REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Încă un pas pentru reabilitarea plajelor din sudul litoralului. ABADL a făcut anunţul

Încă un pas pentru reabilitarea plajelor din sudul litoralului. ABADL a făcut anunţul

Replica API 13 februarie 2017 | 23:48 639

Proiectare şi execuţie

Proiectare şi execuţie

În perioada august 2013-decembrie 2015, Administraţia Naţională Apele Române prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL) a implementat cel mai ambiţios proiect de protecţie şi reabilitare a plajelor de la ţărmul Mării Negre. Proiectul „Protecţia şi reabilitarea părţii sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanţa (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru şi Tomis Sud) şi Eforie Nord” a fost cofinanţat din fonduri europene. Acum se încearcă începerea celei de-al doilea proiect. Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral a lansat anunţului de intenţie pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de protecţie costieră în vederea reducerii eroziunii costiere pentru zona stăvilarelor Edighiol şi Periboina, zona Mamaia, zona Tomis (Casino), zona Agigea şi zona Eforie.

Astfel, până în 2020 şi celelalte plaje de pe litoralul românesc vor arăta decent. Valoarea estimată fără TVA a întregului contract este de 716.773.407,38 lei, din care, cea mai mare sumă, peste 409 milioane de lei este alocată sectorului Eforie, în timp ce lucrările din Mamaia vor cuprinde peste 207 milioane de lei. Data prevazută pentru începerea procedurilor de adjudecare este 12 iunie 2017, iar durata contractului, de 72 de luni.

Obiectivul general al proiectului a inclus realizarea măsurilor de protecţie şi reabilitare a plajei împotriva riscului de eroziune accelerată care au afectat zonele Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord pe o lungime de 7,3 km. Scopul acestuia a constat în reducerea eroziunii costiere, în zonele cele mai expuse la risc ale coastei Mării Negre, în vederea protejării mijloacelor fixe şi creşterea siguranţei caselor şi rezidenţilor din zonă. Nisipul folosit pentru lărgirea plajelor a fost extras din Marea Neagră prin echipamente specifice.

Activitatea de înnisipare s-a desfăşurat continuu, atât ziua, cât şi noaptea. Suprafaţa plajelor s-a lărgit cu apoape 1 km în fiecare zonă. Astfel, în zona Mamaia Sud supafaţa plajei s-a extins cu până la 100 de metri pe o lungime de 1,2 km. Lucrările de înnisipare în zona Tomis Nord au extins plaja pe o lungime 75 de metri pe o lungime de 1,05 km. Palajele Tomis Centru şi Tomis Sud s-au extins şi ele cu 100 de metri, iar suprafaţa plajei de la Eforie Nord s-a extins cu până la 60 de metri pe o lungime totală de 1,20 km.

Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
DE EFORIE SUD NU VA INTERESEAZA? S-AU SURPAT MALURILE LANGA DEPOZITUL DE LEMNE SI IN FATA CAZIONOULUI SI ALTELE......UNDE VA DOARE? DE UNDE VA CURG BANII? SMENARII CA LA PODUL DE LA AGIGEA CA SE REPARA SI NU SE MAI REPARA DE 4 ANI? OPRITI CIRCULATIA IN SEZON? S.A.M.D. SI ? SE FURA SE FURA SE FURA
1
0
S-au latit anul trecut si le-a mancat marea anul asta de bine ce s-au latit ! Vazi plajele Eforie Mord cu inexistentele "diguri subacvale "
1
0
Madam reporter trebuie sa treaca urgent - ori pe la optician, ori pe la alt medic specialist. 1 km nu e egal cu 60 de metri. Si pana la urma, articolul asta e despre Palaz? Ca vad ca scrie acolo ca s-au extins "palajele". Sau poate voia sa scrie "pavajele"?
2
0
Doamna sau domnisoar redactor dumneata ai invatat in ce unitati de masura se masoara suprafetele?, iar plaja nu s-a latit cu 1 km , este o aberatie, poate cu 100 m.
3
0
mangalia, 2 Mai, Vama Veche unde e? aici nu au de gand sa faca nimic?
5
1

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108