REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Gheorghe Mărmureanu, despre cutremure: "sunt 65 pe zi, în lume". De când începem să ne facem griji în România?

Gheorghe Mărmureanu, despre cutremure: "sunt 65 pe zi, în lume". De când începem să ne facem griji în România?

Replica API 23 aprilie 2013 | 00:00 112

Dobrogea, un subiect care încă trebuie studiat: afectează Centrala Nucleară? Dar gazele de şist?

Dobrogea, un subiect care încă trebuie studiat: afectează Centrala Nucleară? Dar gazele de şist?

Seismele ameninţă România? Directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului, Gheorghe Mărmureanu, asigură că nici un cutremur, cu magnitudinea mai mare de 4, nu va lovi zona Vrancei în perioada următoare. Despre acest subiect, asupra căruia a inistat, zilele acestea, şi presa centrală, în contextul cutremurelor înregistrate în întreaga lume, ne-a vorbit Gheorghe Mărmureanu în cadrul unui interviu la care s-a referit şi la complicaţiile care ar putea părea într-o zonă unde se află şi o centrală nucleară.

Reporter: Constănţenii au motive de panică în ceea ce priveşte un potenţial seism?

Gheorghe Mărmureanu: Avem tratatul de la Viena şi primim informaţii, spre exemplu, pe parcursul a doi ani şi ceva, au fost peste 88.000 de cutremure, ceea ce înseamnă peste 65 de cutremure pe zi, cu magnitudinea peste 4, în lume. În Vrancea nu poate fi un cutremur foarte mare într-un timp foarte apropiat. Iar Constanţa chiar nu are nici o treabă, cel puţin deocamdată. Lumea poate sta liniştită.

Rep.: Cu privire la exploatarea gazelor de şist, credeţi că ar putea genera cutremure?

G.M.: Cu gazele de şist, acolo este o altă problemă, care este legată şi de CNE Cernavodă, dar şi de faptul că este un poluant formidabil al apei din Dobrogea. În general, în urma exploatării gazelor de şist, sunt cutremure cu o magnitudine de până la 4 şi ceva, dar trebuie să vedem dacă aceste cutremure nu afectează şi Centrala de la Cernavodă. Pentru că există, la Viena, un program special de urmărire a aşa anumitelor cutremure din locurile de amplasare a centralei de la Cernavodă. Când m-am întâlnit ultima oară cu ei, la Mangalia, le-am spus că aici e problema, că vreau să văd dacă un cutremur, ce poate fi generat de exploatarea gazelor de şist, poate avea influenţă asupra centralei de la Cernavodă. Autorizarea asta constă, în ultimă instanţă, şi de această acceptare a agenţiei de la Viena. Deocamdată se fac nişte testări, dacă au magmă, argilă. Cel mai mare cutremur generat de aceste exploatări a avut magnitudinea de 4 şi ceva, în Anglia.

De ce se produc cutremurele şi ce ne aşteaptă pe viitor: "Africa se rupe în două"

Totul se află în continuă mişcare, de unde şi apariţia seismelor. "Totul se mişcă, din cauza aceasta sunt cutremure. România nu este ameninţată de cutremure mari. Un cutremur de 4 şi ceva, sau chiar 5, nu este mare. După 7 este problemă. La noi nu se pune problema. Au fost mai multe seisme acum pentru că s-a întâmplat să fie şi în Asia. Ştiţi că Asia este legată într-un fel. Blocul acela tectonic format de India, Australia şi Oceanul Indian, care merge până în Antarctica, este un bloc mare. Sunt câmpuri tectonice şi sunt deasupra magmei. Magma, în partea de sus, se răceşte, iar în partea de jos, din contră, este caldă. Atunci se formează nişte curenţi care se mişcă fie de la dreapta, la stânga, fie invers, în funcţie de structurile tectonice. Vă daţi seama că magma are pe spatele ei aceste mari blocuri tectonice, care se mai bat cap în cap şi aşa mai departe, provocându-se seismele", a spus Gheorghe Mărmureanu. Potrivit acestuia, pe viitor, Africa urmează să se rupă în două, însă nu vom mai apuca acele timpuri. "Nu mai apucăm timpurile alea. Se rupe Africa în două şi formează împreună cu Madagascar un alt mare bloc tectonic. După cum spuneam, nu vom mai apuca să trăim vremurile acelea. Dar nici nu aş vrea să trăiesc acele timpuri pentru că vor fi mişcări tectonice extraordinar de mari. Vă daţi seama că, undeva din goful Eden, o ia la dreapta, se rupe, apa din Marea Roşie a intrat şi tot aşa. Nu ştiu când se va întâmpla, dar se va întâmpla şi vor fi seisme îngrozitoare", a declarat, pentru "Replica", directorul onorific al Institutului Naţional de Fizică a Pământului.

200 de clădiri din zona Peninsulară, cu bulină roşie

În Constanţa, în zona Peninsulară, există aproximativ 200 de locuinţe, care s-ar putea face praf în caz de cutremur, construcţiile fiind expertizate tehnic, încadrate ca fiind clădiri cu risc seismic. În cazul în care un cutremur s-ar abate asupra urbei noastre, specialiştii din cadrul ISU Dobrogea sfătuiesc locuitorii să nu iasă din locuinţe sub nici o formă. "Fie că este vorba de zona Peninsulară, care poate fi mai expusă faţă de alte zone ale Constanţei, trebuie să se ţină cont de mai multe aspecte. În primul rând, mobilierul greu trebuie să fie prins de pereţi, oglinzile să fie bine fixate şi să se evite amplasarea lor pe căile de evacuare. În cazul în care s-a produs un seism, să se evite evacuarea pe casele scărilor, deoarece sunt instabile, să nu se apropie de geamuri, ferestre, şi să se adăpostească sub grinzile de rezistenţă, întrucât prezintă o stabilitate mai mare, sau sub birouri, dacă au aşa ceva în casă. După ce s-a produs seismul, este indicat să se închidă utilităţile, precum apă, gaze, şi aşa mai departe, şi să facă evacuarea. În cazul în care seismul te suprinde în maşină, este recomandat să se oprească autovehiculul cât mai departe de copaci, stâlpi de înaltă tensiune sau clădiri", a declarat, pentru "Replica", căpitanul Mihai Georgescu, şeful Serviciului Protecţie, Pregătire şi Educaţie Preventivă a Populaţiei din cadrul ISU Dobrogea.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108