rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 25 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Interviu cu OLIMPICII de la CERNAVODĂ, care şi-au dat liceul în JUDECATĂ

Olimpicii de la Cernavodă care au trăit momente de chin în ultimii doi ani de liceu au acceptat să „facă lumină” în povestea lor și să detalieze ceea ce au simțit când totul părea să fie împotriva lor și a viitorului pe care și-l doresc. Ce s-a întâmplat în Spania, cum au ajuns să aibă mediile scăzute la purtare și cum au ajuns să dea în judecată unitatea de învățământ, vă vom detalia în rândurile de mai jos.

Un stagiu de practică al unor elevi de la Liceul Axiopolis din Cernavodă s-a încheiat în instanță. Comportamentul total inadecvat al directoarei și dorința de corectitudine a părinților i-a făcut pe aceștia să apeleze la instanță pentru a face lumină în cazul de față. Și, ce să vezi, instanța le-a oferit câștig de cauză iar liceul este bun de plată acum. După toate aceste întâmplări, cei doi băieți, olimpici, au acceptat, în puținul timp liber pe care îl au, să-și expună public părerea în cadrul cotidianului Replica de Constanța, legat de tot ce au trăit.

Cine sunt cei doi olimpici pasionați de robotică și cum au ajuns să iubească acest domeniu

Cu părere de rău uitându-se în trecut însă cu extrem de multă speranță în viitor, cei doi, Teodor Cătălin Geambașu și Cosmin Negoiță, actuali studenți, sunt acum fericiți că totul s-a încheiat cu bine și că s-a demonstrat că adevărul primează în orice. Cum au ales acest domeniu, ne explică chiar ei în râdurile de mai jos: „Mă numesc Geambașu Teodor-Cătălin, am 18 ani și am absolvit Liceul Tehnologic „Axiopolis” Cernavodă, în prezent fiind student la Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” Iași, la Facultatea de Inginerie Electrică, Energetică și Informatică Aplicată, secțiunea Inginerie Electrică. Am fost admis la Facultatea de Mecanică, secțiunea Mecatronică și Robotică dar destinul a vrut sa fiu inginer electric. Electricitatea, electronica și robotica m-au pasionat de mic, de pe vremea când începusem să fac diferite proiecte, diverse motoare electrice. Concursul FTC a venit ca o mănușă pentru mine combinând toate pasiunile într-una singură și anume robotica” a declarat Teodor-Catalin Geambașu, unul dintre olimpici.

Celălalt tânăr a ales să își contiune studiile la Universitatea Politehnică din București. „Sunt Negoiță Cosmin, am 19 ani și am absolvit și eu Liceul Tehnologic „Axiopolis” Cernavodă, în prezent fiind student la Universitatea Politehnică București – la Facultatea de Inginerie Industrială și Robotică, Secțiunea Robotică. Ce m-a făcut să aleg acest domeniu? În perioada de timp în care am lucrat la construcția robotului mi-am dat seama că am o pasiune pentru asa ceva. Văzându-l în acțiune, cât de bine a evoluat și cât de departe a ajuns, am fost determinat ulterior să continui pe aceeași specializare, de aceea am și ales Facultatea de Robotică din cadrul UPB” a declarat Cosmin Negoiță, cel de-al doilea tânăr olimpic.

Ce a însemnat pentru cei doi stagiul de practică din Spania

Felul în care au vorbit cei doi despre ce a însemnat acest stagiu de practică, face pe oricine să realizeze cât de mult contează să faci ceea ce îți dorești și ceea ce îți place, în viață. „Pentru noi, perioada de practică din Spania a reprezentat o oportunitate clară de ascensiune atât emoțională, cât și profesională. Am fost selectați în urma unor concursuri atât practice cât și orale, urmând apoi să susținem un interviu. Când am aflat că am trecut cu brio de toate probele și că în sfârșit avem cu adevărat șansa de a merge mai departe, am fost loviți de un val de fericire combinată cu determinare și nerăbdare. Această șansă a reprezentat poarta către un mediu european real de muncă, fapt care ne-a maturizat și responsabilizat, în sensul bun” au spus băieții.

