o reunificare sau de colaborare cu PDL, câtă vreme e Băsescu la putere. (...) Ele (PDL, Forţa Civică - n.r.) sunt nişte partiduleţe şi, logic, nu mi se pare firesc un dialog. Mai ales că nu suntem pe picior de egalitate. E ca şi cum şoricelul stă cu elefantul în piscină şi îi spune: uite, ce lucruri frumoase facem noi. PNL a contribuit la naşterea USL şi îmi place să cred că va continua până în 2016. Iar, lui Chiru, îi urez răbdare plăcută", este declaraţia de la finele lunii octombrie a anului trecut, a senatorului liberal, nume marcant pe plan local al PNL, Puiu Haşotti. Astăzi, Haşotti, alături de trupa liberală, defilează prin sediul "şoricelului" Christian Gigi Chiru, liderul PDL Constanţa, fără nici o reţinere. Spre deosebire de caftelile de pe plan naţional, la Constanţa se confirmă ceea ce relatam mai sus: ordinele se execută, nu se discută. Robotizarea merge strună, aspect confirmat, miercuri, de Chiru. "Cred că este deja a treia sau a patra întâlnire pe care o avem în formule diferite, restrânse, de 5 plus 1, din partea fiecărui partid, plus 1 însemnând preşedintele. Ne reunim, avem săptămânal şedinţe şi luăm deciziile care sunt de luat pentru săptămâne şi zilele următoare şi cele care pot fi luate pentru întreaga perioadă de campanie electorală. Am avut şi două întâlniri ale Birourilor Judeţene, adică două structuri destul de consistente. (...) Pot să spun cu toată sinceritatea că lucrurile merg mai bine decât mă aşteptam. Există un interes mare din partea celor două organizaţii", a declarat Chiru, demonstrând cu această ocazie că este departe de realitatea din teren. De exemplu, acest "interes mare din partea celor două organizaţii" se vede din plin la formaţiunile de tineret, unde părerile sunt împărţite, mai mulţi lideri ai Tineretului Democrat Liberal nu sunt de acord, de exemplu, cu organizarea Şcolilor de Vară alături de TNL. Evident, "gălăgioşii" vor fi excluşi, cum s-a întâmplat deja la Bistriţa, ceea ce confirmă adevăratele intenţii şi modul în care această fuziune este dictată.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108