REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.8° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.8° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

În Constanţa sunt 57 de imobile cu risc seismic. Autorităţile împart amenzi degeaba!

În Constanţa sunt 57 de imobile cu risc seismic. Autorităţile împart amenzi degeaba!

Replica API 11 martie 2016 | 12:07 450

Oraşul de la malul mării este plin de aspecte negative ce ţin de proasta administrare şi gestionare a problemelor ce trenează deja de prea mult timp. Pe de o parte este vina administraţiei locale, dar şi a lipsei unui cadru legislativ clar care să stabilească măsurile ce trebuie luate în diferite cazuri şi ce sancţiuni trebuie aplicate celor ce continuă să încalce legea. Acesta este şi cazul clădirilor cu risc seismic din Constanţa - 65 la număr.

Atât în Centrul Vechi, cât şi în zona peninsulară sunt mai multe astfel de clădiri. Deşi majoritatea sunt locuite, mai sunt şi câteva abandonate. Reprezentanţii Protecţiei Civile spun că momentan nu pot face mai mult decât să sancţioneze proprietarii cu amenzi situate între 200 şi 500 de lei, însă aceştia nu se arată speriaţi, aşa că nu fac nimic în sensul remedierii problemelor.

În timp ce Primăria susține că are la cunoștință existența numeroaselor clădiri cu risc seismic ridicat din localitate, spune că deocamdată nu sunt bani pentru restaurarea acestora. Între timp, cetățenii care ies la plimbare prin Centrul Vechi și în zona Peninsulei trebuie să stea cu ochii în patru să nu cadă vreo bucată din tencuiala clădirilor. Desigur că aceste clădiri sunt evidențiate de plăcuțe inscripționate cu mesaje de genul ”Atenție, ocoliți!” sau ”Atenție! Cad bucăți de tencuială”.

Ei bine, momentan constănțenii nu pot decât să fie”atenți” la aceste aspecte pentru a se asigura că nu se trezesc cu o bucată frumușică de perete în cap. Ce-i drept, povestea este destul de veche, Centrul Vechi al Constanței începând să concureze cu cele din Sibiu și București la capitolul top clădiri cu risc seismic, care până la urmă reprezintă un pericol la adresa cetățeanului. Ca să nu mai vorbim de faptul că arată total inestetic. În orașul Constanța există în total 57 de clădiri cu risc seismic ridicat dintre care 6 imobile cu risc seismic de grad I, 21 de gradul II, 28 de gradul III și 2 cu gradul seismic IV.

Cele mai periculoase sunt cele cu bulină roșie. În general acestea sunt în zona centrală și peninsulară a orașului, pe străzile Traian, Titulescu, Ștefan cel Mare, Callatis. Astea sunt cu risc seismic I, cu bulină roșie. ”Acum așteptăm să se schimbe legislația și să relaxeze puțin modalitatea de consolidare. Pentru că acum, dacă o persoană dintr-un bloc nu vrea, nu poți să faci consolidarea. Acum, pe legea care este nîn vigoare putem doar să-i notificăm pe proprietari. I-am tot notificat. Le putem da o amendă, dar mai mult nu le putem face pentru că legea nu permite. Legislația de acum nu este bună. Ea se va modifica.

Am înțeles de la colegii de la București că a fost o ședință la IGSU și vicepremierul Dâncu este pus tare pe treaba asta. Înainte de a cădea Guvernul Ponta legea era aproape de final. Acuma rămas așa, iar Dâncu vrea să reia problema pentru că într-adevăr, bate cutremurul la ușă și e un pericol pentru oameni. Dar suntem legați de mâini și de picioare, asta e problema”, a declarat pentru ”Replica” Ștefan Taran, șeful Serviciului Inspectoratului de Protecție Civilă. Acesta a specificat că după tragedia de la Colectiv, au apărut reglementări privind activitățile comerciale sau de altă natură desfășurate în interiorul clădirilor cu risc seismic:

”Pe legea care a a apărut după Colectiv, s-a adus o completare care spunea că pompierii pot să închidă spațiile care nu au aviz de la ISU și la parterul blocului unde este bulină roșie nu se pot desfășura activități culturale, comerciale, sportive sau de altă natură. La noi au fost două astfel de cazuri și am închis clădirile de pe Titulescu și Ștefan cel Mare până se vor consolida”, a adăugat Ștefan Taran.

Geanina DRĂGOI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108