REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

În PRIMĂRIA MERENI, ca pe CÂMPUL DE RĂZBOI! De un an, comuna nu are Consiliu Local!

În PRIMĂRIA MERENI, ca pe CÂMPUL DE RĂZBOI! De un an, comuna nu are Consiliu Local!

Replica API 18 septembrie 2018 | 10:35 1951

Comuna Mereni, o comunitate mică ce numără aproximativ 2.500 de oameni, se remarcă, atât la nivelul județului Constanța, cât și al țării, prin disfuncționalitățile de la nivelul administrației locale! Prezentam, într-o ediție anterioară, faptul că Primăria Mereni are conturile blocate, astfel că angajații nu și-au mai primit salariile de două luni, persoanele cu dizabilități nu au primit indemnizațiile, iar utilitățile nu au mai fost plătite din iunie a.c..

Dar acestea nu sunt singurele disfuncționalități și deja o sumedenie de procese vizând administrația locală din Mereni se află pe rolul instanței de judecată; pe de o parte, viceprimarul Dumitru Guriță l-a acționat în judecată pe primarul Silviu Florentina Gârea, pentru că nu a primit niciun salariu de la numirea în funcție, adică din noiembrie 2017; pe de altă parte, atât viceprimarul cât și mai mulți consilieri locali s-au adresat instanței de judecată pentru că nu se țin ședințele de Consiliu Local, iar Instituția Prefectului a atacat în instanță, până în prezent, nouă dispoziții de primar. Căci, în lipsa hotărârilor de Consiliu Local, comuna Mereni este administrată prin dispoziții de primar.

Situația din comuna Mereni a tot fost prezentată opiniei publice, de cotidianul „Replica de Constanța”, în ultimul an. Și, deși lunile au tot trecut, în loc să se soluționeze situația, astfel încât administrația locală să funcționeze normal, mai rău se agravează. Într-o ediție anterioară vă prezentam faptul că, în prezent, Primăria Mereni are conturile blocate, astfel că salariații nu și-au mai primit remunerațiile de două luni, asistații sociali și persoanele cu handicap la fel, iar utilitățile nu au mai fost plătite din luna iunie a.c.. Totul urmare a faptului că, din noiembrie 2017, nu s-a ținut nicio ședință de Consiliu Local.

Primarul Silviu Florentin Gârea justifică întreaga tărășanie prin absența unei hârtii de la Instituția Prefectului, care să facă lumină, în mod clar și indubitabil, asupra modului cum s-a constituit Consiliul Local Mereni, în ședința din 24 noiembrie 2017. Ba mai mult, subliniază că își dorește convocarea Consiliului Local și funcționarea acestuia, dar în condiții legale. Adică, cu hârtia respectivă, în care să se menționeze că Consiliul Local Mereni este constituit în mod legal și cu un secretar al primăriei.

La polul opus, viceprimarul Dumitru Guriță și o parte din consilierii locali - Guriță Dumitru, Chiriac Gheorghe, Jitaru Ion, Gheordunescu Ion, Buzatu Graur, Ciucardel Florea - spun altceva și anume: Consiliul Local a fost legal constituit, există și o corespondență cu Instituția Prefectului care să certifică acest aspect, ba chiar și o hotărâre executorie într-un proces intentat primarului, judecat de Tribunalul Constanța, prin care edilului șef i se pune în vedere să convoace Consiliul Local, dar pe care acesta refuză să o pună în aplicare, motiv pentru care a fost intentat un alt proces.

Totul se reduce la absența unui secretar al primăriei?

Totul se reduce, după cum a declarat viceprimarul Dumitru Guriță la refuzul primarului de a desemna un secretar al primăriei.

„În cadrul ședinței din noiembrie 2017, după ce fiecare consilier local și-a primit mandatul, după ce au fost ales viceprimarul și stabilite comisiile de specialitate, primarul a văzut că nu face majoritatea și de aici și atitudinea sa. Primăria Mereni a avut secretar, care și în prezent este angajat al primăriei, dar căruia primarul Silviu Florentin Gârea i-a retras atribuțiile după ședința din noiembrie 2017.

