REPLICA ONLINE CONSTANTA

16° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Ghiţă Mureşan de Saligny, un suflet mare şi sensibil

Ghiţă Mureşan de Saligny, un suflet mare şi sensibil

Replica API 22 aprilie 2011 | 00:00 1116

"Gigantul" de peste 2 metri înălţime trăieşte cu o pensie de 400 de lei

"Gigantul" de peste 2 metri înălţime trăieşte cu o pensie de 400 de lei

La doar 40 de ani, Fănel Călin, gigantul din satul Făclia, comuna Saligny, spune că o simplă plimbare pe jos îl oboseşte teribil şi că trebuie să se aşeze imediat jos. Boala cu care a fost diagnosticat, giganto-acromegalie, i-a afectat şi organele interne, care sunt sensibile şi la cel mai mic efort. În plus, vederea i-a slăbit, a făcut şi diabet, iar durerile de coloană îl înnebunesc zi de zi.

Dacă-l vezi pe stradă, ai zice că e un om normal. Râde, glumeşte şi îi place să socializeze cu toată lumea. Doar înălţimea îl trădează şi faptul că nu poate rezista prea mult timp în picioare fără să se aşeze undeva. Abia atunci începi să te întrebi ce este în neregulă cu el. Realitatea este însă tristă. Fănel suferă de o boală destul de rar întâlnită: giganto-acromegalie. Acum, la vârsta de 40 de ani, el măsoară peste doi metri înălţime şi are peste 140 de kilograme. Din păcate, statura impozantă i-a afectat puternic starea de sănătate. Cadrele medicale spun că acromegalia este o afecţiune care determină dezvoltarea exagerată a unor părţi ale corpului (cap, mâini, picioare) şi că foarte mulţi pacienţi se confruntă şi cu simptome neurologice sau musculo-scheletice de tipul cefaleei, paresteziilor, slăbiciunii musculare sau durerilor arteriale ori chiar a osteoporozei. Boala i-a dezvoltat şi organele interne, palmele, urechile, nasul, toate fiind mult mai mari decât ar trebui să fie normal. Mai mult decât atât, la nivelul hipofizei s-a dezvoltat o tumoare care produce continuu hormoni de creştere şi care trebuie ţinută în permanenţă sub control.

Boala s-a declanşat după vârsta de 15 ani

Până la vârsta de 15 ani nu s-a gândit niciodată că va ajunge în această situaţie. Ba chiar, la un moment dat, îşi făcea griji că este mult prea scund faţă de colegii săi de clasă. După admiterea la liceu, însă, au început să curgă şi problemele. În momentul în care copiii se opresc din creştere, el se tot înălţa. Apoi, oasele au început să i se îngroaşe şi să se deformeze, iar pielea, musculatura, organele interne au fost afectate şi ele. Problemele nu s-au oprit aici. Au urmat diabetul, durerile de coloană şi chiar slăbirea vederii. După ce a fost examinat de medici, în anul 2002, el a fost supus unei intervenţii chirurgicale la glanda hipofiză, prin care i-a fost extrasă tumoarea. Din nefericire, însă, aceasta nu a putut fi scoasă în totalitate pentru că a fost descoperită tardiv. "În prezent, ceea ce putem face este doar să ţinem aceşti hormoni inactivi prin tratamente injectabile şi medicamentoase", a declarat şeful Clinicii de Endocrinologie din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, dr. Eduard Circo.

Nu are bani de haine şi medicamente

Din cauza bolii, a fost nevoit să se pensioneze pe caz de boală şi primeşte de la stat "exorbitanta" sumă de 400 de lei, bani cu care trebuie, nu numai să-şi asigure tratamentul, dar şi să ţină regim alimentar. În plus, spune el, mai trebuie să-şi ajute şi părinţii, şi ei bolnavi. Fănel îşi aminteşte că problemele au început la scurt timp după ce a fost înrolat în armată. "Ştiam că nu am voie, dar am insistat să fac armata, după care m-am angajat, deşi eram conştient că trebuia să mă pensionez pe caz de boală. Din păcate, lumea crede că dacă sunt atât de înalt, pot să muncesc fără probleme", spune Fănel cu emoţie în glas. Din cauza situaţiei financiare precare, el nu-şi permite nici măcar să-şi cumpere haine sau încălţăminte. A doua problemă este că, de foarte multe ori, nici măcar nu-şi găseşte îmbrăcăminte pe măsura lui. Singura alternativă este să şi le facă la comandă, însă nu are bani. "Port de câţiva ani nişte haine pe care le-am primit de la cineva", a precizat el. La capitolul încălţăminte stă şi mai prost. "Singura pereche de încălţări pe care o mai am sunt nişte adidaşi rupţi şi foarte vechi", s-a întristat Fănel.

Mirabela PANFIL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108