REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Haltere: Laurel Hubbard, selecţionată în lotul Noii Zeelande, primul sportiv transgender de la Jocurile Olimpice

Haltere: Laurel Hubbard, selecţionată în lotul Noii Zeelande, primul sportiv transgender de la Jocurile Olimpice

Replica API 23 iunie 2021 | 00:02 1075

Halterofila Laurel Hubbard va deveni primul sportiv transgender care va concura la Jocurile Olimpice, după ce a fost selecţionată în lotul Noii Zeelande pentru olimpiada de la Tokyo, o decizie care va declanşa o nouă dezbatere arzătoare despre incluziune şi echitate în sport, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Laurel Hubbard

Hubbard, care obţinuse dreptul de a participa la un concurs preolimpic în luna mai, va fi înscrisă la categoria 87 kg, selecţia ei fiind posibilă de un amendament la sistemul de calificare olimpică, perturbat de pandemia de coronavirus.

La 43 de ani, Laurel va fi cea mai în vârstă halterofilă de la Jocuri, iar până în 2013 a concurat la competiţiile masculine.

''Sunt recunoscătoare şi smerită de bunătatea şi susţinerea care mi-au fost oferite de atâţia neozeelandezi'', a spus Hubbard într-un comunicat postat de Comitetul olimpic neozeelandez (NZOC).

Sportiva neozeelandeză era eligibilă să concureze la Jocurile Olimpice începând cu 2015, când CIO a emis noi linii directoare care permit oricărui sportiv transgender să concureze ca femeie cu condiţia ca nivelul de testosteron să fie sub limita de 10 nanomoli pe litru cu cel puţin 12 luni înainte de prima lor competiţie.

Kereyn Smith, director executiv al NZOC, a spus că Hubbart întruneşte criteriile de selecţie ale CIO şi ale Federaţiei internaţionale de haltere (IWF): ''Recunoaştem că identitatea de gen în sport este foarte importantă, o problemă sensibilă şi complexă care necesită un echilibru drepturile omului şi echitatea pe terenul de joc. În calitate de echipă a Noii Zeelande, noi avem o cultură puternică a ... incluziunii şi a respectului pentru toţi''.

Grant Robertson, ministrul al sportului şi recreaţiei, a susţinut de asemenea selecţionarea lui Hubbard: ''Laurel este membră al echipei olimpice a Noii Zeelande. Suntem mândri de ea aşa cum suntem de toţi sportivii şi o vom susţine până la capăt''.

Sportul halterelor a fost în centrul unei dezbateri privind caracterul echitabil al sportivilor transgender ce concurează în competiţiile feminine, iar prezenţa lui Hubbard la Tokyo va atrage fără îndoială atenţia mediei, dar şi criticile unor sportive şi antrenori.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Femeie get beget. Uite la "ea" cum arata. Nu e nicio problema.
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108