I-a mai dat atribuțiile, de două ori, în două zile diferite, pentru a semna niște acte, după care iar i le-a retras. Noi, consilierii, am încercat în repetate rânduri să ținem ședințele de Consiliu Local. Am realizat convocatoarele, lună de lună. Dar invariabil, primarul susținea că nu este secretar și, în consecință, ședințele nu pot fi ținute. Există corespondență cu Instituția Prefectului, în care cerem prefectului să delege un funcționar care să ocupe această funcție.

Dar din răspunsul primit de la Prefectură reiese că primarul încalcă legea cu rea credință, căci este posibil numirea unui funcționar, temporar, în funcția vacantă, chiar și fără să îndeplinească toate condițiile impuse de lege. Chiar și așa, primarul Gârea refuză acest lucru. Dacă astăzi delegă atribuțiile de secretar, mâine are loc ședința de Consiliu Local, iar situația este deblocată”, ne-a precizat viceprimarul Dumitru Guriță.

Astfel, în vreme ce primarul Silviu Florentin Gârea a afirmat că niciun angajat din cadrul unității teritorial administrative nu îndeplinește condițiile pentru a desfășura activitatea de secretar, în adresa transmisă de Instituția Prefectului, încă din aprilie 2018, stă scris: „funcția poate fi exercitată cu caracter temporar și de persoane care nu îndeplinesc ambele sau niciuna dintre aceste condiții, cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor art. 92, alin 2, lit b, alin 3, 4 și 5 din Legea 188/1999”.

„Procedura este alta, dar primarul dă vina pe Instituția Prefectului că nu și-a făcut treaba, că nu a transmis o hârtie. Dar Instituția Prefectului și-a făcut treaba. Inclusiv, dacă era o problemă privind constituirea Consiliului Local, avea termen șase luni să o atace în contencios administrativ. Avem o întreagă corespondență cu Instituția Prefectului în care aceștia spun să de dea drumul la treabă. Dar el spune că nu are secretar!”, a adăugat viceprimarul Dumitru Guriță. Inclusiv în corespondența purtată cu ANAF, în urma căreia s-a decis blocarea conturilor Primăriei, Instituția Prefectului certifică faptul că Mereni are Consiliu Local.

„În ianuarie a.c. am vrut să convocăm Consiliul Local, în februarie la fel, apoi a urmat o lungă corespondență cu Instituția Prefectului. Între timp, ne-am adresat și instanței de judecată, iar Tribunalul Constanța a decis că primarul trebuie să convoace Consiliul Local. Din nou, am făcut convocator, cu număr de înregistrare, cu tot ce trebuia, cu majoritatea consilierilor, măcar pentru buget, să deblocăm situația. Nu a vrut nici atunci, în aprilie a.c., a susținut din nou că nu există secretar. Dar a avut secretar un an, acum a mai angajat o tânără care poate fi secretar, de ce nu îi delegă ei atribuțiile?

În vară, am cerut primarului să ne pună la dispoziție execuția bugetară pe 2016 și 2017. Nu a vrut. Ne-am adresat ANAF Galați, care au transmis către Trezoreria Techirghiol situația reclamată, și anume că se fac plăți fără hotărâri de Consiliu Local. Între timp, și către Trezoreria Techirghiol a transmis, sub semnătura și semnătura primarului, că nu există Consiliu Local! Dar Instituția Prefectului a spus altceva, că există! În consecință, ANAF a blocat conturile!”, a mai adăugat viceprimarul Dumitru Guriță.

În lipsa unui Consiliu Local care să funcționeze, nu există hotărâri de Consiliu Local, nu există buget aprobat, iar proiectele sunt blocate. În aceste condiții, localitatea și satele aferente funcționează în baza dispozițiilor de primar. Dar, după cum subliniază viceprimarul, nici acestea nu sunt legal emise. „Deja sunt nouă dispoziții de primar care au fost atacate în instanță de Instituția Prefectului. Dispoziții de primar emise cu privire la modul cum sunt gestionați banii administrației locale, cum au fost stabilite drepturile bănești ale unor angajați, ajutoarele sociale sau cum au fost realizate unele plăți”, a adăugat viceprimarul.