Stagiul din Spania – perioada de formare profesională și... morală

Despre perioada de trei săptămâni petrecute în cadrul stagiului de practică cei doi ne-au povestit cu drag dar și cu o oarecare tristețe, în glas, reamintindu-și momentele petrecute și... frigul îndurat. „Stagiul în sine a fost super. Șansa de a „trăi” împreună cu colegii, posibilitatea de a ne descurca oarecum independent, să ne întreținem, să gătim, să mergem la „muncă” au reprezentat motivele principale de bucurie. Săptămânile de practică au fost super, totul a mers în armonie și astfel am avut timp să lucrăm la tot felul de proiecte din care am învățat numeroase chestii, printre care se numără și efectuarea unui videoclip de tip colaj cu poze/videoclipuri nemaipomenite înalnite de-a lungul stagiului de practică. În legatură cu cazarea, într-adevar am stat în frig. Totul a început încă de la plecarea din țară. Noi știam că trebuie să stăm într-o altă cazare, una complet diferită de cea în care am fost cazați cu adevarat, evident fără să ni se spună că a fost schimbată, acest lucru l-am aflat noi în momentul în care am intrat efectiv în apartament. Odată ajunși acolo, am sesizat că este cu totul altceva. Condițiile erau considerabil mai slabe, în camere era frig, eram nevoiți să stăm în permanență cu gecile pe noi. Apa caldă era în general inexistentă, deoarece boilerul funcționa la 1/3 din capacitate și se golea instant, având în vedere ca eram 11 care stăteam la rând la o singură baie, căldura se dădea doar într-un interval fix, dar la o oră după oprirea acesteia era iarăși foarte frig, întrucât geamurile erau cu rama de lemn și nu izolau deloc cum trebuie. În afară de asta, am fost nevoiți să stăm 11 băieți într-un apartament relativ mic, stând între 2 și 5 în cameră. Am rezistat deoarece nu am avut de ales, totul era „perfect”, sau asa ni s-a spus, „doar nouă ni se părea că nu sunt condiții optime” a declarat Teodor-Cătălin Geambașu.

Au „îndrăznit” să le povestească părinților ce li s-a întâmplat...

Unul dintre băieți a și răcit destul de serios, după cum spun aceștia, și nu a primit niciun fel de ajutor. Într-un final au ajuns acasă și le-au povestit părinților, așa cum este și normal, și partea mai puțin plăcută din practică. Drept urmare, s-au ales cu nota scăzută la purtare. „Întoarcerea acasă a fost un lucru mult așteptat, eu personal număram zilele și sunt sigur că nu eram singurul. Deși totul ca și experiență de practică într-un mediu european a fost super, condițiile de cazare combinate cu faptul că eram acuzați constant și că se intra în cameră peste noi să se afle „ce facem” au dus la această nerăbdare de a ajunge acasă.

Teodor Cătălin Geambaşu

... și s-au trezit cu media scăzută la purtare

Nota scazută la purtare a fost deoarece am „îndrăznit” să ne sunăm părinții și să ne „plângem” de condițiile improprii (cel puțin spus) de cazare. Inițial am vrut să ignorăm toate astea, să ne bucurăm de această experiență, dar deoarece am răcit violent și făceam febră, tușeam foarte tare și abia vorbeam, m-am panicat și am sunat-o pe mama, care a „îndraznit” să se plângă că băiatul ei are o problemă, deși doamnele coordonatoare în mare parte susțineau că exagerez. Astfel, când am ajuns, nota ne-a fost scazută în baza unui referat subiectiv întocmit de doamnele însoțitoare, care s-a dovedit a fi complet eronat și lipsit de motive reale de sancționare, fapt dovedit prin câștigul de cauză de care am avut parte în instanță, atât în fond, cât și în recursul cerut de liceu. Deși în cadrul probei de concurs în baza realizărilor personale din etapa de admitere de la facultate am obținut media de 9.38, media mea finala de admitere a fost doar 8.20, „datorită” acelui 7 „minunat” pe care l-am obținut la purtare!” a spus Cosmin Negoiță.

