REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Iliescu spune că Băsescu riscă suspendarea dacă nu-şi schimbă purtarea

Iliescu spune că Băsescu riscă suspendarea dacă nu-şi schimbă purtarea

Replica API 10 ianuarie 2012 | 00:00 220

Ion Iliescu consideră că menţinerea de către Traian Băsescu a atitudinii de preşedinte-jucător va constitui un motiv suficient pentru ca şeful statului să fie suspendat din funcţie pentru a doua oară. "Trebuie să renunţe la asemenea poziţii nerealiste, incorecte şi neconstituţionale", a declarat Iliescu în cadrul emisiunii "România în 60 de minute" de la România TV.

Iliescu a avertizat că Traian Băsescu nu va putea ignora rezultatele alegerilor din 2012 în desemnarea viitorului premier şi a criticat declaraţia mai veche a şefului statului privitoare la faptul că nu este obligat de Constituţie să desemneze un premier al USL, chiar dacă opoziţia va câştiga alegerile, pentru că nu este vorba de un singur partid care să obţină peste 50% din voturi. "Preşedintele îşi permite lucruri nepermise unui preşedinte civilizat", a spus Iliescu. Acesta consideră că Băsescu trebuie să reia rolul de preşedinte-arbitru şi să abandoneze atitudinea de preşedinte-jucător. "Greşeala fundamentală prin această atitudine de preşedinte-jucător este că ignoră rolul şi locul pe care îl dă Constituţia preşedintelui", a spus Iliescu. El susţine că nu poate fi invocat caracterul puternic al lui Băsescu ca scuză pentru atitudinea sa.

"Caractere puternice sunt fel şi chip. Unele sunt pentru a promova dreptatea şi sunt şi oamenii forţei care consideră că forţa lor este certificat de bună purtare", a apreciat fostul preşedinte. "Fără a respecta aceste reguli de conduită, iată deci motivaţia unei majorităţi eventuale care l-ar putea suspenda", a avertizat Iliescu. Amintind că şi Traian Băsescu, în calitate de deputat, a semnat la începutul anilor 90 o iniţiativă de suspendare a lui Ion Iliescu din funcţia de preşedinte, social-democratul a constatat că preşedintele Băsescu nu a învăţat nimic din suspendarea precedentă, din 2007.

"A devenit mai încrâncenat, a pornit războiul cu cei 322 de parlamentari care i-au dat un cartonaş galben şi s-a bazat pe naivitatea alegătorilor care i-au redat mandatul", a conchis Ion Iliescu.

Sursa:Rtv.net

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108