REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Gazpacho și tarator: rețete de supe reci de vară

Gazpacho și tarator: rețete de supe reci de vară

Replica API 31 iulie 2021 | 21:12 612

În zilele caniculare, când vrei să scapi de căldura de la aragaz, apelează cu încredere la supele reci de vară, cum sunt gazpacho și tarator. Aceste supe sunt nu numai delicioase, ci și sățioase și sărace în calorii.

Sursă foto: Shutterstock

Căldura de afară și cea din bucătărie tind să nu se împace foarte bine pentru confortul nostru termic. Cu toate că și vara ne este foame, de multe ori preferăm să mâncăm ceva rapid decât să stăm pe lângă aragaz în căldură ore întregi până când este gata o mâncare gătită. În acest context, îți propunem astăzi două rețete de supe reci, gustoase și sățioase, cu care să nu-ți bați capul foarte mult nici când le pregătești și care să nici nu te facă să transpiri atunci când le mănânci, scrie doc.ro.

Gazpacho este o supă pe bază de roșii care își are originea în Spania - se pare că a pornit din sudul țării (Córdoba, Sevilla și Granada) și s-a răspândit treptat și în alte zone, unde se prepară în diverse variante. Tarator este o supă rece de castraveți populară în zona balcanilor, cunoscută mai ales ca provenind din Bulgaria.

Însă nu e nevoie să vizitezi Spania ca să mănânci un gazpacho ca la carte, și nici Bulgaria pentru a degusta o supă tarator: le poți prepara pe ambele chiar la tine în bucătărie. Aceste supe reci sunt ideale pentru zilele caniculare de vară, în care vrei să stai cât mai departe de aragaz, fără a face, însă, rabat de la gustul bun al unei supe. În plus, conțin ingrediente hrănitoare și au puține calorii, deci sunt prietenoase și cu silueta. Nu în ultimul rând, nu vei petrece mult timp cu pregătirea lor, deoarece se fac foarte repede, singura condiție fiind să le lași câteva ore la frigider înainte de consum pentru a se răci bine.

Aceste supe reci pot fi consumate la masa de prânz, la cea de seară sau chiar pe post de gustare. De asemenea, le poți lua cu tine la picnic în geanta frigorifică. Pot fi mâncate ca atare sau le mai poți adăuga topping-uri după gust, crutoanele fiind de obicei o alegere potrivită, dar nu numai. Dacă vrei ca pe lângă gazpacho să ai mai multe proteine, de exemplu, poți adăuga pe deasupra un ou fiert tocat sau câteva felii de șuncă spaniolă („jamón ibérico”). Dacă ești alergic la anumite ingrediente (cum ar fi nucile din supa tarator) sau dacă nu vrei să consumi altele (cum ar fi uleiul), le poți omite din rețete.

Supe reci de vară: Gazpacho

Rețetele de gazpacho variază de la o zonă la alta a Spaniei și pe internet poți găsi tot felul de combinații. Roșiile, castraveții și ardeiul gras sunt prezente în rețeta clasică, dar unele variante conțin și alte legume (dovlecei, sfeclă, porumb etc.) sau chiar fructe (pepene verde, căpșuni etc.). În variantele din sud se pune boia iute, dar în zonele in nord se adaugă chimion sau boia afumată. Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru un gazpacho răcoros și cât de simplu se prepară această supă rece:

Ingrediente pentru 4 persoane:

1,5 kg de roșii proaspete, bine coapte

100 g de ardei gras crud

25 g de ceapă albă sau galbenă tocată

90 g de castraveți cruzi

½ cățel de usturoi

25 ml de oțet de vin

20 g de sare

40 ml de ulei de măsline

30 g de pâine veche, uscată

100 ml de apă rece

Opțional, pentru decorare, la alegere: două ouă fierte tari, crutoane, frunze de busuioc proaspăt, șuncă spaniolă, cubulețe legume crude etc.

Mod de preparare:

Roșiile, ardeiul, ceapa, castraveții și usturoiul se taie în cuburi mici, de 1 cm și se pun într-un vas (un castron mai mare sau o oală, care să încapă ulterior în frigider). Pâinea veche se pune la hidratat în apa rece, iar după ce s-a înmuiat, se stoarce și se pune peste legumele tăiate. Se adaugă sarea, oțetul și uleiul și se amestecă totul cu o lingură, apoi vasul se dă la frigider pentru două-trei ore.

După ce se scoate vasul de la rece, amestecul se pasează bine cu mixerul electric, după care se dă printr-o strecurătoare. Se verifică dacă mai are nevoie de sare, după care se pune din nou la rece până când urmează să fie servit la masă. Chiar înainte de servire, se taie mărunt ingredientele alese pentru decorare și se adaugă pe deasupra acestei supe reci, dacă la masă este dus castronul întreg. Dacă se dorește servirea per porție pentru fiecare persoană de la masă, se poate pune supa în castroane mai mici, în farfurii sau în pahare mai largi, cu câteva ingrediente de decor pe deasupra.

Supe reci de vară: Tarator

Tarator sau supa rece de iaurt are originea în Bulgaria și este un preparat cât se poate de răcoritor când mercurul termometrelor se apropie de 40 de grade Celsius. La fel ca gazpacho, și supa tarator se pregătește foarte simplu și poate fi consumată atât ca fel principal, cât și ca gustare. Persoanele alergice la nuci vor omite acest ingredient, la fel și cele cărora nu le place gustul de nucă.

Ingrediente pentru 4 persoane:

1 litru de iaurt simplu

300 g de castraveți cruzi

½ cană de miez de nucă

1 lingură de ulei de măsline

1 lingură de mărar tocat

1 linguriță de usturoi pisat

Sare după gust

Mod de preparare:

Într-un castron mai mare sau o oală se amestecă uleiul de măsline cu usturoiul. Castraveții se curăță sau nu, după preferințe, și se taie cuburi de jumătate de cm, apoi se pun și ei în vas. Miezul de nucă se toacă cu cuțitul sau se macină la mașină și apoi se pune peste castraveți, împreună cu iaurtul. Se amestecă ușor toate ingredientele cu o lingură, după care vasul se dă la frigider pentru două-trei ore. Înainte de a duce supa la masă, se potrivește de sare și se condimentează cu mărarul tocat. Dacă supa este prea groasă și se mai dorește subțierea ei, se poate pune și o jumătate de cană cu apă rece, apoi se amestecă bine. Supa se poate consuma pusă în farfurie ori în pahar, ca atare sau cu o felie de pâine prăjită.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920