Clasa a 12-a... un calvar

Când pentru unii elevi, clasa a 12-a este cea mai importantă în formarea profesională și morală, pentru cei doi a fost un adevărat calvar în care au fost înjosiți și considerați „derbedeii” liceului, fapt, total neadevărat. „Clasa a 12-a a fost un calvar, sincer să vă zic. Există o limită emoțională la care poți rezista, pe care o simte fiecare elev când este pus în fața unui examen de proporțiile Bacalaureatului. Acum, imaginați-vă cum ma simțeam eu, având atat BAC, liceu, meditații, ridiculizarea colegilor și marginalizarea noastră de către ei, faptul că străinii mă făceau „golanul ala de la liceu” când treceam pe strada pe lânga ei, afirmațiile „amuzante” și ironice pe care le mai scăpau profesorii din când în când, faptul că am fost privat de drepturi precum bursa de studii, bursa de la primărie, două tabere în robotică (toate câștigate prin muncă asiduă, prin nopti dormite pe „rogojină” în atelier, lângă robotul nostru), presiunea că nu vom câștiga în instanță și vom fi și mai agresați sub diferite forme, și multe alte „detalii” la care am fost partași de-a lungul anului. Vă spun sincer că nu mai aveam tăria de caracter să continui, și dacă nu eram susținut de părinți și de domnul Dumitrescu (adevaratul nostru tutore de la robotică) nu știm ce am fi făcut. Nu mai aveam curajul nici să ies din casă. De ce aș fi făcut asta? Să fiu iarăși ridiculizat? Nu, mulțumesc” a mai adăugat Cosmin.

Cosmin Negoiță

Și-au dat școala în judecată și au câștigat

Celor doi băieți, elevi premianți și olimpici, le-au fost alături părinții, care au crezut în ei și au știut că aceștia sunt victime ale nedreptății, așa că nu s-au oprit și au mers până în instanță, acolo unde, ce să vezi, le-a fost dat câștig de cauză. Ce au simțit băieții când au aflat că sentința definitivă a fost în favoarea lor, a fost fericire pură. „Nu am avut nicio secundă speranța de a învinge sistemul, dar m-am simțit ușurat de o povară latentă, care părea a nu se mai termina, în momentul vederii rezultatului final. Sfatul meu sincer este - dacă stiți că aveți dreptate și/sau că sunteti inocenți, nu vă lăsați sfâșiați de un regim de austeriate, cereți-vă drepturile, dacă toți vom face asta, situațiile de genul vor dispărea eventual, ducându-se unde le este cu adevărat locul: într-un tablou pe care noi îl numim „trecut”!” a conchis Teodor Cătălin Geambașu.

Povestea văzută din ochii părinților o puteți citi aici:Trei OLIMPICI din CERNAVODĂ și-au dat școala în JUDECATĂ și au CÂȘTIGAT!

Diana BERECHET

luni, 19 octombrie 20203099
Comentarii

09Raluca(19 oct 19:53)
Asa este NEMO !Toti profesorii din scoala stiu ca directoarea a aranjat cu profesorii implicati sa ii termine pe elevi. Un singur cadru didactic a avut curajul sa o infrunte si sa sustina elevii.Ce a urmat se stie ,cadrul didactic respectiv nu mai este in scoala noastra.Elevii au fost pur si simplu sacrificati .Al patrulea elev ce era cu ei in grup era fiul administratorei si el nu a patit nimic !
116Vecinadela3(19 oct 19:38)
Nu conteaza daca elevii sunt olimpici sa nu . Ce conteaza sunt faptele .Instanta a spus clar cine a gresit .In acest moment directoarea nu mai are credibilitate .Deciziile viitoare ale acesteia sunt si vor fi sub un mare semn de intrebare.Cine sunt urmatorii elevi care vor suferii ?Poate este copilul meu.sau nu conteaza? Dar daca este al tau?Conteaza?
010Nemo(19 oct 19:27)
Cine sa demisioneze?Directoarea actuala face orice sa inlature orice cadru didactic capabil din colectivul scolii. Cei din scoala stiu bine asta ,toti tremura de frica ei,pentru ca stiu ce a facut cu persoana ce a fost numita in functia de director pentru o perioada de timp .A distrus-o total. Asa ca trei elevi sunt mizilic.
116DOREMI(19 oct 19:16)
Bravo lor elevilor, si parintilor ca nu s-au lasat intimidati de conducerea scolii si au mers pana la capat. Justitia a dat un verdict clar . Nu inteleg de ce conducerea scolii nu a demisionat inca ,acum cand s-a dovedit clar ca au facut-o lata.
112Cristian(19 oct 19:15)
Felicitari, nu multi au curajul sa faca lumina in sistemul nostru de invatamant
123Cerna(19 oct 18:57)
Sa fim seriosi. Despre ce olimpiada vorbim? Cum au ajuns la stagiul de pregatire? Intr-un proiect facut de scoala.
14inceputul e greu ,(19 oct 09:07)
judecandu te cu ....viata oferita intamplator sau voit si castigand ai satisfactia unui inceput , lupta se rezuma uneori numai in contradictie cu ce ti se ofera ,la dolce far niente! intervine si ...e rau!
Vremea
4.6°4.6° - 5.4° luni, 25 ianuarie 2021
ConstanțaUmiditate: 76%
Vânt: 12.43 m/s
Presiune: 1001 milibari

