REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Hassan Awdi, aproape să câştige procesul de 100 milioane de euro împotriva României

Hassan Awdi, aproape să câştige procesul de 100 milioane de euro împotriva României

Replica API 27 februarie 2012 | 00:00 976

Mega conspiraţie sau tupeu incredibil?

Mega conspiraţie sau tupeu incredibil?

Controversatul afacerist Hassan Awdi, care susţine că a părăsit ţara alături de întreaga sa familie, încă din 2009, din cauza represiunilor la care ar fi supus de procurorii DIICOT în dosarul Rodipet, dezvăluie pe contul său de Facebook un lucru incredibil: România se află tot mai aproape de a pierde procesul de 100 de milioane de euro pe care Awdi i l-a intentat la Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID), din cadrul Băncii Mondiale, în iunie 2010. Aşa se face că Hassan îşi anunţa susţinătorii, pe 26 ianuarie 2012, că are "veşti grozave": ICSID, din care România face parte încă din 1975, a emis pe 23 ianuarie a.c. un al doilea ordin procedural împotriva ţării noastre, după ce a constatat că un prim ordin privind anumite măsuri luate de România în cazul Awdi, emis pe 29 martie 2011, a fost încălcat. Spusele lui Hassan Awdi sunt confirmate chiar de site-ul oficial al centrului, la secţiunea dedicată judecării dosarului Hassan Awdi, Enterprise Business Consultants, Inc. and Alfa El Corporation v. Romania (ICSID Case No. ARB/10/13).

Evident, notificările de moment ale ICSID nu înseamnă că România a pierdut procesul şi va plăti mâine daunele de 100 de milioane de euro solicitate de Hassan Awdi. Cu toate acestea, perspectiva este halucinantă: trimis în judecată de DIICOT pentru prejudicii de peste 40 de milioane de euro aduse statului român şi câtorva sute de alte instituţii şi firme, mare parte ele probate cu dovezi dincolo de orice dubiu, Hassan mai poate primi şi bani, foarte mulţi bani, tocmai de la cei pe care i-ar fi ţepuit de-a lungul anilor. Libanezul de 47 de ani, a cărui familie s-a răspândit în Liban, SUA şi Africa, acolo unde grupul Awdi deţine afaceri, clamează sus şi tare că tot ce se întâmplă în România este nimic mai mult decât o conspiraţie la adresa sa. Hassan Awdi a înfiinţat şi un blog special dedicat luptei sale cu asupritorii români, pe care postează scrisorile deschise adresate Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării şi Preşedinţiei României cu privire la abuzurile la care este supus de către anchetatori. La alte secţiuni, Awdi îşi prezintă biografia, în care nu ezită să amintească faptul că el şi familia sa numeşte România "acasă", dar şi poze cu el şi oficialităţi SUA, precum textul Tratatului Bilateral de Investiţii dintre România şi SUA, pe baza căruia a şi dat ţara noastră în judecată la ICSID. Explicaţia libanezului cu privire la abuzurile la care ar fi supus este simplă: statul român i-a fabricat dosare penale pentru că a îndrăznit să reclame România la ICSID, după ce i s-a naţionalizat Rodipet-ul.

România nu a pierdut nici un proces la ICSID, dar cheltuie anual milioane de euro pe avocaţi

Una peste alta, situaţia, aşa cum este prezentată de Awdi, dar şi cum apare în raportările oficiale al organelor de anchetă, nu lasă loc la mai mult de două interpretări: ori România orchestrează o conspiraţie la nivel statal împotriva unui Awdi devenit inamicul public numărul 1 (practic, neverosimil după avantajele uriaşe de care a beneficiat libanezul de-a lungul timpului), ori Awdi dă dovadă de un tupeu incredibil. Până se va stabili cine de la cine a furat zeci de milioane de euro, trebuie amintit că România nu se află la primul proces care i s-a intentat la ICSID. Nu a pierdut însă nici unul, până acum, reuşind chiar să şi câştige bani de pe urma unui reclamant (peste 8 milioane de dolari de la Spyridon Roussalis). Interesant este faptul că nu numai un afacerist cu renumele Hassan Awdi a dat România în judecată la ICSID: Dinu Patriciu şi fraţii Micula, afacerişti cel puţin la fel de "iubiţi" de opinia publică, cer şi ei sute de milioane de euro pentru că li s-ar fi pus beţe în roate. Dincolo de aceste confruntări trebuie evidenţiat şi alt aspect: procesele de la ICSID costă România milioane de euro an de an, chiar dacă le câştigă, şi asta pentru că statul este nevoit să angajeze cele mai bune şi, implicit, cele mai scumpe case de avocatură din lume.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
dl Hassan Awdi a fost expropriat ilegal, si hotii de procurori si judecatori romani i-au facut si dosare penale false ca sa-l santajeze si sa musamalizeze jaful. D-l Hassan Awdi a castigat deja la ICSID dovedind asta, timp in care "autoritatile" romane i-au luat familia ostateca in Romania santajand ca sa renunte la procesul ICSID Vezi adevarul dovedit de pe pagina d-lui Hassan Awdi Romania Justice System and Investors...
0
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108