REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.3° Constanța Dum., 28 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6713
14.3° Constanța Duminică, 28 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6713
 

Gură de aer pentru antreprenori! Guvernul aprobă o schemă de ajutor de stat de 12,5 miliarde de lei

Gură de aer pentru antreprenori! Guvernul aprobă o schemă de ajutor de stat de 12,5 miliarde de lei

Mirela PASCAL 11 martie 2024 | 00:00 1506

Guvernul României a aprobat actul normativ inițiat de Ministerul finanțelor prin care IMM-urile vor putea accesa în continuare credite cu garanții de stat. Schema de ajutor de stat cu buget de 12,5 miliarde lei va sprijini 11.500 companii

Gura de aer pentru antreprenori! Guvernul aproba o schema de ajutor de stat de 12,5 miliarde de lei

Actul normativ pentru instituirea Programului IMM Plus a fost inițiat pentru a asigura, până la 30 iunie 2024, accesul la finanțare al firmelor care nu dispun de sumele necesare pentru proiectele de investiții și pentru continuarea activității. Potrivit Ministerului Finanțelor, bugetul este de maximum 12,5 miliarde lei, iar garanțiile se vor acorda în limita unui plafon de 11,1 miliarde lei, pentru 11.500 beneficiari.  „Programul IMM Plus este expresia voinței noastre de a sprijini dezvoltarea durabilă a IMM-urilor, coloana vertebrală a economiei românești. Cu această schemă de 12,5 miliarde lei, vrem să dăm un semnal că Guvernul este alături de antreprenori și că își asumă un rol proactiv în stimularea investițiilor și generarea de locuri de muncă. Vrem să fim alături de sectoarele vitale cum sunt agricultura, construcțiile, producția și să ne asigurăm că oferim companiilor românești inovative oportunitatea să-și atingă potențialul”, a transmis ministrul Marcel Boloș.

Programul IMM Plus prelungește măsurile de sprijin

Măsura instituită de Guvern este necesară întrucât schemele de ajutor de stat elaborate în temeiul Cadrului temporar în materie de ajutor de stat în contextul pandemiei COVID-19 (2020/C91I/01) și-au încetat valabilitatea la data de 30 iunie 2022, iar cele elaborate în temeiul Cadrului temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei (2022/C131/01) la data de 31 decembrie 2023. Programul IMM Plus prelungește măsurile de sprijin instituite prin vechea schemă de ajutor de stat IMM INVEST PLUS și se derulează prin Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii (FNGCIMM), Fondul Român de Contragarantare (FRC) și Fondul de Garantare a Creditului Rural (FGCR).

Gura de aer pentru antreprenori! Guvernul aproba o schema de ajutor de stat de 12,5 miliarde de lei

Valorile maxime ale ajutoarelor de stat au fost majorate de la 2.000.000 euro la 2.250.000 euro per întreprindere/UAT, respectiv de la 250.000 euro la 280.000 de euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul agriculturii primare și de la 300.000 euro la 335.000 de euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectoarele pescuitului și acvaculturii.

Citește și: Peste 200.000 de români s-ar putea bucura de o nouă pensie! Ministrul Finanțelor face anunțul!
Care este valoarea maximă a finanțării

Conform Ministerului Finanțelor, în baza schemei de ajutor de stat se acordă ajutor sub formă de garanții de stat, în procent de maximum 90% din valoarea finanțării, exclusiv dobânzile, comisioanele și spezele bancare aferente creditului garantat, pentru unul sau mai multe credite pentru realizarea de investiții sau mai multe credite/linii de credit pentru finanțarea capitalului de lucru. Valoarea maximă a finanțărilor acordate unui beneficiar nu poate depăși 5 milioane de lei pentru creditele/liniile de credit pentru finanțarea capitalului de lucru, respectiv 10.000.000 lei pentru creditele de investiții, potrivit bugetul.ro

Valoarea maximă cumulată a finanțărilor garantate de stat care pot fi acordate unui beneficiar în cadrul schemei de ajutor de stat nu poate depăși 10 milioane de lei. Durata maximă a finanțărilor este de 72 de luni, în cazul creditelor de investiții, fără posibilitate de prelungire. În cazul creditelor/liniilor de credit pentru capital de lucru, durata maximă a finanțărilor este de 36 de luni, fără posibilitate de prelungire. În cazul creditelor pentru capital de lucru cel puțin în ultimele 12 luni de valabilitate a garanției se aplică graficul de rambursare în rate fără posibilitatea beneficiarului de a efectua trageri/utiliza sume din credit.

