REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Ghislaine Maxwell, condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic sexual cu minori

Ghislaine Maxwell, condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic sexual cu minori

Replica API 1 iulie 2022 | 00:00 618

Ghislaine Maxwell, o fostă vedetă britanică în vârstă de 60 de ani, declarată vinovată la sfârşitul anului 2021 pentru trafic sexual cu minori în beneficiul miliardarului american Jeffrey Epstein, decedat în 2019, îşi va petrece probabil tot restul vieţii încarcerată la New York, după ce a fost condamnată marţi la o pedeapsă de 20 de ani de închisoare, informează AFP.

Jeffrey Epstein, Ghislaine Maxwell

Atunci când o judecătoare de la Tribunalul Federal din Manhattan, Alison Nathan, a pronunţat marţi sentinţa pentru infracţiunile sexuale "odioase ale unei prădătoare", Ghislaine Maxwell şi-a păstrat o expresie impasibilă, citează Agerpres.

Totuşi, cu puţin timp înainte de a-şi afla sentinţa, fiica magnatului Robert Maxwell, încarcerată la New York deja de doi ani, şi-a exprimat pentru prima dată "compasiunea pentru toate victimele" şi s-a declarat "întristată pentru suferinţa resimţită" de victimele unor infracţiuni sexuale comise între 1994 şi 2004 asupra mai multor adolescente cu vârste de la 14 la 17 ani.

Ghislaine Maxwell a declarat însă că vina principală aparţine fostului ei iubit şi complice Jeffrey Epstein, care s-a sinucis într-o închisoare din New York în august 2019, despre care a spus că era "un manipulator (...) care i-a înşelat pe toţi cei aflaţi în jurul lui".

"Infracţiuni odioase asupra unor copii"

Judecătoarea Alison Nathan i-a răspuns spunându-i că nu este "pedepsită în locul lui Epstein", iar procurorul federal Damian Williams a criticat "infracţiunile odioase comise asupra unor copii" şi s-a declarat bucuros că "nimeni nu este mai presus de lege" în Statele Unite.

Pedeapsa pronunţată marţi a fost întâmpinată cu un sentiment de uşurare în rândul victimelor.

Annie Farmer, o femeie de 40 de ani care a relatat în timpul acestui proces la sfârşitul anului 2021 modul în care a devenit, în perioada adolescenţei sale, o victimă a cuplului Maxwell-Epstein, s-a declarat satisfăcută de faptul că "nu este niciodată prea târziu pentru adevăr şi pentru asumarea responsabilităţii".

O altă victimă, Sarah Ransome, a făcut următoarea declaraţie în faţa reprezentanţilor presei: "Da, Ghislaine trebuie să moară în închisoare".

"Am petrecut 17 ani în propria închisoare pentru ceea ce mi-au făcut ea, Jeffrey (Epstein) şi toţi complicii lor. Am fost violată în repetate rânduri. Uneori, eram violată de trei ori pe zi (...). Exista un flux constant de fete care erau violate de foarte multe ori", a povestit această victimă, care nu a fost însă parte civilă în cadrul procesului intentat lui Ghislaine Maxwell.

Risca o pedeapsă de 55 de ani de închisoare

După procesul ei desfăşurat la New York în lunile noiembrie şi decembrie din 2021, în care era judecată pentru trafic sexual cu minori în beneficiul lui Jeffrey Epstein, Ghislaine Maxwell risca să primească o pedeapsă de 55 de ani de închisoare.

Avocaţii ei, care au anunţat că vor face recurs la sentinţa pronunţată marţi, ceruseră deja la jumătatea lunii iunie o pedeapsă mai mică de 20 de ani de închisoare şi au denunţat plasarea în izolare a clientei lor într-o închisoare newyorkeză, după ce administraţia penitenciarelor americane a invocat "un risc de sinucidere".

Avocaţii acuzatei au invocat, în zadar, responsabilitatea şi influenţa nefastă exercitate de magnatul britanic din industria presei Robert Maxwell - un "tată autoritar" decedat în 1991 după ce a căzut în mod misterios de pe iahtul său - şi de Jeffrey Epstein.

Procurorii au descris-o însă pe Ghislaine Maxwell ca pe o "prădătoare sofisticată", care acţiona "ca o persoană adultă" pentru a atrage tinere fete şi a i le duce apoi lui Jeffrey Epstein în reşedinţele sale din Florida, Manhattan, New Mexico şi Insulele Virgine.

Victimele lor - "Jane", "Kate", "Carolyn" şi Annie Farmer - au dezvăluit în instanţă detalii devastatoare despre vieţile lor distruse după relaţiile sexuale pe care au fost forţate să le întreţină cu Jeffrey Epstein - mai întâi masaje sexuale - în perioade în care erau încă minore şi care se petreceau adeseori în prezenţa lui Ghislaine Maxwell.

"Greşeala vieţii sale"

Născută şi crescută într-un mediu extrem de privilegiat din Marea Britanie, Ghislaine Maxwell a declarat în această lună prin intermediul avocaţilor ei că a avut "o copilărie dificilă, traumatizantă" şi că a comis "cea mai gravă eroare" a vieţii sale atunci când a făcut cunoştinţă cu Jeffrey Epstein.

Ghislaine Maxwell şi Jeffrey Epstein formau un cuplu la începutul anilor 1990 înainte de a deveni colaboratori pe plan profesional şi complici în comiterea unor infracţiuni sexuale timp de aproape 30 de ani.

Magnatul american, care dispunea de influente conexiuni economice şi politice în Statele Unite şi în străinătate, a fost şi el pus sub acuzare pentru agresiuni sexuale şi violuri comise asupra unor minore, însă sinuciderea sa din 2019 a dus la închiderea procesului care îi fusese intentat.

Într-o secţiune distinctă a acestui dosar cu ramificaţii internaţionale, prinţul britanic Andrew, un prieten bun al cuplului Maxwell-Epstein, a încheiat pe 15 februarie un acord - contra sumei de 13 milioane de dolari, potrivit Daily Telegraph - cu americanca Virginia Giuffre, ea însăşi o presupusă victimă a cuplului, care îl acuzase că a agresat-o sexual în 2001, într-o perioadă în care era încă minoră.

Familia regală britanică a evitat astfel un proces civil la New York, care ar fi fost nu doar intens mediatizat, ci şi stânjenitor pentru reputaţia sa.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108