REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Gabriela Firea anunţă cum vor fi ajutaţi copiii care trăiesc în sărăcie lucie

Gabriela Firea anunţă cum vor fi ajutaţi copiii care trăiesc în sărăcie lucie

Replica API 20 iunie 2022 | 00:00 916

Copiii din România vor fi ajutaţi cu fonduri europene, inclusiv din PNRR, să scape de condiţiile grele de viaţă. Este promisiunea ministrului Familiei, Gabriela Firea, care aminteşte că 1 din 3 copii trăieşte, în România, în sărăcie lucie.

Gabriela Firea a explicat astăzi, în exlusivitate la Antena 3, ce măsuri urgente vor fi luate în acest program finanţat inclusiv cu bani europeni.

Gabriela Firea: "Nu este o simplă foaie de hârtie!"

Cel mai important este faptul că strategia la care lucrăm împreună cu specialiștii noștri în protecția drepturilor copilului, nu este un simplu document programatic, nu este o simplă foaie de hârtie și este un document foarte important pe baza căruia vom fi incluși în garanția pentru copii. Asta înseamnă că 5% din fondurile europene anuale vor fi alocate automat pentru sprijinirea copiilor care provin din familii cu grave probleme financiare. Mă refer în primul rând la copiii din zonele defavorizate, la copiii din familii numeroase, la copii din familiile monoparentale. Toți acești copii sunt în risc de a renunța la școală, deci sunt primii la abandon școlar.

De asemenea, sunt în risc de a fi separați de părinți sau, așa cum și dumneavoastră ați arătat, de foarte multe ori, sunt privați de cele mai importante elemente ale unei vieți civilizate, accesul la sănătate, accesul la educație, îngrijire a lor, o alimentație potrivită vârstei, haine potrivite anotimpului. Sunt extrem de multe probleme, nu doar la noi în țară, ci și în alte țări europene, dar important este că noi vrem să avem toate criteriile îndefinite, astfel încât atunci când banii europeni vor fi distribuiți pe țări, să fim pregătiți din toate punctele de vedere și ca strategie, și ca implementare și ca abordare, astfel încât să nu pierdem aceste fonduri europene atât de necesare pentru creșterea calității vieții copiilor din România, în special din zonele foarte sărace.

La modul concret, acum lucrăm pentru un proiect care presupune finanțarea cu 50 de milioane de euro, din PNRR, pentru copiii aflați în zone foarte sărace. Cu acești bani vom ridica 150 de centre de zi, împreună cu autoritățile publice locale și cu ONG-urile care doresc să se implice în aceste proiecte. Ce se va întâmpla concret în aceste centre de zi? Copiii din familii sărace au parte de educație, alimentație, inclusiv masă caldă, cursuri pentru anumite hobby-uri pe care le au, dar care se pot transforma într-un job, într-o profesie, deci o îndrumare vocațională, acces la sănătate. Sunt lucruri foarte importante, pentru că prevenim abandonul școlar și prevenim, foarte important, de asemenea, separarea copiilor de familie.

Multe familii din România, din cauza riscului crescut de sărăcie, își duc copiii la stat să fie crescuți în centre de plasament, nu pentru că nu i-ar iubi, ci pentru că nu mai au mijloace materiale să-i susțină, ceea ce este un lucru foarte grav. Iată, așadar, un prim pas pentru ajutorarea acestora", a anunţat Gabriela Firea, în eexclusivitate la Antena 3.

De asemenea, ministrul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de şanse, Gabriela Firea, a anunţat, luni, pe pagina sa de Facebook, detalii despre măsurile care vor fi luate în sprijinul copiilor săraci din ţara noastră.

Gabriela Firea: "1 din 3 copii trăiește în condiții pe care mulți dintre noi nici nu ni le imaginăm"

"Ne pregătim să lansăm unul dinte cele mai importante documente pe care ni le-am asumat la Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse - Strategia Națională pentru Protecția și Promovarea Drepturilor Copilului „Copii protejați, România sigură” 2022-2027.

E important în primul rând pentru că ne luăm angajamente majore, pentru următorii cinci ani, în fața celor 3,6 milioane de copii din România

Este vorba despre măsuri și direcții de acțiune țintite mai ales spre comunitățile vulnerabile, unde copiii n-au niciun viitor și trebuie să le dăm șansa la unul!

Strategia Națională, care așteaptă acum ultimele avize, apare în contextul dificil în care, în ciuda unor progrese evidente înregistrate în ultimii ani, există în continuare în România un număr mare de copii care se confruntă cu sărăcia și excluziunea socială. Suntem peste media țărilor europene, cu un procent care nu ne face cinste: 36%, conform datelor EUROSTAT raportate la nivelul anului 2020.

Vrem soluții pentru acești copii, soluții care să vizeze toate domeniile, de la educație, sănătate și asistență socială, până la promovarea unei justiții prietenoase pentru copii, ceea ce înseamnă un sistem de proceduri penale, civile și administrative care să nu-i inhibe sau să nu-i intimideze și, în același timp, să garanteze respectarea tuturor drepturilor lor. De asemenea, insistăm pentru încurajarea participării copiilor la procesele decizionale care îi privesc.

Avem în față un document ambițios și va fi nevoie de toată determinarea și voința – inclusiv politică! – pentru a atinge țintele pe care ni le-am propus. De exemplu, reducerea numărului copiilor afectați de sărăcie și excluziune socială, sprijin cu prioritate pentru copiii în dificultate și familiile acestora pentru a beneficia de locuințe sociale, inclusiv sub forma suportării costurilor pentru chirie sau creșterea ratei de cuprindere în educația timpurie pentru copiii de până la 3 ani și pentru cei între 4 și 6 ani.

Pentru măsurile care urmează să fie implementate, finanțarea va fi asigurată din fonduri europene, inclusiv cele asumate prin PNRR sau din resurse externe oferite de diferite organizații din domeniul protecției copiilor, precum și din bugetele instituțiilor responsabile.

Procesul de elaborare a Strategiei „Copii protejați, România sigură” a fost coordonat de Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție și a presupus o amplă consultare a ministerelor cu atribuții în domeniul protecției drepturilor copilului, a organizațiilor neguvernamentale, a structurilor reprezentative ale copiilor și a altor parteneri internaționali", a scris Gabriela Firea, scrie antena3.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Faceti proiecte ca asta ati tot facut vou astia din F.S.N.---P.D.S.R.---P.S.D.cat ati avut puterea in Romania:1990--1996;2000---2004;2012--2029;si de anul trecut pana astazi,ati facut proiecte atat de bune pentru combaterea saraciei ca s-a ajuns la 1copil sarac din 3,asta oficial,nu vreau sa spun ca politicieni din celelalte partide care au fost la putere au fost mai breji ca voi PSDeilor dar spuneti odata"asta am facut"pentru ca de"asta vom face"eu personal m-am saturat sa tot aud.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108