REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Hansa, retinut de procurori pentru tunul de 30 de miliarde

Hansa, retinut de procurori pentru tunul de 30 de miliarde

Replica API 14 decembrie 2010 | 00:00 188

Fostul primar al orasului Cernavoda

Fostul primar al orasului Cernavoda

Gheorghe Hânsă, fostul primar al oraşului Cernavodă, a fost reţinut în luni seară de către procurorii de pe lângă Tribunalul Constanţa, împreună cu fratele său, Nicu Hânsă şi două angajate ale Primăriei Cernavodă. Aceştia sunt acuzaţi de evaziune fiscală şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, anchetatorii susţinând că este vorba despre un prejudiciu adus oraşului Cernavodă de aproape 3 milioane de lei. Reamintim că Gheorghe Hânsă şi fiul său, Tiberiu Hânsă, au mai fost trimişi în judecată într-un alt dosar, pentru uz de fals.

Ancheta penală a vizat mai multe persoane care au eliberat, respectiv obţinut certificate fiscale pentru două societăţi comerciale, prin care se dovedea, în fals, că firmele nu înregistrau datorii, aşa încât ele să se poate înscrie la licitaţiile organizate de Primăria Cernavodă, la acea dată condusă de Gheorghe Hânsă, tatăl lui Tiberiu Hânsă, administrator la SC Eurosortare SRL. SC Eurosortare SRL a reuşit, în 2006, să se înscrie la o licitaţie la care nu ar fi putut participa decât dacă prezenta documente cum că nu înregistrează datorii la bugetul local. Cum firma înregistra astfel de datorii, Tiberiu Hânsă nu a procedat la achitarea lor, ci a reuşit să obţină, cu ajutorul tatălui şi a două funcţionare din Primăria Cernavodă, certificat fiscal fals. Situaţia s-a repetat şi în cazul unei alte societăţi - SC Termir Com Elena SRL, care de asemenea a beneficiat de certificat fals. Cercetarea în cazul familiei Hânsă - tatăl şi fiul - este însă abia la început, cei doi fiind suspectaţi de comiterea mai multor infracţiuni, existând şi alte dosare pe numele acestora. De asemenea, cei doi mai sunt cercetaţi într-un dosar, după ce învinuitul Tiberiu Hânsă, în calitate de administrator al SC Eurosortare SRL, a formulat o cerere la Primăria oraşului Cernavodă, prin care a solicitat să i se elibereze un certificat fiscal pentru a-i servi la o licitaţie publică organizată de primărie. La acea dată, societatea pe care o administra avea datorii neachitate la bugetul local din anul precedent şi în mod legal nu ar fi putut participa la organizarea de licitaţii publice, comisia aferentă având dreptul de a-i înlătura dosarul pentru lipsa criteriilor de eligibilitate. Pentru că învinuitul era fiul primarului în funcţie la cea dată, Gheorghe Hânsă, şi cumnat cu funcţionara responsabilă de activitatea persoanelor juridice, respectiv învinuita Victoria Georgescu, a reuşit să obţină un certificat fiscal pentru SC Eurosortare SRL, cu menţiunea nereală în sensul că societatea petentă este din perspectiva autorităţii locale - fără datorii, se arată în rechizitoriul întocmit în acest caz. Mai departe, în baza certificatului fals, SC Eurosortare SRL a fost agreată de Primăria oraşului Cernavodă să participe la o licitaţie publică pentru achiziţionarea de agregate de carieră. Actul fals este semnat de funcţionarii publici - primarul de atunci Gheorghe Hânsă, şeful de serviciu Mihaela Panfilov şi învinuita Victoria Dan, actual Georgescu. Învinuitul Tiberiu Hânsă a precizat procurorilor Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia faptul că speţa în sine i se pare "hilară", în condiţiile în care el nu a câştigat licitaţia la care a participat, chiar dacă pentru ea a făcut efortul de a obţine un act fals care să îi permită înscrierea. Într-adevăr, Primăria oraşului Cernavodă a comunicat, referitor la licitaţia din 2006, că SC Eurosortare SRL nu a câştigat licitaţia publică.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108