Loto
6/4912271593344
5/4031342137
joker403523192819
Horoscop
mai mult...SPSportRT
25 ian 00:00SportCu Răzvan Marin integralist, Cagliari a pierdut cu Genoa

Cagliari, formație la care Răzvan Marin a fost integralist, a pierdut, scor 1-0, meciul disputat pe terenul celor de...234

25 ian 00:00SportFranța, Norvegia, Suedia și Egipt s-au calificat în sferturile de finală (Rezultatele zilei)

Reprezentativele Franței, Norvegiei, Suediei și Egiptului au obținut calificarea în sferturile de finală ale...285

25 ian 00:00SportLa Liga: FC Barcelona a revenit pe podium (2-0 vs Elche)

FC Barcelona a urcat pe poziția a treia în clasament, după ce a învins, duminică, în deplasare, cu scorul de 2-0,...240

25 ian 00:00SportLiga I: FC Botoşani - Dinamo 4-0

FC Botoşani a învins-o pe Dinamo Bucureşti cu scorul de 4-0 (3-0), duminică seara, pe teren propriu, într-un meci...245

Local
25 ian 23:55LocalIncendiu în Valu lui Traian. Un autoturism a LUAT FOC. Video

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină, duminică, 24 ianuarie a.c., în Valu lui Traian,...868

25 ian 10:37LocalNoi DOZE de VACCIN Pfizer BioNTech ajung în România!

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid (CNCAV) a anunțat că luni va...888

25 ian 13:28LocalS-a `ÎMBLÂNZIT situaţia` la Constanţa pentru oamenii STRĂZII!

648

25 ian 23:55LocalVergil Chițac, mesaj de Ziua Unirii Principatelor Române

Primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, a transmis mesaj cu ocazia celebrării pe 24 ianuarie, a Unirii...673

25 ian 23:56LocalINCIDENȚA cazurilor de COVID din municipiu a ajuns la 2,65

Potrivit informațiilor oferite de Direcția de Sănătate Publică Constanța, duminică, 24 ianuarie, incidența la...1271

25 ian 23:56LocalPolițiștii locali, razii la terasele constănțene

1029

Politică
25 ian 00:00PoliticăAurescu: România sprijină operaţionalizarea completă a Autorităţii Europene a Muncii

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit pe directorul executiv al Autorităţii Europene a Muncii...315

25 ian 23:59PoliticăPrimarul din Iași, ATACAT cu iaurt de un protestatar, în Piața Unirii. VIDEO

Primarul Iaşului, Mihai Chirica, a fost atacat de un protestatar cu iaurt, în Piața Unirii, la Ziua Unirii...831

25 ian 00:00PoliticăMinistrul Energiei este 'ușor nemulțumit' de noul ordin al ANRE: Vom vedea după ce vin facturile

685

25 ian 00:00PoliticăBode: Nu tolerez nicio abatere de la lege

Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, anunţă că s-a declanşat cercetarea prealabilă faţă de ofiţerul cu...854

25 ian 00:02PoliticăSURSE: Ce a reprezentat, în realitate, atacul lui Rareș Bogdan la Ludovic Orban

Rareș Bogdan, prim-vicerepreședintele PNL, i-a cerut demisia lui Ludovic Orban din funcția de președinte al PNL....1344

25 ian 15:43PoliticăCîţu: Păstrăm obiectivul de a vaccina 10,4 milioane de români până la finalul lui septembrie

586

Interviuri
15 ian 00:06InterviuriGeorge NICULESCU: ANRE nu a fost pregătită pentru LIBERALIZAREA pieței de ENERGIE! Video

1 ianuarie 2021 a adus cu sine liberalizarea completă a pieței de electricitate. Însă câți dintre consumatori...1938

12 ian 00:27InterviuriPrefectul COȘA: Întoarcerea la NORMALITATE este POSIBILĂ doar dacă ne VACCINĂM! Video

Noul an a venit cu speranţă şi încredere că vom trece cu bine peste această perioadă grea, însă reîntoarcerea...1930

19 dec 00:07InterviuriLiviu POPA, ŞEFUL RADET: Mă bucur că au început să se miște lucrurile