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Doar pregătim campania electorală , nu ? Împărțiți 11.500 de firme la 42 ( județe plus București ) și vedeți ca sunt de fapt firmele “prietene” ale PSD- PNL ( pardon , PCR ) și vă lămuriți de fapt pentru cine sunt banii ! Ăia care chiar muncesc în draci pentru firma lor , și plătesc și taxe corect , nu se pot apropia de acești bani . Atâta ca am trecut prin asta
0
0
o parte din imm vor da faliment, statul va plati. pomeni electorale, fara numar, fara numar,..... anul 2025, anul belirilor la romani.
3
0
De aceea preturile la produse sunt ca la Monaco iar noi cei ce muncim cintit pe un salariu ne uitam a produse ca la muzeu ,tot noi clasa muncitoare le facem curul mare la antrepenori pentru ca salariile pe care le ofera sunt mici si jognitoare .De pe munca prostilor au unii antrprenori averi impresionante si se numesc excelenți . Daca antrepenorii nu-si capabili sa-si mentina afacerile din fonduri proprii de ce -si mai deschid IMM-uri sa primeasca pomeni ,să ne indatoreze pe noi toți r*mânii ????.Din cauza pomangiilor de genul nu sunt bani de marire a salariilor si pensiilor si nou toti ronanii suntem datori vânduti ca unii pe fonduri nerabursabile dinnpomeni sa traiasca regeste din RÂPCEGOSi la coada oiiii.Nu sunt capabili la munca ,la spatii verzi nu pomeni de la stat . Cunosc persoane descurcarete care au luat fonduri nerbursabile ,si-au deschis sedii de firma in locuinta lor si pe banii nostri a tuturor romanilor si-au mobilat casa lor si a neamurlui lor.
2
0
Daca antrepenorii nu-si capabili sa-si mentina afacerile din fonduri proprii de ce -si mai deschid IMM-uri sa primeasca pomeni ,să ne indatoreze pe noi toți r*mânii ????.Din cauza pomangiilor de genul nu sunt bani de marire a salariilor si pensiilor si nou toti ronanii suntem datori vânduti ca unii pe fonduri nerabursabile dinnpomeni sa traiasca regeste din RÂPCEGOSi la coada oiiii.Nu sunt capabili la munca ,la spatii verzi nu pomeni de la stat . Cunosc persoane descurcarete care au luat fonduri nerbursabile ,si-au deschis sedii de firma in locuinta lor si pe banii nostri a tuturor romanilor si-au mobilat casa lor si a neamurlui lor.
4
1
Furati patronii cat puteti, este singura metoda de a trai bine. Mue patronilor ..!..
5
1
Haiducul (guvernul) ia de la cei mulți și p****i și dau la cei puțin dar hoți. Când se mărește salariul pe economie zici cai omoară așa urlă că iei nau banii de dat la cei ce muncesc
2
1
Baga taxe pt toti apoi ajuta smecherii din privat care, eventual, exporta tot ce produc! Tema lui catu, continuata de ciuca: liberalizarea preturilor la energie si stimularea mediului privat! Ca sa ce? Sa nu produca, sa astepte ajutor de la stat!Rromanica, tara pomenilor de toate felurile. Haiducie moderna: iei de la cel ce munceste si dai parazitilor!
4
0
makidoniiiiiiii
3
2
Baga taxe si apoi ne da pomeni... cum asa? carduri valorice si bonuri de masa...
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108