Viceprimarul Dumitru Guriță nu a primit salariu de la numirea în funcție!

Un alt aspect pentru care primarul Silviu Florentin Gârea a fost acționat în instanță este faptul că, din noiembrie 2017, de când a fost ales noul viceprimar, Dumitru Guriță, a refuzat să îi plătească salariul. În vreme ce primarul invocă aceeași nelegalitate a constituirii Consiliului Local, viceprimarul Dumitru Guriță reîntărește ideea că respectivul Consiliu Local a fost legal constituit, ba mai mult, el s-a prezentat zi de zi la serviciu. Deși, nici până la această oră, primarul nu i-a dat atribuții și nici nu este trecut pe niciun stat de plată! Instanța de judecată urmează însă să pronunțe în acest dosar.

Proces intentat de PSD Constanța primarului din Mereni

Ultimul dosar înregistrat pe rolul Secției de Contencios Administrativ al Tribunalului Constanța este cel în care Organizația Județeană a Partidului Social Democrat Constanța îi cheamă în judecată pe Comuna Mereni, prin Primar, Primarul comunei Mereni și Consiliul Local Mereni și cere anularea hotârârilor 1 – 3 din ședința din 24.11.2017, privind alegerea membrilor comisiei de validare, privind validarea membrilor consilierilor locali și privind constituirea Consiliului Local Mereni.

Și în acest dosar se face referire la faptul că, la data constituirii Consiliului Local, Florea Ciucardel nu mai avea susținerea PNȚCD pentru a fi consilier local la Mereni, la faptul că Instituția Prefectului nu a dat aviz de legalitate pentru hotărârile pentru care se cere anularea și că nu există angajați care să îndeplinească condițiile pentru a primi atribuțiile de secretar.

Și o parte, și cealaltă, așteaptă cu viu interes deciziile instanței de judecată în acest dosar. Cert este, însă, că până la sfârșitul acestui nou proces – ce se adaugă multor alte care sunt deja pe rolul instanței de judecată! – vine iarna și rămâne de văzut cum își vor primi oamenii salariile și indemizațiilor sau se va face deszăpezirea în localitatea și pe drumurile limitrofe, în absența unui Consiliu Local care să decidă în consecință...

Florentina BOZÎNTAN

Primăria Mereni are CONTURILE BLOCATE! Salariaţii nu şi-au mai primit salariile de două luni!

SCANDAL la Mereni: primarul vrea să dizolve consiliul, viceprimarul acuză JAF din banii publici

ALDE anunță referendum la Mereni: se cere DEMITEREA primarului!

Se încearcă constituirea Consiliul Local Mereni... pentru a treia oară!

La Mereni, executorii au pus POPRIRE pe conturile primăriei

PRĂPĂD în administraţia locală! E atât de mare sărăcia, că în 2020 un actual primar nu mai vrea să candideze

