REPLICA ONLINE CONSTANTA

16° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Impresii de pe plajă: „gheolbani”, nesimţire şi gunoaie

Impresii de pe plajă: „gheolbani”, nesimţire şi gunoaie

Replica API 9 august 2017 | 00:00 624

Cu ce amintiri pleacă turiştii de pe litoralul românesc

Cu ce amintiri pleacă turiştii de pe litoralul românesc

Mizerie, plaje îmbâcsite de gunoaie, „gheolbani de România” care-și sting țigările în nisip și strigă apoi că la anul merg peste hotare să se bronzeze, căci e mai frumos! Sejurul la mare le lasă tot mai multor turiști un gust amar. Notabil este faptul că aceștia nu arată cu degetul spre autorități, ci spre vecinii de șezlong ori de cearșaf.

Nisip fin, soare arzător, mirosul sărat al mării și liniște străpunsă din când în când de valuri. Asta visează mai toți turiștii, când aleg să-și petreacă vacanța, și așa scurtă, pe litoralul autohton. Vise, taică, vise! – par a spune, mulți dintre ei, când sunt deja pe picior de plecare. Au visat un an întreg la nisipul fin, dar pășesc cu grijă pe plajă, să nu ia vreun chiștoc între degetele de la picioare. Le e și frică să-și lase copiii să se joace prea departe de șezlong, căci se întorc cu un PET îmbâcsit, cules de printre scoici.

„Gheolbanul de România merge în Grecia, la mare, și spune cu scârbă: Nu pot să mai merg pe litoral, atâta jeg, gunoaie pe plajă! Stinge apoi tacticos țigara în nisip. În urma lor, tona de mucuri...”, notează Cristina M., impresiile ei din Mamaia, pe o rețea de socializare, atașând și fotografii care te fac să strâmbi din nas. „Tot același Gheolban își pune prosopul pe vreo 15 șezlonguri, le ține ocupate tot sejurul, sunt ale lui, e clar? Să fie și pentru văru, și pentru nașa, chiar dacă vin la plajă din 2 în 3 și doar vreo două ore”, mai povestește turista.

Peisaje mirifice, sub munți de gunoaie

Alți turiști, aceleași impresii făcute publice pe Internet. „Dragilor, așa arată o plajă publică de prosoape, într-un loc central în Mamaia. Pozele sunt modeste și, din păcate, nu pot reda îngrozitoarea realitate. Printre aceste gunoaie, în această plajă împuțită fac baie copiii voștri.

Dacă fiecare și-ar strânge propriul gunoi și pe cel din perimetrul propriului prosop, nu ați mai risca să vă îmbolnăviți copiii”, punctează o turistă indignată, demonstrând cu fotografii cum sticle, pungi, pamperși și alte „minunății” tronează la tot pasul, pe plaja ce ar trebui să fie loc de relaxare. Scuza celor mai mulți, așa cum bine a notat aceasta: „Nu am făcut eu, așa am găsit!”.

Reclamată este și plaja de la Tuzla, considerată ultimul stindard al sălbaticiei. Monica C. afirmă, cu regret: „Plaja de la Tuzla! Suficient de sălbatică, dar deja plină de gunoaie! Păcat! E singurul loc unde auzi valurile!”.

Același regret îl arată și Monica O.: „Natura ne oferă peisaje mirifice, păcat că nu păstrăm și lăsăm în urmă munți de gunoi, plaja la Pescărie este foarte murdară și nimeni nu face nimic pentru a schimba acest aspect”. De altfel, turiștii au reclamat că, deși au văzut că există coșuri de gunoi la marginea plajei, acestea sunt pline ochi, semn că autoritățile ar putea să se preocupe și să le golească mai des.

„E drept, nici omul nu păstrează curățenia, nu strânge după el. Dar sunt și care o fac! Dar unde să arunci gunoiul, tomberoanele sunt deja pline când ajungem noi, pe la 10. Poate ar trebui să treacă mai des, să le golească!”, atrage atenția Nicolae S., și el rămas cu un gust amar.

Selfiuri pentru a promova curățenia

Autoritățile văd, concesionarii de plaje la fel, promit măsuri, ca în fiecare vară, dar timpul trece, vine toamna, gunoaiele rămân. Anul acesta, voluntarii de la ONG-ul „Mare Nostrum” au lansat o campanie pentru conștientizarea turiștilor și implicarea lor în menținerea plajelor curate.

