REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.7° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.7° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Giolacai Arsen, scos "Albă-ca-Zăpada" de testul psihologului Chisnoiu

Giolacai Arsen, scos "Albă-ca-Zăpada" de testul psihologului Chisnoiu

Replica API 24 septembrie 2011 | 00:00 238

Cică n-a violat şi n-a agresat niciodată în viaţa lui

Cică n-a violat şi n-a agresat niciodată în viaţa lui

Fostul psiholog al Inspectoratului Judeţean de Poliţie Constanţa ne surprinde după încetarea carierei sale alături de oamenii legii: numele lui nu este Chesnoiu, aşa cum, ani la rând a fost "botezat" în presă, ci Chisnoiu, aşa cum arată şi cerificatul acestuia de competenţe profesionale, eliberat la centrul de evaluare şi certificare Euro Poligraf Center. Cu acest document s-a prezentat Liviu Chisnoiu la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanţa, pentru a dovedi că este în măsură să efectueze un test poligraf, pe care să îl şi ataşeze la un dosar, cum este cel al interlopului Arsen Giolacai, acuzat de viol de o tânără care apare în dosarul "Prostituate de lux pentru politicieni". Probabil că acesta a fost şi motivul care a distrus credibilitatea celei care reclamă violul, în timp ce Giolacai Arsen a defilat cu rezultatele testului poligraf efectuat de Chisnoiu, la solicitarea avocatului apărării.

Procurorii susţin însă că testul a fost efectuat de o persoană care nu are nici o calitate să efectueze astfel de teste. De altfel, împotriva psihologul a început urmărirea penală, Liviu Chisnoiu fiind cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor publice şi exercitarea fără drept a unei profesii. "S-a reţinut în sarcina acestuia că, deşi potrivit art.6 şi următoarele din Legea nr. 213/2004 nu are drept de liberă practică pentru exercitarea profesiei de psiholog în sectorul privat (drept ce este acordat exclusiv de Colegiul Psihologilor din România) a efectuat 2 expertize poligraf extrajudiciare pentru detectarea comportamentului simulat, pe care subiecţii testaţi, adică inculpaţii Arsen Giolacai şi Alexandru Gâlcă, le-au depus ca probe într-un proces penal, adică în dosarul în care instanţa de judecată fusese învestită cu soluţionarea propunerii de arestare preventivă a celor doi inculpaţi", se arată într-un comunicat al Parchetului. Reamintim că, în momentul prezentării sale la Parchet, Chisnoiu nu a dorit să comenteze situaţia, dar a menţionat că va organiza o conferinţă de presă pentru a spune ce e de spus. Până în prezent, nu a organizat o astfel de conferinţă de presă, în schimb, procurorii de caz au precizat că nu există dubii: "Legea 213/2004 indică foarte clar cine poate exercita profesia de psiholog cu liberă practică". Legea prevede că este necesară obţinerea unui atestat de liberă practică, în timp ce Chisnoiu a prezentat la Parchet doar cetificatul de competenţe profesionale mai-sus amintit; de asemenea, el nu figurează în lista copsi.ro. În ceea ce priveşte testul la care a fost supus Giolacai Arsen, de menţionat că acesta a fost întrebat, printre altele, dacă el a violat-o pe Alexandra Stoian (reclamanta-n.r.) şi dacă, înainte de 2011, vreodată, a forţat pe cineva să facă sex cu el sau dacă a agresat sexual pe cineva. Răspunsurile au fost "nu". În schimb, ne amintim că Giolacai Arsen este cel care ameninţa o jurnalistă, la un moment dat, cu violul, după ce dădea buzna în redacţia ziarului la care aceasta lucra.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108