REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Iată ce NEREGULI au dus la DEMITEREA şefului Casei de Asigurări de Sănătate!

Iată ce NEREGULI au dus la DEMITEREA şefului Casei de Asigurări de Sănătate!

Replica API 13 februarie 2019 | 00:00 604

Mirel George Cristescu

Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Constanța are, începând de miercuri, 6 februarie a.c., un nou președinte-director executiv, după ce Casa Națională de Asigurări de Sănătate a decis revocarea din funcție a dr. Mirel George Cristescu. Decizia a fost luată în urma unui control al CNAS, iar deficiențele depistate vizează plățile aferente concediilor medicale. În rândurile următoare, vă prezentăm deficiențele care i se impută fostului președinte al CJAS Constanța, așa cum au fost stipulate în raportul întocmit de CNAS în urma controlului desfășurat.

„În urma unui raport de evaluare a activității Casei Județene de Asigurări de Sănătate Constanța, prin care s-a constatat efectuarea de plăți către angajatori de sume aferente concediilor medicale fără respectarea legislației în vigoare, precum și alte deficiențe în calcularea concediilor medicale, în detrimentrul asiguraților, a fost decisă revocarea lui Mirel George Cristescu din funcția exercitată cu delegație”, transmiteau, la data revocării, reprezentanții CNAS. În locul dr. Cristescu, în fruntea instituției constănțene a fost delegată Luminița Nagy, director executiv relații contractuale.

Cât privește deficiențele care i se impută dr. Mirel George Cristescu, în raportul CNAS se precizează că, în urma controlului, s-a constatat că nu a fost verificată corectitudinea stabilirii de către angajatori a bazei de calcul a indemnizației, precum și a numărului de zile luate în calcul, în cazul a patru societăți comerciale.

Astfel, patru angajatori au greșit baza de calcul a indemnizațiilor pentru concediile medicale pe care le plăteau salariaților. Concret, nu le-au luat în calcul veniturile brute de pe ultimele șase luni, ci doar pentru 28, 35 sau 81 de zile – în condițiile în care, în ultimele șase luni, salariații au fost angajați și la o altă societate comercială. Mai mult, doi dintre salariații care au primit indemnizații mai mici au depus declarații pe proprie răspundere că nu pot prezenta adeverințe de concediu medical de la foștii angajatori.

O altă deficiență constatată la controlul CNAS vizează faptul că patru angajatori au recuperat sume plătite pe indemnizații de concediu medical de la CJAS Constanța, după ce inițial au calculat greșit numărul de zile de concediu medical suportate de angajator. Astfel, potrivit OUG 158/2005, angajatorii suportă plata primelor cinci zile de concediu medical, restul zilelor urmând să fie plătite din fondul național de asigurări de sănătate. Angajatorii plătesc salariaților banii pentru concediile medicale și au termen trei ani, ulterior, pentru a recupera de la CJAS sumele aferente primelor cinci zile din concediile medicale.

În situația invocată în raportul CNAS se arată că angajatorul a plătit concediul medical de zece zile, iar ulterior a recuperat banii pentru primele cinci zile de la CJAS, deși, potrivit celor care au întocmit raportul, întreaga perioadă ar fi trebuit suportată de la FNUASS.

În acest caz, salariații nu au avut de suferit, dar angajatorii au primit mai puțini bani de la CJAS pentru concediile medicale respective. Prin urmare, echipa de control a CNAS a stabilit că la nivelul CJAS nu au fost calculate corect zilele suportate de angajatori, în cazul certificatelor de concediu medical inițial, respectiv în cazul certificatelor de concediu medical în continuare.

În urma raportului CNAS, la nivelul CJAS Constanța urmează să fie realizată o evaluare, pentru a se stabili ce măsuri de remediere trebuie luate, pe lângă cea dispusă de conducerea centrală, de schimbare a șefului.

Florentina BOZÎNTAN

Citește și: Şeful CAS Constanţa, REVOCAT din funcţie! Ce i se reproşează

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Motive puerile adevarat. Pe de alta parte omul suferea de o grandomanie iesita din comun casa de sanatate era mosia proprie mostenita de la raposatul amiral iar el era imparatul caruia trebuia sa i se inchine personalul casei si furnizorii de servicii medicale de parca platea din banii proprii salariile si serviciile medicale. Plus ca nu prea nimerea casa de sanatate decat de vreo doua ori pe saptamana conducea de acasa dand instructiuni prietenei de la resurse tovarasa Lipici. Penibil
2
0
ce motive puerile !
1
0
.... ca dancila nu mai are un copil. S-ar fi calificat din prima si prin concurs .... de imprejurari. Pacat de sansa irosita.
1
0
Nu stiu cat de corect este dar prin casele de asigurari se deconteaza miliarde poate au zis tie iti ajunge mai lasa si pe altul si ciocu mic altfel iti deschid dosaru poate nu a dat mai departe sa crezut tare si gata.Un lucru stiu daca e sa alegi intre un post de senator sau deputat si director al C.A.S alegi director.
0
0
Pentru cateva sume care puteau fi recalculate daca erau gresite s-a facut din tantar armasar. Nu au fost acuzatii serioase.
3
0
Pacat de un roman deosebit!oare doamna aromana o fi sluga Pharma in special a Minifarmului lui Stroe ?
5
1
la casa de asigurari lucreaza si alti penali prin toate birourile care ar trebui dati afara cum te duci titi vor spaga ,tot ca inainte este, mai rau chiar doctori de doi lei , servici la fel vorbesc in sila..cand ai nevoie de ceva.
2
0
Am avut si noi la CNAS un om de calitate, serios si l-ati dat afara. Motive total puerile. Promovam pleava si slugarnicia pe toate planurile. Ne meritam soarta.
4
7
Cristescu a fost dat afara ca nu la mai vrut bucurestiul, nu le-a facut jocurile cu privatii, omul asta tragand pt stat! Vrajeala ieftina cu concediile medicale! Sa va dati seama ce tare este stroe de la psd, ca nu are putere sa tina un cobstantean in functie, si vi e una de la tulcea!hahaha! Cred ca stroe face anticamera si la femeia de serviciu a lui dragnea!
11
6
Rugam Casa sa ne spuna cate controale a facut la farmaciile din satele,comunele si orasele jud.cta,si cati farmacisti a gasit in farmacii in orele de program?Cate persoane a gasit angajate fictiv in farmacii?Care este pozitia oficiala a Casei in legatura cu faptul ca si farmaciile care deconteaza miliarde lunar de la Casa,si farmaciile care deconteaza cateva mil lunar dau aceleasi salarii angajatilor,farmacistii fiind considerati vanzatori atat de cei din sistem cat si de ceilalti din jur?De ce mai este necesar ca un farmacist sa invete pe rupte 5 ani in facultate,daca are un salariu de vanzat
11
2
Acasa are ce nu isi poate justifica in 10 generatii
5
2

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108