REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Gazele din Marea Neagră ne vindecă de dependenţa rusească. Industria Constanţei va aduce zeci de miliarde la buget

Gazele din Marea Neagră ne vindecă de dependenţa rusească. Industria Constanţei va aduce zeci de miliarde la buget

Replica API 10 mai 2018 | 00:00 298

Pe hârtie, totul arată perfect

Pe hârtie, totul arată perfect

România nu va mai avea nevoie de importurile de gaze din Federaţia Rusă, după ce va începe extracţia din Marea Neagră, iar ţara noastră ar putea urca pe primul loc în topul ţărilor europene cu cea mai mică dependenţă de importurile de energie, a declarat Răzvan Nicolescu, senior expert în cadrul Deloitte. Industria care se va dezvolta în Constanţa ar urma să aducă la PIB-ul României un plus de 40 de miliarde de dolari.

Compania de consultanţă a lansat studiul „Contribuţia proiectelor de explorare şi producţie a hidrocarburilor din Marea Neagră la dezvoltarea economiei româneşti”, realizat la solicitarea Asociaţiei Române a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (ARCOMN). „Din ultimele date raportate de Eurostat, România este în acest moment pe locul trei în topul ţărilor cu cea mai mică dependenţă de importuri, iar, odată cu producţia de gaze din Marea Neagră, avem toate şansele să îmbunătăţim această performanţă. Aceasta înseamnă că putem ajunge chiar pe primul loc din acest punct de vedere. Cred că România este într-o situaţie privilegiată, având sursa”, a arătat Nicolescu.

Mare parte va fi consumat în ţară

El a explicat că din perimetrele offshore s-ar putea extrage în total 170 de miliarde de metri cubi, adică 5 miliarde de metri cubi anual, în medie, din care 65% ar putea fi consumat în ţară. „Această producţie, în primul rând, va acoperi consumul intern, apoi surplusul va merge la export. Acest lucru ar însemna că nu vom mai avea nevoie de gaze de la ruşi”, a continuat Nicolescu. Acesta a arătat că producţia din Marea Neagră va suplini declinul estimat pentru următorii ani în ceea ce priveşte extracţia onshore.

„Vom avea un milion de noi consumatori în următorii 10 ani, având în vedere că sunt peste trei milioane de gospodării în România care în continuare se încălzesc cu biomasă. Estimăm că industria chimică şi cea petrochimică îşi vor reveni. În plus, există proiecte pentru noi centrale pe gaze şi pentru retehnologizarea altora, care să utilizeze aceste resurse, astfel că, la nivel naţional, consumul de gaze ar putea reveni la nivelul din 2014”, a mai spus Nicolescu.

Câte miliarde va câştiga statul

El a adăugat că, începând cu anul 2022, se aşteaptă şi un export de un miliard de metri cubi de gaze din România spre Republica Moldova. „Statul trebuie să aibă o strategie privind creşterea consumului de gaze şi relansarea industriei, dar este o decizie a statului dacă îşi face o astfel de strategie. În ultima vreme, pare că există un interes al autorităţilor de a sprijini o astfel de strategie”, a susţinut oficialul Deloitte. Potrivit studiului, investiţiile în sectorul hidrocarburilor din Marea Neagră vor genera venituri la bugetul de stat în valoare de 26 de miliarde de dolari şi un plus de 40 de miliarde de dolari la PIB-ul României, până în anul 2040.

Cea mai mare sumă, respectiv 9,5 miliarde de dolari, va fi reprezentată de impozitul pe profitul companiilor. Din TVA şi accize vor veni 3,7 miliarde de dolari, din contribuţiile la asigurările sociale - 6,5 miliarde de dolari, iar din redevenţe - 5,5 miliarde de dolari. Tot în aceeaşi perioadă, aceste investiţii vor susţine anual, în medie, peste 30.000 de locuri de muncă. Companiile petroliere vor investi 15,7 miliarde de dolari în proiectele din Marea Neagră, în perioada 2018 - 2040, conform raportului. Din aceste investiţii, 54% vor genera impact pentru economia noastră, restul fiind achiziţii din import.

Rocsana CRSITEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
De ce nu incepeti cu poluarea , Ne veti distruge toata plaja, dar veti face averi uriase. Mai bine ne puneti la zid si ne impuscati, este tot aia ! Murim mai repede decat sa ne otraviti voi !
0
0
Indiferent de cati bani intra in bugetul orasului, atat timp cat ne conduc oameni corupti, nu se va face nimic in Constanta.
3
0
Nu ne au jefuit Rusi cat ne au jefuit Americani,,,,GAZU ,,,,AURU,,,,PETROLU ,,AU JEFUIT AMERICANI.
3
2
Resursele sunt pe teritoriul nostru dar nu ale noastre. Vom cumpara de la stapani gazele de pe teritoriul tarii noastre,vom continua sa fim in genunchi din cauza ca inca nu am reusit sa ne facem bine,sa ne selectam lideri,nu sa ne lasam la voia gastilor de tradatori si vanzatori de tara. Poporul are fix ce merita. Popoarele care isi detin tarile sunt unite si fac eforturi pentru a-si mentine stabilitatea si dezvoltarea,noi aplaudam nemernici care baga in puscarii nevinovati si ne adulam tortionarii. Asta vrem,asta avem. Gaze? Da,de la fasole importata !!!
6
0
mai cetateni ai patriei mama!!! gazul asta este deja vandut de americani ungurilor.voi tot gaz rusesc scump veti cumpara.ce nu intelegeti?voi veti castiga si voi ceva-plajele de la costinesti si tuzla vor fi pline de dejectii petroliere.copii mei nu se vor juca acolo.eu le am cumparat case in brazilia. micimanilor
9
1
extrageti repede toate resursele. Sa nu mai ramana nimic. Apoi o sa stam cu curul la soare sa ne incalzim
6
1
Constanta e distrusa de conducatorii ei, are ditamai Portul si nu se investeste deloc in infrastructura, mai bine baga primarul Fatalau banii in pensionari sa aiba voturi. Chiar daca vor fi bani mai multi la bugetul Constantei, Fatalau ii va baga si mai mult in pensionari, logic.
9
0
80% din cei ce vad titlul au inteles ca ar fi de bn si doar 8% vor intelege ca va fi rau, adica ne vor bate strainii la popou. Nu e de ajuns ca ne conduc niste hoti, mai vin si altii sa ne mai fure
9
0
Aiureli , locul unu la independenta energetica, fara importuri , atunci de ce dracu preturile sunt asa mari ? Vom exporta 1 miliard de metri cubi in Moldova , pai si acum exportam energie electrica si nu o plateste nimeni, asa va fi si cu gazul .
15
1
gazele astea sunt ca purceii lui ceausescu,ele deja se exploteaza dar se duc direct in austria
15
0
urmeaza scumpirea gazelor.
13
0
Poate vom avea si la Eforie...
4
1
Dupa cum latra asta, vom deveni nababi, cei mai instariti din Europa. Aiurea.
18
0
De ce oare statu nu infiinteaza o companie care sa extraga resursele sale in folosul populatiei??? Si dece trebuie sa le concesioneze ca peurma sa le umprere??? Nu poate sa extraga el direct??? Petrol, aur, cupru...etc!!
15
2
Avem gaze cu cel mai mare pret platit din CE de consumatorii casnici
19
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108