REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Generalul DIE din reţeaua bancherilor, partener de afaceri cu Ionel Blănculescu, Cazacu de la Romarm şi Niels Schnecker

Generalul DIE din reţeaua bancherilor, partener de afaceri cu Ionel Blănculescu, Cazacu de la Romarm şi Niels Schnecker

Replica API 5 noiembrie 2012 | 00:00 2988

Familia Diaconescu- BRD, o relaţie privilegiată de milioane de euro

Familia Diaconescu- BRD, o relaţie privilegiată de milioane de euro

Fostul general DIE Dragoş Florian Diaconescu, unul dintre capii reţelei bancherilor care a furat peste 22 de milioane de euro de la trei mari bănci din România, este partener de afaceri cu nume foarte influente din mediul politic. În plus, generalul, ajuns la onorabila etate de 73 de ani, soţia sa şi cele două fiice ale lor deţin mai multe firme şi întreţin, de ani de zile, o relaţie cu totul specială cu BRD, una din băncile jefuite. Aşa se face că fiica sa cea mare, Raluca Draga Diaconescu Baldan, în vârstă de 39 de ani, a fost impusă de BRD drept notar public agreat tuturor celor care doreau să acceseze programul guvernamental "Prima Casă", derulat prin intermediul acestei bănci. Pe de altă parte, familia Diaconescu are conturi impresionante la BRD (cele mai importante sunt cele de 3.800.000 lei, deschis în martie 2006, respectiv 4.200.000 lei, din martie 2008, pe baza cărora s-au jonglat, ulterior, numeroase alte operaţiuni financiare), desfăşurând, în paralel, afaceri cu foşti sau actuali şefi din cadrul BRD.

În afară de relaţia cu vicepreşedintele băncii, Alexandru Claudiu Cercel Duca, generalul DIE îl avea aproape şi pe Florentin Răsuceanu, arestat alături de el, director în cadrul BRD. Culmea tupeului, acest Răsuceanu realiza în 2011 Codul Deontologic pentru angajaţii BRD România şi a contribuit- atenţie!- la realizarea Manualului Antifraudă pentru anul 2013, destinat tuturor funcţionarilor bancari. Şi soţia generalului, Florentina Diaconescu, în vârstă de 63 de ani, este un afacerist activ al familiei. Soţii Diaconescu, alături de mezina Dana Alice Diaconescu, deţin Alliance Corporation SRL, în timp ce echipa mamă-fiică controlează 3 D Real Estate (3 D de la cei trei Diaconescu, v-aţi prins), dar şi 3 D Exchange House, unde fac echipă completă şi cu sora notar, Raluca Draga.

Generalul DIE Diaconescu şi şeful Fondului de Garantare, parteneri oficiali de afaceri

Una din cele mai interesante business-uri ale familiei a fost SC Brânduşa SRL Bucureşti, cedată în februarie 2008 firmei de brokeraj Romcapital Group SRL din Timişoara, deţinută de Mircea Alin Botta, secretar general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB). După tranzacţie, firma generalului Diaconescu a fost dată în administraţie altui personaj cu notorietate, Cătălin Mancaş, fost director general la BCR România şi acţionat semnificativ la SIF Muntenia. Foarte interesant în această firmă este faptul că Florentina Diaconescu era asociată în Brânduşa SRL cu nimeni altul decât Aurel Şaramet, complicele generalului DIE în furtul celor 22 de milioane de euro şi şef al Fondului de Garantare. Surprizele însă de abia încep. După ce am văzut că generalul DIE a fost şi asociat cu acte în regulă cu şeful Fondului de Garantare, vedem alte câteva nume foarte sonore în cercul de afaceri al septuagenarului Diaconescu. Până în ianuarie 2012, generalul DIE a fost administrator al Vel Service SA, unul din cei mai mari constructori de drumuri din ţară, cu numeroase lucrări din bani publici la activ.

Generalul Diaconescu, fostul şef direct al lui Dan Voiculescu

Diaconescu fusese cooptat în Consiliul de Administraţie al Vel Service în aprilie 2011, devenind astfel coleg cu Aurel Cazacu, controversatul fost şef al Romarm, dar şi cu Simona Felicia Badea, soţia fostului vicepreşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti, Ioan Badea. Cavalcada numelor grele asociate cu generalul DIE este, mai departe, impresionantă. Puteţi ghici cui i-a luat Diaconescu locul din conducerea Vel Service? Lui Niels Schnecker, coloratul personaj invitat non stop să-şi dea cu părerea pe la televiziunile lui Dan Voiculescu, în paranteză fie spus, subalternul generalului Dragoş Diaconescu, pe când acesta lucra pentru Securitate. Asta nu înseamnă că generalul DIE l-a lăsat pe Schnecker fără serviciu: analistul era asociat, prin Schnecker Van Wyk & Pearson România SA, la Structural Consult Investiţii şi Dezvoltare SA, firmă acţionară la Vel Service SA. Şi pentru ca tabloul să fie complet, trebnuie spus că unul din capii afacerilor derulate de Vel Service şi Structural Consult Investiţii şi Dezvoltare este însuşi Ionel Blănculescu, fost ministru în guvernarea Adrian Năstase.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108