REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
14.3° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Gaza: Proiect de rezoluţie pentru o comisie de anchetă a ONU

Gaza: Proiect de rezoluţie pentru o comisie de anchetă a ONU

Replica API 27 mai 2021 | 00:00 644

Consiliul ONU pentru drepturile omului (UNHCR) a primit marţi un proiect de rezoluţie care cere crearea unei comisii de anchetă internaţională în legătură cu încălcările drepturilor omului în teritoriile palestiniene ocupate şi în Israel, relatează AFP, citată de Agerpres.

Textul va fi dezbătut joi într-o reuniune extraordinară a UNHCR, care este organizată la cererea Pakistanului, în calitate de coordonator al Organizaţiei Cooperării Islamice, şi a autorităţilor palestiniene.

În cadrul reuniunii, ţările vor examina "situaţia gravă a drepturilor omului" în teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv în Ierusalimul de Est.

Proiectul de rezoluţie cere o examinare din partea comisiei asupra "tuturor presupuselor încălcări ale dreptului umanitar internaţional şi a tuturor presupuselor încălcări şi abuzuri ale drepturilor omului" care au dus la recentele tensiuni israeliano-palestiniene.

Între 10 şi 21 mai, 253 de palestinieni au fost ucişi de atacuri israeliene în Fâşia Gaza, între care 66 de copii şi luptători, conform autorităţilor locale. În Israel, tirurile de rachetă dinspre Gaza au făcut 12 morţi, printre care un copil, o adolescentă şi un soldat, conform poliţiei.

Textul cere ca respectiva comisie să analizeze "toate cauzele profunde ale tensiunilor recurente (...), inclusiv discriminarea şi represiunea sistematice bazate pe identitatea naţională, etnică, rasială sau religioasă".

Dacă rezoluţia va fi adoptată, experţii vor trebui "să stabilească faptele", "să colecteze şi să analizeze probele acestor încălcări şi abuzuri" şi "să identifice, în măsura în care este posibil, responsabilii, pentru a asigura că autorii încălcărilor răspund pentru actele lor".

Consiliul ONU pentru drepturile omului organizează trei sesiuni pe an, însă dacă o treime dintre statele membre fac o cere, el poate decide în orice moment să aibă o sesiune extraordinară. În acest caz, 20 din cei 40 de membri ai UNHCR au susţinut cererea de a fi organizată o reuniune, printre care China, Cuba, Coasta de Fildeş şi Mexic.

De la crearea sa în iunie 2006, Consiliul a organizat 29 de sesiuni extraordinare pentru a reacţiona la situaţii de urgenţă, iar opt dintre ele au condamnat Israelul.

În timpul anunţării reuniunii, ambasadoarea Israelului la sediul ONU din Geneva, Meirav Shahar, a denunţat convocarea sesiunii, spunând că este "dovada că această instanţă are un program anti-israelian" şi a făcut apel la statele membre să se opună întâlnirii.

Israelul este de fapt singura ţară cu un punct fix pe ordinea de zi a fiecărei sesiuni a Consiliului, unul dintre motivele pentru care SUA, sub preşedinţia lui Donald Trump, au părăsit organizaţia. Noul preşedinte Joe Biden a readus SUA în organizaţie, cu statutul de ţară observatoare.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108