„Începând din 20 iulie, ONG Marea Neagră a dat startul campaniei Ecoselfie, o campanie estivală, al cărei scop este acela de a semnaliza odată în plus problema curățeniei pe plajele românești și de a încuraja comportamentul resposabil al turiștilor și constănțenilor. Campania se va încheia pe 10 septembrie și va avea premii pentru toți cei care ne trimit #ecoselfiuri în care aruncă la coșul de gunoi”.

Pentru a se înscrie în campanie, toți turiștii și constănțenii care vor să aibă plaje curate își pot face un #ecoselfie aruncând la coș sau în altă ipostază care să încurajeze comportamentul responsabil pe plajele românești. Selfie-urile vor fi puse pe profilul personal de Facebook al participanților, cu #ecoselfie și #plajecurate în descrierea postării, plus tag @ongmarenostrum. Ulterior, aceștia trebuie să trimită un mesaj ong-ului în care să spună că s-au înscris în competiție. ONG Mare Nostrum va face un album dedicat online, în care vor apărea pozele tuturor participanților. Pe 9 septembrie, va avea loc extragerea câștigătorilor.

„Ideea acestei campanii o avem de foarte mult timp, abia în această vară am reușit să o punem în practică. Dincolo de caracterul jucăuș, totul pornește de la problemă reală- aceea a deșeurilor existente pe plajele românești și a turiștilor care aleg să arunce pe lângă coș. Încontinuu ne plângem de cât de murdare sunt plajele, dar atunci când vine vorba să facem cu adevărat ceva, arătăm cu degetul înspre ceilalți: operatori de plajă, instituții publice.

Campania aceasta intenționează să îi implice direct pe turiști și pe constănțeni. Este șansa lor să arate că se poate și că vor. Pentru că schimbarea de la ei începe. De la noi toți. Cu un #ecoselfie, cu un gest mărunt, cu o acțiune repetată, care ne poate salva plajele”, spune Mihaela Cândea Mirea, director executiv ONG Mare Nostrum .

Plajele din Năvodari și Constanța, cele mai murdare

De altfel, ONG-ul a realizat și o analiză a plajelor românești, pentru a vedea care este cea mai „murdară”. Mare Nostrum a monitorizat opt sectoare de plajă. A fost înregistrată o cantitate de 9.003 deșeuri din material polimeric artificial, cauciuc, material textil, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică, metal, de trei ori mai puține decât în sesiunea din octombrie 2016. Cel mai murdar sector de plajă a fost în Năvodari, cu 2807 de elemente, apoi Constanța, iar cel mai curat cel din Costinești, cu puțin peste 140 deșeuri găsite.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Eu am adunat si mizeria altora.
0
0
Tu ala de la 7, 34 ai o problema cu moldovencele? Sunt valabile ,ma, daca sunt pi--oase.
1
1
faceati plaja si cand gaseati un cacat in nisip fugeati sa jucati la loto ......acum fugiti sa reclamati , dar v-ati gandit ca tot voi va bateti joc de plaje -ambalaje , mucuri de tigari si pachete goale , cotoare de porumb , pahare de plastic sau prezervative pe plajele mai putin populate , dupa ora 21 .....
3
0
Jeguri umanoide adica romani!
6
1
Pai sigur.. ca au pretentii de curatenie si igiena pe plaje, prin hoteluri, restaurante si terase, dar ei put de nesimtirea si mizeria pe care o lasa in urma lor.
7
0
Autoritatile sunt devina pt . ca nu iau masuri.Nu vezi nici un reprezentamt al autoritatilor pe plaja .
2
0
Asa sant romani le place sa faca plaja intre gunoaie
10
3
cele mai curate plaje sunt la NUDISTI LA COSTINESTI SI EFORIE N-S PLINE DE MOLDOVENCE PIZDOASE
5
3
La Costinesti stam bine anul acesta cel putin din punct de vedere plaja ! Ma veti intreba de ce ? Pai noroc cu PSD-ul ca l-a numit pe Horia Constantinescu sef la ANPC ! Are grija de bucaticade plaja pe care a detinut- o si inca o mai detine sub acoperirea nepotului Costin sa fie in normele legale;curatenie,sezlonguri ,loc pentru cerceafuri ,bich-baruri,ca de stie lumea cel putin locuitorii Costinestiului care-l doreau primar al comunei.
2
3
Stranie coincidenta cum de atatea ,,Monici" revoltate de mizerie!Ptr toate proastele ca Monicile : cand gasiti murdar nu mai stati in locul ala! Mi-e scarba de voi ca faceti poze si va dati curate pe feisbuc dar voi stati la plaja in mizerie iar acasa va sta pisica urcata pe masa
5
5

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108