REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.9° Constanța Mar., 7 Mai 2024
Anul XX Nr. 6722
10.9° Constanța Marți, 7 Mai 2024 Anul XX Nr. 6722
 

Încă o condamnare pentru Mihăiţă Caratană, după ce a falsificat semnătura unei femei decedate de 50 de ani

Încă o condamnare pentru Mihăiţă Caratană, după ce a falsificat semnătura unei femei decedate de 50 de ani

Replica API 9 mai 2018 | 00:00 1649

Dosarul penal în care fermierul Mihăiţă Caratană, de la Mihail Kogălniceanu, este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată în legătură cu semnarea în fals, revine în atenţia opiniei publice, odată cu prima condamnare a instanţei din acest dosar. Vorbim despre Mihăiţă Caratană, zis „Pufta”, fermierul în vârstă de 52 de ani, din Mihail Kogălniceanu, trimis în judecată împreună cu fiica lui, Elisabeta Şapte, de 27 de ani, consilir local din partea Partidului Mişcarea Populară (PMP) şi preşedinte al acestuia la nivel local, ambii acuzaţi de falsuri în înscrisuri sub semnătură privată.

Cei doi au fost trimişi în judecată în vara anului trecut, în urma unei plângeri penale, formulată de o persoană, Adriana Elena Alexe, care îi acuză de fals şi înţelăciune. Ulterior instanţa a concluzionat că lucrurile nu stau chiar aşa, dar „pe aproape”.

Faptele încriminatorii

Pe data de 23 februarie a.c., cotidianul „Replica” publica o speţă în care cei doi inculpaţi din acest dosar, tată şi fiică, sunt cercetaţi penal pentru că s-ar fi folosit de terenul persoanei care le-a făcut plângere, în urma unui fals care le-a adus beneficii. După cum precizam data trecută, reclamanta Adriana Elena Alexe (care moşteneşte o suprafaţă de teren de 10 hectare, în extravilanul localităţii Târguşor, de la bunica sa, Marghioala Lupu), acuză faptul că Mihăiţă Caratană i-a ocupat terenul respectiv, l-a şi exploatat cultivând cereale şi obţinând fonduri APIA pe baza lui.

Potrivit rechizitoriului din dosar, între Adriana Elena Alexe şi Mihăiţă Caratană a existat, la un moment dat, un contract de arendă, între 2008 şi 2012, dar după expirarea acestuia, Caratană nu a mai vrut să-l prelungească. Procurorii spun că, în 2013, Mihăiţă Caratană şi fiica acestuia, Elisabeta Şapte, au întocmit în fals un contract de arendă, pentru următorii 5 ani. Părţile contractului erau, pe deoparte, bunica defunctă a proprietarei, Marghioala Lupu, iar de cealaltă parte, Elisabeta Şapte, fiica lui Caratană.

Procurorul mai precizează că înscrisul era în mod evident falsificat, în condiţiile în care Marghioala Lupu nu putea semna un contract în 2013, fiind moartă încă din 1970. Mihăiţă Caratană a declarat că, de fapt, a stabilit cu proprietara terenului să prelungească contractul şi că aceasta i-ar fi spus să semneze el în locul ei. Numai că el, din greşeală, a trecut numele bunicii ei! Potrivit documentelor depuse la dosar, în septembrie 2015, Adriana Elena Alexe l-a notificat pe Caratană ca în termen de 5 zile să elibereze terenul proprietate personală. Potrivit acesteia, Caratană s-a folosit de acest teren în perioada 2012 – 2015, obţinând profit, fără a avea contract de arendă. Femeia a mai solicitat despăgubiri în valoare de 35.000 lei.

Astfel, în sarcina lui Mihăiţă Caratană s-a reţinut că, în anul 2013, a făcut un contract şi a falsificat semnătura bunicii reclamantei, pe care l-a dat fiicei sale pentru a-l înregistra la Primăria Târguşor, pe data de 15 mai 2013.

