REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Mar., 14 Mai 2024
Anul XX Nr. 6729
16.4° Constanța Marți, 14 Mai 2024 Anul XX Nr. 6729
 

I-auzi! Ca să te angajezi la CT BUS trebuie să pui ipotecă pe casă. Video

I-auzi! Ca să te angajezi la CT BUS trebuie să pui ipotecă pe casă. Video

Victor ROTARU 20 septembrie 2023 | 00:00 6693

Situație demnă de Evul Mediu la CT BUS. Astfel, printr-o decizie arbitrară a conducerii CT BUS, angajații care au în gestiune diferite valori sunt obligați să-și pună casele sau conturile gaj, acestea reprezentând o garanție suplimentară. Totul ar fi pornit după ce în urmă cu 8 ani, o angajată a reușit să producă o gaură în gestiunea firmei de peste 1 miliard de lei.

I-auzi! Ca sa te angajezi la CT BUS trebuie sa pui ipoteca pe casa. Video

Situație ireală la CT BUS! Conducerea a decis să impună obligativitatea pentru salariații care exercită atribuții de gestionari de a constitui o garanţie suplimentară respectiv ipotecă de gradul I sau II pentru bunuri imobile proprietatea angajatului sau a unui terţ, ipotecă pe bunuri de folosinţă sau depozit bancar, etc., precum şi sancţiunea nerespectării acestei obligaţii în sensul încetării contractului individual de muncă. În momentul de față există și o acțiune în instanță, înaintată de către Sindicatul Liber Transport în Comun Constanța pentru a anula decizia de a-și pune casa gaj, ca o garanție suplimentară.  

I-auzi! Ca sa te angajezi la CT BUS trebuie sa pui ipoteca pe casa. Video

Potrivit informațiilor noastre, această decizie a fost luată după ce acum opt ani de zile, o fostă angajată a produs o gaură în gestiune de un miliard de lei. Aceasta avea o metodă destul de inventivă de a-și rotunji veniturile, ea avea în gestiune biletele de călătorie, care urmau a se da spre vânzare către tonete, iar din pachetul sigilat de bilete, sustrăgea câteva dintre acestea, sigilând apoi pachetul. 

Sindicatul Liber Transport în Comun Constanța a dat în judecată firma CT BUS pentru această garanție. Liderul sindicatului, Daniel Toma, a declarat pentru Replica de Constanța faptul că se așteaptă să câștige procesul: „Au hotărât să pună pentru fetele de la bilete ipotecă pe casă în valoare de 75 de mii lei, n-au gestiunea asta niciodată, plus încă trei salarii, este foarte, foarte mult. Li se oprește și în fiecare lună o sumă din salariu, dar nu avem ce să facem, așa este legea. Dar garanța ipotecară este prea mult. A fost valabil acest lucru și cu foarte mult timp în urma, dar în ultimii 5 ani, toate fetele care s-au angajat nu au mai avut o problemă aceasta. Acum, s-au trezit că știu ei mai multe, și sunt hotărâți să le oprească această garanțe. La angajare nu a fost nici un criteriu și asta am motivat și noi, că nu poți să angajezi un om și după aceea să-și lase locul de muncă, că așa s-au trezit ei. Omul nu are cu ce să gireze, pentru că sunt fete care nu au proprietăți, nu au cu ce să gireze, și nu le putem da afară.

Contactat în repetate rânduri, Directorul CT BUS, Cătălin Aristide Dumitrache, nu a putut oferi un punct de vedere până la momentul publicării ediției. 

Adrian Gorcea, membru CA CT BUS: Această garanție imobiliară este o măsură care încarcă prea mult gestionarul

Referitor la garanțiile pentru gestiunile casierelor situația nu este una noua, iar angajații - gestionari sunt informați încă de la angajare de această condiție de constituire a unei garanții de gestiune, care nu poate fi evitata. Acesta obligație este una legală.
 
În cazul CT BUS, până în prezent s-au aplicat întocmai prevederile Legii 22/1969 art. 10 „Gestionarul are obligația de a constitui o garanție în numerar.”; Art a).: „afectarea unor bunuri imobile sau bunuri mobile de folosință îndelungată, proprietate a gestionarului sau a unor terți, pentru garantarea [...] acoperirii pagubelor ce s-ar cauza de gestionar”.
 
Da, este adevărat ca Legea 22/1969 e una veche, socialistă, dar este încă în vigoare, suntem obligați să o respectăm, iar principiile ei sunt valabile și astăzi. Legea „impune luarea unor măsuri noi, cât mai eficiente, și în ceea ce privește organizarea gestionării bunurilor [...], angajarea de gestionari calificaţi, cinstiţi şi, cu simț gospodăresc, întărirea sistemului de răspundere materială şi de garanţii.”
 
