REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Hânsă vrea să bage Cernavodă în era IT: locuitorii vor plăti taxele şi impozitele online

Hânsă vrea să bage Cernavodă în era IT: locuitorii vor plăti taxele şi impozitele online

Replica API 19 ianuarie 2013 | 00:00 171

Ce discută aleşii locali în şedinţa de luni

Ce discută aleşii locali în şedinţa de luni

Anul acesta pare să fie anul digitalizării pentru oraşul Cernavodă. Primarul Gheorghe Hânsă are în gând modernizarea modului de plată a taxelor şi impozitelor, mai exact, online. Este doar unul dintre proiectele pe care primarul oraşului Cernavodă îl are în plan. Un alt proiect vizează reabilitarea întregului parc de echipamente IT, de care se vor bucura instituţii precum primăria şi şcolile. Toate aceste proiecte, dar şi altele vor fi posibile prin absorbţia de fonduri europene, dar şi prin asocieri cu alte oraşe sau comune. Într-un interviu acordat cotidianului "Replica", primarul oraşului Cernavodă, Gheorghe Hânsă, a vorbit despre aceste proiecte care vor fi discutate luni, 21 ianuarie a.c., în şedinţa extraordinară a Consiliului local Cernavodă.

Reporter: Luni urmează să se dezbată proiectul privind aprobarea programului de conformare pentru stabilirea obligaţiilor de mediu pentru depozitul neconform Cernavodă. Ce ne puteţi spune pe această temă?

Gheorghe Hânsă: Printr-un proiect general al consiliului judeţean, toate gropile de gunoi care au ajuns la termen de închidere, se închid. A fost nevoie de delegarea mea pentru a intra în procedură, mai avem nişte obligaţii privind unele operaţiuni pe amplasament şi Consiliul Judeţean urmează să obţină pentru cele 4, 5 depozite neconforme finanţarea pentru închidere, cu tratamentul de rigoare. Noi colectăm circa 80 % din gunoaie distinct şi valorificăm în mare parte cele din mase plastice, hârtie şi fier. Mai avem nişte dotări pe care le-am obţinut printr-o finanţare de un milion de euro şi avem tot ce ne trebuie pentru a selecta, avem şi o staţie de selectare, iar restul le ducem la Ovidiu şi le procesăm acolo, pe bani mulţi.

Rep.: Finanţarea s-a făcut cu ajutorul fondurilor europene?

G.H.: Finanţarea a fost din fonduri Phare 2006.

Rep.: Tot luni se va discuta participarea Oraşului Cernavoda în cadrul proiectului iniţiat de Primăria municipiului Medgidia pentru accesarea de fonduri nerambursabile. Unde vor merge aceste fonduri?

G.H.: La iniţiativa primăriei Medgidia, intrăm într-o asociere, două oraşe şi comunele riverane, între 10 şi 15, într-o finanţare pentru reabilitarea întregului parc de echipamente IT, calculatoare, faxuri şi aşa mai departe. Toate echipamentele, mai vechi şi mai noi vor fi înlocuite printr-un program al Ministerului Comunicaţiilor, cu minimum 2 % co-finanţare din partea noastră. Este nevoie de o asociere a mai multor unităţi administrativ-teritoriale şi noi avem pregătită o astfel de axă, axa de accesare Cernavodă-Medgidia, pentru a dobândi finanţări nerambursabile, de data asta pentru echipamente IT. Vor beneficia de aceste echipamente primăria şi celelalte instituţii dependente (şcoala, spitalul). Peste 60% dintre calculatoare şi celelalte echipamente sunt mai vechi de 10 ani, sunt obosite şi le înlocuim. Cele înlocuite nu vor fi aruncate, vor fi îndreptate către şcoli. Noi sperăm să reuşim să accesăm aceste fonduri, dar pentru asta trebuie să ne exprimăm acordul şi să începem procedura

Rep.: Aceste fonduri vă permit schimbarea întregului parc IT?

G.H.: Toate, aşa ne propunem noi, însă vom vedea după ce vom putea să accesăm. Toate, şi software şi hardware, mai ales că este vorba aici despre compartimentele specializate, impozite şi taxe, contabilitate, tehnic, unde ştiţi că sunt costuri destul de mari. Trebuie să intrăm în epoca plăţilor online, deja noi suntem pregătiţi, se face plata la primărie direct prin card.

Rep.: Ce proiecte asemănătoare aţi pregătit pentru anul acesta?

G.H.: Anul acesta avem în buget să începem procedura pentru plata online a impozitelor şi taxelor. Ne gândeam să facem un proiect, să punem bani, dar uite că s-a ivit această posibilitate din partea Ministerului Comunicaţiilor şi ne vine bine.

Rep.: În cadrul proiectului iniţiat de Primăria Municipiului Medgidia pentru accesarea de fonduri nerambursabile aţi menţionat şi asocierea comunelor riverane. Care sunt acele comune?

G.H.: Nu le ştiu foarte bine, domnul Iordache este iniţiatorul. Sunt nişte condiţii de finanţare şi de aceea ne asociem şi noi aşa cum este optim pentru a dobândi finanţarea. Asocierea este cuvântul de ordine, nu o să reuşim mare lucru fără să ne asociem într-un fel sau altul. Deşi am fost printre cei reticenţi, finanţările prin intermediul AVI Apă Canal şi RAJA au ajuns şi la Cernavodă, suntem gata să începem nişte canalizări. Încă o dată, asocierile sunt garanţia intrării în finanţele europene.

Rep.: În acest an vă veţi axa mai mult pe absorbţia de fonduri europene?

G.H.: Noi facem două, trei şedinţe pe lună, trebuie să fii foarte prompt. Dacă am primit telefonul acum două zile, astăzi deja este şedinţă de consiliu. Pe de altă parte, nu este şedinţă de consiliu fără asociere. Am fost iniţiatorul unei asocieri ale oraşelor cu utilităţi nucleare. Ne-am întâlnit la Cernavodă, de la producătorii de minereu de uraniu de pe lângă Vatra Dornei, la cei de la Piteşti care fac acele creioane cu combustibil, o mare parte din ei chiar la nivelul primarilor şi am hotărât acum câteva luni să ne asociem pentru că avem aceleaşi probleme prin care putem să provocăm iniţiative legislative moderne, să accesăm fonduri pentru diverse alte probleme specifice la oraşe cu utilităţi nucleare. Nu este mare lucru, nu ştiu dacă o să ajungem performanţi din punct de vedere al accesării fondurilor, dar singuri este mult mai greu.

Rep.: Aceste asocieri depind de regiuni sau nu există delimitări?

G.H.: Acum suntem din toată ţara, Mioveni care are un reactor la Piteşti, Halânga care este în Caraş-Severin, comuna Berzei din Suceava, iar de acolo este mina din care scoatem minereu pentru combustibilul de la reactoarele din Cernavodă. Tot lanţul acesta, plus minele de minereu care nu au fost închise corect, şi acelea vor să vină, pentru ca împreună să putem finanţa închiderile la minele acelea, protecţia mediului. Ne gândim la viitor, împreună este altceva.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108