În sarcina fiicei sale, Elisabeta Şapte, s-a reţinut că pe aceeaşi dată, s-a deplasat la primăria Târguşor unde a înregistrat contractul de arendă nr. 5714/15.05.2013, cunoscând faptul că acesta este fals, a indus în eroare funcţionarii primăriei şi a solicitat o adeverinţă pentru o suprafaţă totală de 59 de hectare de teren agricol, incluzând în aceasta şi terenul de 10 hectare aparţinând Adrianei Alexe. Pentru această suprafaţă totală, Elisabeta Şapte a obţinut de la APIA o subvenţie în cuantum de 57255,36 lei, pentru anul 2013. Toate aceste informaţii au fost făcute publice în luna februarie şi sunt date obţinute din dosarul penal cu numărul 11522/212/2017, înregistrat la Judecătoria Constanţa.

Achitare pentru „Betty”, închisoare pentru „Pufta”

Acum, după ce cercetarea judecătorească s-a încheiat, în pronunţare instanţa a decis achitarea Elisabetei Şapte, fiica lui Mihăiţă Caratană, pe motiv că fapta săvârşită nu este prevăzută de legea penală. În schimb, Mihăiţă Caratană a fost condamnat la un an de închisoare, însă magistraţii au constatat că fapta dedusă judecăţii este concurentă unor alte fapte pentru care a fost condamnat în 2014, fiind vorba despre 26 de pedepse (cuprinse între 5 şi 8 ani de detenţie) stabilite prin sentinţa penală nr. 1433/23.12.2014 a Judecătoriei Constanţa, definitivă prin decizia penală nr. 1107/07.11.2016 a Curţii de Apel Constanţa.

Drept urmare, instanţa a aplicat pedeapsa cea mai grea, de 8 ani închisoare, majorând sporul de pedeapsă de la 1 an închisoare la 1 an şi 2 luni închisoare şi îl adaugă la pedeapsa cea mai mare, de 8 ani închisoare, urmând ca în final, Mihăiţă Caratană să execute pedeapsa închisorii de 9 ani şi 2 luni, în regim de detenţie. De asemenea, instanţa a dispus anularea mandatului de executarea pedepsei actuale şi emiterea unor noi forme de executare, la data rămânerii definitive a prezentei sentinţe penale. Hotărârea nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile.

