REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.8° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.8° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Ginerele fostului SECRETAR de STAT, Sirma Caraman, și-a PLAGIAT teza de DOCTORAT

Ginerele fostului SECRETAR de STAT, Sirma Caraman, și-a PLAGIAT teza de DOCTORAT

Replica API 2 septembrie 2020 | 00:48 5176

Problemele pentru ginerele fostului secretar de stat Sirma Caraman. Mihai Gogancea Vătășoiu, fostul vicepreședinte al ANAF, și-a obținut titlul de doctor în științe plagiind lucrarea de doctorat. Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” a Serviciului Român de Informații (SRI) a cerut, la Constanța, anularea anularea diplomei de doctor. Gogancea Vătășoiu și-a plagiat lucrarea într-un procent de 8,3 %.

Sursa foto: inquam photos

Mihai Gogancea-Vătășoiu, în prezent șef în cadrul ANAF, a obținut titlul de doctor în 2011. Teza sa are titlul „Sursele și resursele securității moderne”, iar coordonator i-a fost profesorul Constantin Onișor. Referenții care au decis să-i acorde titlul sunt profesorii Gheorghe Toma, de la Academia SRI, Viorel Buța și Vasile Bucinschi, ambii de la UNAP.

CNATDCU și SRI, sesizate cu privire la suspiciunea de plagiat

Comisia de Etică Universitară a Academiei SRI a hotărât, în octombrie 2018, aprobarea raportului elaborat de Comisia de analiză din cadrul Academiei la data de 6 noiembrie 2018, raport care confirmă suspiciunile de plagiat. Comisia a evoluat teza de doctorat în raport cu sesizarea menționată concluzionând că există preluări integrale sau parțiale dintr-un text sursă, fără citarea acesteia și fără menționarea autorului, fie în teză, fie în bibliografie.

.

Comisia de Științe Militare, Informații și Ordine Publică a Consiliului Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), numită pentru evaluarea sesizării UEFISCDI (Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării), formulată în octombrie 2018, potrivit concluziilor reieșite din documentele prezentate a confirmat suspiciunile de plagiat cu privire la teza de doctorat.

În luna martie 2019, CNATDCU a dispus retragerea titlului de doctor. Plagiatorul a depus contestație, însă Comisia de soluționare a contestațiilor din cadrul CNATDCU a decis, în octombrie 2019, să mențină retragerea titlului.

SRI cere anularea diplomei de doctorat

Serviciul Român de Informaţii - Academia Naţională de Informaţii Mihai Viteazu - UM 0418 Bucureşti, structură din cadrul SRI, au deschis acțiune în instanță, la Curtea de Apel Constanța, împotriva lui Mihai Gogancea-Vătășoiu. Demersul Academiei se bazează pe un articol din Legea nr. 1/2011 a educației naționale ce a fost modificat pe 21 iulie 2019. Acesta prevede că, după ce un titlu de doctor este retras pentru plagiat, universitatea care a acordat titlul respectiv trebuie să ceară în instanță anularea diplomei de doctor într-un termen de un an. SRI solicită ca magistrații să constate că lucrarea lui Mihai Gogancea Vătășoiu, în prezent șef adjunct al Administraţiei Fiscală pentru Contribuabili Mijlocii București, a fost plagiată. Încă nu a fost stabilit un prim termen de judecată.

Acțiunea ar putea fi tardivă!

Așa cum arătam și mai sus, universitatea care a acordat titlul, respectiv Academia Națională de Informații „Mihai Viteazul” a Serviciului Român de Informații (SRI), trebuie să ceară în instanță anularea diplomei de doctor într-un termen de un an de la data retragerii titlului. Având în vedere că CNATDCU a decis în luna martie a anului 2019 retragerea titlului, termenul de un an a expirat, întrucât acțiunea SRI a fost depusă la Curtea de Apel Constanța în luna iulie a.c.

Toată familia, cu funcții înalte

Mihai Gogancea Vătășoiu este soțul Taniei Gogancea-Vătășoiu, fiica fostului secretar de Stat al Ministerului Dezvoltării, Sirma Caraman. Tania Gogancea-Vătășoiu este director general în cadrul ANAP.

Tania Gogancea-Vătășoiu

Mihai Gogancea-Vătășoiu a fost vicepreședintele ANAF de două ori, între 2009 și 2012 și între 2014 și 2016. A doua oară și-a dat demisia după ce a fost pus sub acuzare de către DNA pentru favorizarea făptuitorului și abuz în serviciu, într-un dosar în care erau urmăriți penal și deputații Mădălin Voicu și Nicolae Păun. DNA a dispus clasarea acuzațiilor față de Gogancea-Vătășoiu, dar și față de Gelu Ștefan Diaconu, fost președinte al ANAF, urmărit penal pentru aceleași fapte.

Potrivit declarației de avere, Mihai Gogancea-Vătășoiu are terenuri și imobile în Tulcea, Constanța, dar și în București.

Blocul din Constanța al fostului secretar de stat, Sirma Caraman, la un pas să fie demolat

 
 

Reamintim că familia Sirmei Caraman construiește în Faleză Nord un turn cu 12 etaje, în buza mării.

Proiectul se află pe masa judecătorilor constănțeni, după ce s-a cerut demolarea construcției, pe motive de ilegalitate. Contrucţia este realizată de Cristian Impex SRL, fiul Sirmei Caraman.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108