Toți angajații actuali ai CT BUS aflați acum în această situație au cunoscut și acceptat această condiție, încă din momentul angajării.
 
Pe de altă parte, atât eu cât și colegii mei, membri ai CA, suntem de acord că această garanție imobiliară este o măsură care încarcă prea mult gestionarul.
 
Pentru aceasta, împreună cu conducerea executivă analizăm diverse scenarii care să conducă la scăderea valorii gestiunii și implicit la diminuarea garanției astfel încât să nu se ajungă la garanția imobiliară.
 
Ne dorim să oferim angajaților CT BUS condiții cat mai bune de muncă, un mediu de lucru cât mai puțin stresant și beneficii aliniate la nivelul pieței muncii, respectând legislația în vigoare și constrângerile bugetare.
”, au transmis reprezentanții Consiliului de Administrație. 

Video:

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Unde este avocatul poporului? Unde este Curtea Constitutionala. Cum poate fi constitutionala o lege adoptata de in regim criminal, condamnat ca atare de Parlament Romaniei? Desteapta te romane din somnul cel de moarte, de la 1821 incoace!
0
0
SE CUNOASTE CA ESTI AVORTON OFTICOS
0
0
In CA al CTBUS sunt si USR-isti care tipa pentru tot ce se intampla in judet.Dar la ei in ograda daca sunt pe bani grei tac ca rahatul in iarba. Se stiu ei .
0
0
Daca n u ai casa,ramai somer!
0
0
Daca CTBUS a pierdut o gramada de bani din cauza furturilor comise de gestionari atunci foarte bine,asta este treaba lor"bucataria lor interna cum se mai spune"caci daca raman fara gestionari si este in pericol functzionarea societazi revin ei la sentimente mai bune fortzatzi de situatzie,dar deocamdata asta este treaba conduceri sa faca cum crede ca este mai bine.
4
0
Ba cat de tampit sa fi sa ceri casa gaj la angajare ca vinzi bilete la ct bus? Garantie? Da cata gestiune are o vanzatoare de bilete la un chiosc de bilete? Mai ales cele care dau abonamente fara bani nu umbla cu cash la pensionari,someri,elevi etc.De cate mii de lei vinde bilete o vanzatoare la choisc sa ia animalul casa gaj? Astia o vor si pe ma-sa si pe ta-su.Au gasit p****i si isi permit.Asa i-as tara in tribunal de ii lua dracii.Toate vanzatoarele sa ii dea in judecata.
7
2
Dar de vreun proces, cu speța respingerii dosarului candidatului care nu se angaja să consituie garanția suplimentară ilegal solicitată?
2
0
Cei ce au hotarat asa sunt niste nemernici!Legea spune ca gestionarului trebuie sa i se retina contravaloarea a 3 salarii ,iar pt.a se ajunge la suma totala cate 10% din salariu ,lunar.
7
0
Nu vad pentru ce va agitati atat,este strict problema lor , cine accepta conditiile se angajeaza , cine nu accepta...isi vede de drum. Eu as aplica sistemul asta in toate domeniile unde se lucreaza cu gestiune !
6
7
Este un post atat de bun incat "spaga " pentru al obtine este chiar casa ta!
3
1
Și la CEC Bank e la fel. Ipotecă, 3 salarii și un girant persoană fizică sau mai mulți, după caz.
6
0
la noi ca nimeni! nu te mira daniel! de peste 30 de ani hotii fac legi pentru hoti! in plus noi nici nu stim forma statului! nu sarbatorim ziua republicii dar ne kkm pe noi de ziua regelui!
8
1
pai ce pretentii sa ai de la consiliul de administratie al Ct bus la ce membrii bine pregatiti are in frunte cu Dugaiasu Adrian. El cind avea gestiune , cind era distribuitor de ciocolata sau remizier la fisc , avea gaj pe casa bunicii si pe conturi? Niste nulitati
12
0
Pai cum frate sa faca Legea o lege din 1969? Mai e si depasita ca vorbeste de afectarea organizatiei socialiste. Pai CT Bus sau orice alta instutitie mai e socialista? Republica democrata e la putere!
9
0
In Tomis Nord se fura motorina la greu, autobuzele sunt statii peco
18
11
Si daca este gestiune comuna,ce se intampla? Fura unul,si platesc si ceilalti?
26
0
Asta arata clar că se cam fura din obișnuință la ctbus,iar garanția asta cu imobilul,corectă. Ce fata fără pile intra la voi,ca angajată?Sictir.
19
11
directorul asta e de capul lui nu depinde de primarie ? primaria ce zice il lasa sa-si bata joc de oameni ?
24
1

REPLICA

LOTO

6/49
204933262414
5/49
3573633186
joker
514837407