După cum precizam şi în alte ediţii, fraţii Mihăiţă şi Mişu Caratană, împreună cu alţi aghiotanţi de-ai lor, sunt acuzaţi de multe fapte penale, de la lipsire de libertate (pentru care au fost condamnaţi şi acum îşi ispăşesc pedeapsa), la agresarea poliţiştilor chiar în sediul Poliţiei, de la ocuparea abuzivă a unor terenuri până la fraude electorale în alegerile locale, cea din urmă faptă fiind în curs de cercetare.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ce viata fara ciobani!
9
0
bravo dane ..... esti dovada vie ca jegurile care mananca kkt nu au colesterol!!!
15
0
Ai dreptate, in topul mancatorilor de cacat pe primul loc este Dan, un individ care in viata de zi cu zi traieste mancand rahat si muscandui pe altii de cur!
43
7
Comentatori de doi lei cum ne am obisnuit,mancatori de cacat pe internet oameni de doi lei in viata de zi cu zi.
6
16
Bravo DANE .....ati adus in primarie toate nenorocitele si toti pupincuristii. Comandante Marian ,cand ii inchizi gura jegului de Cobuz ? Cica daca n ai bani iti plateste el testul. Pe la toate intersectiile te haleste.
41
8
Bravo DANE..... Ai fost mocangiu la masa lor si acum ii musti de cur!!! Apropo mieii de paste au fost buni? Nu puteau a ciobani?
52
10
Bravo dane ...nu vreau sa fiu in pielea ta cand se intorc ciobanii
50
9
elisabeta pocnitoarea i place ff mult sexul oral are o placere deosebita barbasu sta in puscarie si ea o arde cu unul si cu altul ca o catea se arde pe unde apuca fara rusine
7
3
pufta vezi ce ti-a facut ancutza cu politica?te-a bagat la parnaie pe viata iar gabi enache,duta,cobuz si altii sug malai din primarie.bravo fraiere.da bani pt. ancutza sa iasa iar primar ca-ti ia baga tot neamu la puscarie.
54
4
Cetatenii din Kogalniceanu care vor vedea in trafic intre Kogalniceanu si Constanta unul din cele 2 Kagearuri ale primariei dupa orele 16 pot face cu mana semn sa opreasca domnul Muse sau domnul vice Pandrea care va opri sii ii va lua in masina chiar daca este cu nevasta copiii si soacra si chiar daca este sambata sau duminica ca primarita si vicele lucreaza nonstop ptr cetateni.
66
9
Ba si nenorocitii astia tot bashinisti , auzi s-a bagat la Baseala, cat au fost la ciolan au distrus tot, oameni, tara, popor.Bine, dar la machidoni e clar ca sant ori la nemtalau, ori la Bashit, si oricare apare pe aripa dreapta.Tari in gura dar si la tare la pradiut, neamtul cu 6 case,din salarii de bugetar, Baseala, Udrea, Videanu, etc, vile sute de ha, etc.
3
2
vina apartine si statului Roman, prin institutiile sale, deoarece; politia s- a complacut si a tolerat abuzurile acstora, ca si celelalte instituti. El plateste de doua ori ; - odata fapta si odata spaga data,
6
0
bravo dane ...Ii place e lu mata si lu soacrata in kadjar ? da lu ala micu , pe care l duci zilnic la scoala de parca ar fi masina luj mata
60
9
o sa se lase cu inchisoare pana la urma, sunt prea grave faptele
14
1
o mai freaca fotu pe nevasta politistului moldovanu ?
15
0
Alt jeg de machidon....ca marea majoritate de altfel.
20
1
bai lesinatilor ati belito pisamas pe voi de mache..... spurcati 1000 de ani sa stai sa o frec pe fiita in git
12
1
Bravo Dane ai avut dreptate cand ai zis ca o sa fie viata dupa ce ii ia pe ciobani!
55
10
Executati jigodiile sau la munca in mina sa si castige painea ! Ghioalbe imputite si analfabete!
11
1
Astai viata fraierii la puscarie jmecherii iau contracte babane la primaria kogalniceanu. Daca nu facea politica Pufta nu facea o zi de puscarie in schimb Gigi Enache e binemersi dosarul sa prescris si el castiga licitatia cu carburant dupa ce lea batut la oferte pe OMV si ROMPETROL.
61
1
Astia au ramas in sec.18,tribali!
11
0
Valeleu,da shiiii tzatziii ariii lisabieta aistaaa
6
0
Pufta din ce in ce mai rau Ancuta cu Cobuz Pandrea Victor din ce in ce mai super!
33
7
imi e scarba de voi branzarilor. Ati distrus judetul.
20
0
Nu mai vorbiti aiurea puteti trece si voi printro perioada de prostie si sa ajungeti ca ei.
6
8
sa vezi ce miju mare are ELISABETA
13
0
haha, numai machidoni handicapati care fac faradelegi, si asta in fiecare zi.
20
1
Cum dracu sa te cheme 7??????????
19
1
dar sa-i vezi pe cei care au depus intampinare catre judecatorie, intr-o speta civila, o speta ce are la baza art 252 NCC. sa vezi ce semnatura au falsificat, sa vezi ce parte civila in procesu penal m-am constituit -3000 euro-, sa vezi ce dosar penal s-a constituit. teliceanu a facut incadrarea la fals material in inscrisuri oficiale sub semnatura privata si uz de fals -ca a fost folosit la judecatorie-. e vorba de o institutie a statului
3
0
Ce frumoasa este Elisabeta!
8
9
Numai la cimpanzeii astia gasesti astfel de nume : Pufta ; Chita ; Muia etc. Se pare ca ciobanii astia pe cat de bogatani sunt si la fel de prosti ! Fiica sa credea ca nu se descopera falsul ?!...
35
1
Pocnitoarea asta este Consiliera locala la M.K. ??? Pai pupaza asta este semianalfabeta !
33
1

REPLICA

LOTO

6/49
16613441819
5/49
386416233
joker
41403415212