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Si a sosit chrtea de conturi!ce surpriza!
3
0
Cere sentinta
17
0
Din cauza asta beti impreuna cu Ciucardel ca V-a dat afara,vrajala pe fata
1
18
Garea si Ciucardel nu au facut actiune in instanta deoarece i-au ridicat sprijinul,iar instanta a acceptat ridicarea sprijinului si consilul local a fost obligat sa ia act de acest lucru.
19
2
Fostul pd-l s-a desfiintat demult daca nu stiati si s-a transformat in PNL,nu l-a dat nimeni afara, dar stilul dvs aruncati cu praf in ochi
3
19
Cine l-a dar afara din pdl,nu d-ul Garea?
18
6
felicitari primarului Silviu Florentin Garea...depuneti toate eforturile pentru a angaja un secretar de primarie serios...scapati de vechituri...
3
24
Dn Gurita esti un perves un mincinos, acest primar te-a sustinut 8 ani, erai dator macar moral fata de el, dar asta esti tu defapt un combinator te vinzi pe nimic, ma Mir ca mai ai familie
9
22
Dl Gurita daca toate mustele ar face miere,fugi ca nu esti bun de nimic,doar de mancat rahat
12
22
Tinete tare dle Gurita
21
11
Cred ca primaru asta are altceva in pantaloni ,coaie este putin zis , ca altfel nu facea fata la cate i-ati facut, bravo lui!!
18
19
Concluzia este domnu Si..,sa ii Spuneti nevestei Dvs puturoasesa se spele ca ne omoara la propriu nu la figurat
11
21
Am citit toate comentarile voastre.....si am ajuns la o concluzie ...ne trebuie un primar cu coaie...ca asta nu le are nici la propriu nici la figurat...
17
14
felicitari dmn. primar,ati condus comuna perfect timp de 2 ani.Ati accesat fonduri europene si guvernamentale,ati angajat oameni onesti si competenti,ce mai,jos cu palaria.SUCCES IN 2020!
20
8
Bravo si felicitari acestui primar care nu da voie hotilor sa fure!jos palaria si oamenilor care l-au ales, merita toate aplauzele pentru eforturile depuse si jos palaria, as se vad rezultatele prin intermediul opozitie care tipa scrie prin presa numai sa il murdareasca si sa il darame, acest lucru nu fac decat sa ilintareasca si sa il faca sa lupte ai sa faca mai multe chiar daca dupa cum se vede opozitia nu are cel mai mic interes!! Bravo primarului!!
17
25
Dn Vice daca tot aveti timp sa faceti declaratii de presa, macar ai bunul simt sa mai faci ceva si pentru comuna asta ca vad ca primarul cum ati spus si Dvs face singur, si am vazut multe realizari din partea acestuia, din cate informatii am si vorbeste lumea, chiar nu aveti viitor mintind, si daca tot stati si dormiti asteptand nemurirea sufletului spunetii fratelui Dvs Ciucardel ca am vazut ca Dvs la ghena magazin e sarbatoare mereu cu toti calai care au condus comuna pana acum, sa ii spuna nevestei sa se mai spele ca miroase foarte urat, hoitul fiind deja un parfum fin, rusine!
17
25
Dl Gurita daca tot nu ai luat banii de ce ai mai stat atata timp, de ce nu ai demisionat . Nu cumva iti place osu??
20
21
Da pai aia sunt prieteni si o parte din mafie pe care i-a enumerat semianalfatu Gurita,ma Mir cum de a putut scrie corect ca el nu stie sa citeasca, a dar stai ca nu a scris el, cum a ajuns ala viceprimar la voi acolo, cand eram pe santier toata ziua era beat in sant si acum viceprimar, ma bufnete rasul
19
21
Bine spus dn Marian, noroc ca il sustine mafia Gheordunescu, de aici si supararea lor ca vrea sa o bage secretara inapoi pe dn Iancu care a saracit 1000de oamenii!! Insa despre Gurita nu prea multe, este vesnicul candidat la functia de primar si nereusind, este in stare sa omoare la propriu, adica omu este un om politic desavarsit candideaza la toate functiile locale de aproape 16 ani, acum ar face orice ,acela este Gurita!!si cu consiliul ce spune dn Gurita este minciuna grosolana, mafia ii munceste pamantul gratis lui Gurita fara sa dea nici-un ban!!huuaaa
22
23
Asa este primarul a facut tot singur pana acum si face cel mai bine asa fara de astfel de consilieri sau viceprimari care sa le blocheze conturile, Gurita striga in primarie la oamenii sa ii dea datoria si el crede ca va ajunge primar , sa il voteze moartea, nu cred ca pana acum am ramas nedeszapeziti, cred ca in ultimele 2 ierni a fost o mobilizare exemplabila fata de anii trecuti cand stateam 2 saptamanii fara paine, Gurita sa taca ca pamantul lui i se lucreaza moca de catre Sile , bine va face primarul ca nu va da salariul si la cum il stim noi cetatenii, nu mafia pe primar o face legal!!
20
23
Halal Viceprimar, carpa in fund, nu are dupa ce bea apa!
21
24

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920