REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Icoană DEOSEBITĂ, realizată cu foiţe de aur, la Muzeul de Artă Populară Constanţa

Icoană DEOSEBITĂ, realizată cu foiţe de aur, la Muzeul de Artă Populară Constanţa

Replica API 31 ianuarie 2018 | 00:00 389

Evlaviosul țăran român i-a cinstit dintotdeauna pe cei trei mari ierarhi care sunt prăznuiți, an de an, în cea de-a 30-a zi a lunii Gerar: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur. Ca dovadă a acestei afirmații, stau icoanele pe sticlă care îi înfățișează pe cei trei sfinți.

O astfel de icoană, de o frumusețe deosebită, se regăsește și în expoziția permanentă a Muzeului de Artă Populară Constanța. Ea datează din secolul al XIX-lea și este pictată într-unul din vestitele centre de iconari transilvănene, Șcheii Brașovului.

Cei trei trei sfinți, îmbrăcați cu veșminte arhierești, binecuvântează cu mâna dreapta, iar în mâna stângă țin Sfânta Evanghelie. Nimburile lor sunt redate cu foiță de aur, dovadă a prețuirii pe care le-o arăta țăranul român.

Constănțenii sunt invitați, săptămâna aceasta, la Muzeul de Artă Populară Constanța pentru a admira frumusețea icoanei, dar și a celorlalte exponate.

F.B.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca nu aveti credinta, cititi rubrica sport. Lipsa de bun simt ca la arei, mai rar. Ba incultilor, lasati jocurile si teveul si studiati istoria. Toti Mario voievozi au aparat credinta, voi o batjocoriti. Stiti ce oameni nu au biserici? Tiganii. Va trageti din maimute, va comportati ca ele. Bugetul ala public e alimentat si din banii credinciosilor.
0
0
Inchineare, prosternare, matanii, constructii de biserici, capele, manastiri, eparhii, sfintiti cu salariu de la bugetul laic, catedrala neamului etc ca pe aici circula necuratu, diavolul si mai ales dracii dracoveniilor Ca cele de mai sus diavoli
1
1
Sariti de-o lingeti ca la asta va pricepeti foarte bine!
1
1
Face minuni icoana ? Lacrimeaza vreunul dintre roboteii reprezentati ?
1
1
In cate kilograme se masoara credinta?
1
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108