REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.8° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Igiena dentară la copii - cum îi înveți pe cei mici să adopte obiceiuri sănătoase

Igiena dentară la copii - cum îi înveți pe cei mici să adopte obiceiuri sănătoase

Replica API 3 iunie 2021 | 00:00 816

Părintele este cel mai bun exemplu pentru copilul sau. Trebuie să fim conștienți că vom fi copiați întru totul de către cei mici, așa că este important să îi luăm cu noi la dentist cât mai devreme.

Iată câteva sfaturi pentru părinți și copii:

Îndemnul la periaj să fie sub formă exemplului personal – lasă ușa deschisă la baie atunci când te speli pe dinți, astfel încât cel mic să te observe. Invită-l apoi să ți se alăture și faceți din spălatul pe dinți o activitate de familie plăcută.

Încurajarea copilului să mănânce legume și fructe – obișnuiește-l încă din perioada de diversificare pe cel mic să mănânce fructe și legume, care sunt sănătoase pentru dantură și nu numai. Merele, morcovii și în general fructele și legumele cu o textura fermă sunt în special indicate pentru sănătatea dentară, acestea curățând dinții în timp ce sunt mestecate.

Poziția la calculator poate influență dezvoltarea scheletului osos – urmărește postura adoptată de copil și corecteaz-o din stadiu incipient.

Sprijinul în palmă când stau la televizor, calculator sau când își fac temele – acest obicei este extrem de dăunător pentru cavitatea bucală, deformând în timp maxilarul copilului, care este încă în formare.

Roșul creioanelor, suptul degetului – și aceste obiceiuri specifice copilăriei afectează dantură și maxilarul. Roșul creioanelor poate determina degradarea smalțului dentar sau poate fractură dinții, în timp ce suptul degetului modifică formă maxilarului, strâmbând dinții, scrie doc.ro.

Ținutul în gură al colțului pernei, gulerul cămășii sau al unor jucării – acesta este un alt obicei de care părinții ar trebui să dezvețe copiii înainte că dantură acestora să aibă de suferit.

Mare atenție la respirația orală - este corect să respirăm pe nas. Respirația orală (pe gură) duce la modificări orale, modificarea pH-ului și este semn de vegetații adenoide (polipi).

Creați obiceiuri benefice copiilor dumneavoastră

Poți face multe lucruri pentru că cel mic să aibă o dantură sănătoasă în copilărie, dar și la maturitate. Obiceiurile deprinse în prima parte a vieții sunt apoi menținute cu ușurință la maturitate.

Periază-i dintii copilului de două ori pe zi, încă de când acesta este foarte mic. Folosește o periuță de dinți și o pastă potrivite pentru vârstă copilului. Dacă îi speli dinții cu pastă de dinți folosită de ține, în mod cert nu va fi încântat de gustul mentolat și înțepător și va refuză periajul dentar. Medicii stomatologi recomandă spălarea pe dinți a bebelușilor încă de la apariția primului dinte.

Pentru a-ți convinge copilul să se spele pe dinți, las-l pe el să își aleagă periuță de dinți de pe raftul supermarketului. Există o mulțime de periuțe de dinți cu personaje din desene animate, care mai mult că sigur îl vor încânta pe cel mic, determinându-l să prindă drag de obiceiul de a se spală zilnic pe dinți.

Mergi la medicul dentist de două ori pe an. Controalele regulate sunt cea mai bună metodă pentru a depista problemele dentare din timp. Programează o vizită la cabinetul stomatologic la fiecare 6 luni.

Asigura-i o alimentație sănătoasă. Există alimente precum laptele și brânză câte sunt bogate în calciu, despre care se știe cât de benefic sunt pentru dinți și oase.

Periază fiecare dinte dinspre gingie spre marginea lui. Apoi, după ce copilul crește, învață-l să procedeze la fel.

Igienă orală este extrem de importantă încă de la apariția primul dinte al copilului. Fă-ți timp și explică-i cât de important este să aibă dintii curați și să meargă la medicul stomatolog în mod regulat. Folosește puterea exemplului pentru a-ți susține spusele. Atunci când mergi la controlul de rutină, dar și pentru o lucrare stomatologică mai complexă, ia-l pe copil cu ține și permite-i să asiste, astfel încât să considere că este o activitate cât se poate de normală.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108