REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Guvernul elen avertizează că Grecia ar putea ieşi din zona euro

Guvernul elen avertizează că Grecia ar putea ieşi din zona euro

Replica API 4 ianuarie 2012 | 00:00 214

Un purtător de cuvânt al guvernului grec a avertizat că Grecia ar putea ieşi din zona euro, dacă nu primeşte cel de-al doilea împrumut internaţional, iar guvernatorul Băncii Naţionale, Vassilios Rapanos, declară că soarta Atenei va fi decisă în următoarele luni.

Grecia ar putea părăsi zona euro, dacă nu primeşte cel de-al doilea pachet de salvare, în valoare de 130 de miliarde de dolari.

"Acordul trebuie semnat, altfel vom fi în afara pieţelor, în afara euro", a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Pantelis Kapsis, pentru Skai TV, preluat de BBC.

Declaraţia lui Kapsis survine în contextul în care măsurile de austeritate luate de guvernul interimar condus de Lucas Papademos sunt puternic contestate de opoziţie şi de greci, care au început 2012 cu o grevă. Începând de luni şi până joi, doctorii şi farmaciştii sunt în grevă. Doar cazurile urgente vor fi preluate de medici, care protestează faţă de schimbările survenite în sistemul de aprovizionare din sistem.

Cel de-al doilea pachet de salvare a fost aprobat în principiu de liderii europeni în luna octombrie, cu condiţia ca Grecia să adopte noi măsuri pentru reducerea deficitului şi redresarea economiei. Parlamentul de la Atena a aprobat noul pachet de măsuri de austeritate, la începutul lunii decembrie 2011.

Reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, ai Comisiei Europene şi ai Băncii Centrale Europene se vor duce luna aceasta, la Atena, pentru a discuta ultimile detalii ale bailout-ului şi stadiul implementării măsurilor de austeritate.

Viitorul Greciei în zona euro va fi decis în următoarele luni, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale, Vassilios Rapanos, citat de agenţia greacă de presă ANA. În primul trimestru al acestui an va fi clar dacă Grecia va putea continua să folosească euro sau va renunţa la moneda unică, a precizat Rapanos, care a făcut apel la unitate pentru a împiedica ieşirea din zona euro.

Grecia va trebui să-şi reducă standardul de viaţă, altfel va ieşi din zona euro şi se va întoarce cu decenii în urmă, a mai spus guvernatorul grec, la un eveniment organizat luni de Bursa din Atena.

Un purtător de cuvânt al guvernului elen a avertizat, luni, că ţara are nevoie de şi mai multe reforme, pentru a îndeplini condiţiile planului internaţional de salvare. Oficialul a spus că guvernul de uniune naţională condus de Lucas Papademos nu-şi poate permite amânarea măsurilor de austeritate pe care le-a stabilit cu UE şi FMI ca parte a celui de-al doilea acord de împrumut, semnat în octombrie.

În total, Grecia a obţinut 240 de miliarde de euro din împrumuturi. Ultimul acord de împrumut stipulează că Atena trebuie să ajungă la o înţelegere cu creditorii săi privaţi pentru a şterge 50% din valoarea obligaţiunilor greceşti pe care aceştia le deţin.

Sursa: newsin.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108