4782

4 dec 00:21InterviuriLucian Lungoci: PSD va asigura MAJORITATE parlamentară pentru un Guvern PREGĂTIT. Video

Lucian Lungoci, președintele interimar al Organizației Municipale a PSD Constanța, este candidatul PSD pentru Camera...3935

4 dec 00:21InterviuriMircea Dobre, Pro România: PNL și PSD, un VIRUS mai PERICULOS decât COVID! Video

Mircea Dobre, candidat din partea Pro România la Camera Deputaților, a acordat un interviu ziarului Replica, în care...3452

4 dec 00:21InterviuriCristina Rizea: USR-PLUS va OBȚINE un scor BUN la parlamentare. Video

3378

Monden
25 ian 00:00MondenDorian Popa dă cărțile pe față: 'Fac lejer 100.000 de euro pe lună'

Dorian Popa a relatat, în premieră, câți bani câștigă lunar din YouTube! Vedeta de la Antena 1, care ar și un...749

25 ian 00:00MondenUn documentar despre cazul tutelei cântăreţei Britney Spears, realizat de New York Times

Un documentar despre cazul tutelei cântăreţei Britney Spears, realizat de New York Times, va fi lansat la începutul...357

25 ian 00:00MondenCelebrul Carnaval de la Rio a fost anulat în 2021 din cauza pandemiei de COVID-19

282

25 ian 00:00MondenA murit actriţa Mira Furlan, cunoscută din seriile „Lost“ şi „Babylon 5“

Actriţa Mira Furlan, cunoscută în special datorită rolurilor interpretate în serialele ''Lost'' şi ''Babylon 5'',...461

25 ian 11:21MondenPremiera noului film din seria James Bond, "No Time To Die", amânată din nou

Lansarea noului film din seria James Bond, "No Time To Die", a fost din nou amânată, cea de-a 25-a peliculă avându-l...329

25 ian 00:00MondenMichelle Pfeiffer o va interpreta pe Betty Ford într-un serial dedicat fostelor prime doamne de la Casa Albă

313

Mapamond
25 ian 00:00MapamondMagnatul franco-israelian Beny Steinmetz condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în Elveţia

Miliardarul israelian Beny Steinmetz, condamnat în decembrie în România, în contumacie, la cinci ani de închisoare...383

25 ian 00:00MapamondUcraina: Patru arestări după incendiul soldat cu victime dintr-un cămin de bătrâni

Autorităţile ucrainene au anunţat vineri reţinerea a patru persoane după incendiul care s-a soldat joi cu 15 morţi...286

25 ian 00:00MapamondPolemică în Spania după vaccinarea unor militari şi oameni politici, deşi nu erau din categorii prioritare

290

Sănătate
25 ian 00:00SănătateSalate ușoare pentru prânzul servit la birou

Te-ai săturat să constați că silueta și starea ta generală au de suferit de pe urmă faptului că îți comanzi...373

25 ian 22:22SănătateFulgii de ovăz: beneficii și rețete de mic dejun

Fulgii de ovăz sunt recomandați de majoritatea nutriționiștilor, mai ales pentru prima masă a zilei. Ușor de...394

25 ian 00:00SănătateFriteuza cu aer cald (air fryer), o modalitate sănătoasă de a găti?

366

25 ian 00:00SănătatePoziții de dormit: avantaje și dezavantaje

Poziția de dormit e importantă mai ales dacă suferi de anumite afecțiuni. Iată care sunt cele mai bune și cele mai...371

25 ian 00:00SănătateCare este adevărul despre "burta de bere"

"Burta de bere" este una dintre cele mai mari probleme ale bărbaților. Așadar, este bine de știut dacă este...369

25 ian 00:00SănătateCâte calorii ar trebui să consumi pe zi?

Atunci când o persoană începe un regim alimentar, de slăbire sau de îngrășare, abordează, de regulă, una din...345

25 ian 00:00Sănătate7 nutrienți esențiali pentru piele și păr

Un păr bogat și strălucitor, împreună cu o pielea luminoasă și fermă, sunt semne vizibile ale frumuseții...332

25 ian 00:00Sănătate11 obiceiuri care dăunează vieții sexuale

O viață sexuală nefericită sau în impas nu apare mereu după ani de relație. Adesea, anumiți factori pot...484

25 ian 00:00SănătateMierea cu scorțișoară fac minuni împreună: 5 probleme de care te scapă

496

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT