REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Invitaţie la semnul crucii: PDL ia în calcul fuziunea cu PNL!

Invitaţie la semnul crucii: PDL ia în calcul fuziunea cu PNL!

Replica API 28 martie 2014 | 00:00 160

"Alo, sunt eu, Picasso!"

"Alo, sunt eu, Picasso!"

Dacă plecăm de la ideea bine împământenită în mentalul românilor că politica este asemuită unei doamne mai puţin respectată în societate, putem desluşi cu uşurinţă ce şi-au propus forţele opoziţiei, atât la nivel naţional, cât, mai ales, la nivel local. După doi ani în care s-au bălăcărit, s-au luat "peste picior", s-au înjurat, s-au măscărit de dragul circotecii politice, iată că unii lideri marcanţi ai PDL şi PNL sunt dispuşi să se afişeze în public cu pupicei, îmbrăţişări, zâmbete şi voie bună. Nu este nici o glumă, PDL chiar a dat, joi, semnalul unei strânse colaborări cu PNL!

Greu de crezut, dar senatorul liberal Puiu Haşotti ar putea sta la acelaşi "păhărel" cu liderul democrat-liberal, Christian Gigi Chiru! După doi ani în care săgeţile trimise de ambele părţi, desigur, mai mult dinspre partea liberală, care au umplut chiar şi paginile cotidianului nostru cu termeni care mai de care mai simpatici, precum "şoricel", "slabi" sau chiar "inexistenţii ăia", se preconizează în viitorul apropiat o colaborare de toată stima. O confirmă preşedintele pe judeţ al PDL Constanţa, Chiru, cu o doză ridicată şi greu de înţeles de convingere, care a declarat în cadrul unei conferinţe, organizată joi la sediul partidului, că după alegerile europarlamentare PDL şi PNL vor sta la aceeaşi masă: "În ceea ce priveşte consolidarea dreptei, sunt preocupat să începem aceste discuţii cu PNL. Acest lucru se va întâmpla imediat după europarlamentare. Celelalte partide, în funcţie de poziţia pe care o vor ocupa în clasament, după alegeri. Vor face obiectul negocierilor pentru consolidarea dreptei la Constanţa şi, bineînţeles, la nivel naţional. (...) Cu conducerea PNL avem contacte destul de des, care este în Parlament, unde ne întâlnim foarte des. Cu domnul Dragomir mă întâlnesc foarte des în Parlament, chiar şi luni. Ne întâlnim des în Parlament, la Constanţa fiecare e cu treaba lui. Reprezintă o preocupare şi am mesaje inclusiv din partea PNL că, după europarlamentare, ne vom aşeza la masă, la Constanţa, mai ales la Constanţa, că poate la nivel naţional nu, dar aici garantez că se va întâmpla. Am mai multe motive pentru care sunt aşa de sigur, dar nu le pot spune. Ne vom aşeza la masă cu siguranţă, vom începe discuţiile cu PNL şi ne vom pune de acord cu cine continuăm, dar contează şi pe ce poziţii se vor afla celelalte partide. Nu am nici un motiv să fiu deschis faţă de PMP. Ca să-l citez pe domnul Blaga: "Nu ne aşezăm la masă cu trădătorii". (...) În ceea ce mă priveşte, fac o alianţă la Constanţa cu Dragomir sau cu oricine conduce PNL, nu am o problemă de persoană. Dacă vom agrea împreună să facem o alianţă de... sau o fuziune, nu este exclusă nici o fuziune până la urmă, cineva trebuie să îşi asume, indiferent că se numeşte Crin Antonescu sau Klaus Iohannis sau cine o mai fi la PNL, consolidarea dreptei", a declarat Chiru.

Ideea este confirmată şi de liderul pe judeţ al PNL Constanţa, Gheorghe Dragomir. Vehement de-a lungul timpului în declaraţii când era vorba de PDL, Dragomir a lăsat, la rândul său, garda jos şi confirmă posibilitatea unei fuziuni între cele două formaţiuni. Mai mult, dacă Gigi Chiru a infirmat eventualele întâlniri la Constanţa, Dragomir a spus altceva: "Noi avem experienţa fuziunilor, am fuzionat cu foarte multe partide, nu ne-ar deranja foarte tare. Ba, din contră, noi reprezentăm dreapta şi dacă îşi doresc, astfel, se va îndeplini şi visul domnului Băsescu, ca PDL să fuzioneze cu PNL. E o chestie interesantă şi de ce nu? Suntem parteneri de dreapta, deci nu ne deranjează dacă consolidăm partea dreaptă a eşichierului politic. M-am întâlnit des cu domnul Chiru, dar nu pe tema asta, ne întâlnim în Parlament de mai multe ori, chiar şi la Constanţa, dar nu am discutat tema asta", a declarat Dragomir, pentru "Replica".

Manea, amuzat de situaţie. Palaz a luat foc!

O poziţie interesantă o descoperim la liderul pe municipiu al PNL Constanţa, Victor Manea, care încă nu este prea convins de intenţiile lui Chiru şi pe care îl invită, mai în glumă mai în serios, să îşi depună adeziunea la PNL: "Domnul Chiru înseamnă că e supărat tare pe PMP (râde). Mă bucur că domnul Chiru este entuziasmat, dar mă aştept să vină în PNL, dacă vrea să facă o fuziune cu PNL. În sfârşit, cu domnul senator nu mă întâlnesc, pentru că are serviciul în altă parte. Personal, nu am participat la astfel de discuţii şi nici nu am cunoştinţă de astfel de discuţii. Probabil că s-a discutat în cadrul partidului domniei sale şi are astfel mai multe informaţii, PNL nu a discutat problema aceasta. La ora asta, PNL este liderul opoziţiei, cu cei mai mulţi parlamentari, nu ştiu cu cine să mai colaboreze. Depinde câţi mai rămân de la ei până atunci. Pe o parte îi decimează alt partid, dar, vom vedea, să trecem de europarlamentare şi, în momentul acela, vom lua deciziile cele mai bune pentru România", a declarat Manea, pentru "Replica".

Într-adevăr, Manea a oferit o doză considerabilă de adevăr, Chiru chiar are o problemă cu Partidul Mişcarea Populară, pe care nu îl vede ca pe un competitor serios la alegerile europarlamentare şi, mai mult, ar putea fi singurul partid realmente exclus de la viitoarele negocieri: "În data de 15-16 mai a.c., vom avea delegaţia Blaga, la Constanţa. Vom avea două zile această echipă. La nivel naţional, Biroul s-a împărţit în două, o echipă condusă de domnul Predoiu, cealaltă de domnul Blaga. Ultima va activa în regiunea sud, sud-est. Legat de poziţiile noastre, o să întăresc şi eu ceea ce au spus colegii mei la nivel naţional. În ceea ce îi priveşte pe colegii de la Mişcarea Populară, părerea mea este că nu vor trece pragul la alegerile europarlamentare, de altfel există şi un sondaj al PPE, care îi poziţionează la 4 şi ceva la sută. Este puţin probabil să mă aşez cu PMP la masă şi nu din motive personale, pentru că sunt tolerant şi nu am nici o problemă legată de persoane sau colegi care au plecat acolo şi pe care îi aştept înapoi (râde), glumeam acum. Uitându-mă la ultimele evenimente, sunt aproape sigur că nu vor trece pragul", a declarat Chiru.

Afirmaţiile l-au scos "din pepeni" pe "gălăgiosul" preşedinte al PMP Constanţa, Claudiu-Iorga Palaz, pe care le consideră "extrem de grave pentru viitorul dreptei". Încă nu îşi dă nimeni seama despre care sau a cui dreaptă mai vorbim în momentul de faţă, însă Palaz a fost tranşant, susţinând că PDL şi PNL "fac jocul PSD": "Sunt două variante: ori nu sunt politicieni, care vor într-adevăr binele României sau fac jocurile PSD. Acesta este punctul meu de vedere. Fac jocurile PSD dacă nu vor unirea tuturor forţelor de dreapta. PDL cu PNL n-o să reuşească niciodată să dea jos PSD! Şi cu cei care au plecat de la PDL la PNL se va sta de vorbă? Avem parlamentari, primari de la PDL, care au plecat la PNL. Aceia sunt oameni politic? Scuzaţi-mă, dar nu înţeleg: ce diferenţă există între oamenii care au plecat de la PDL la PMP şi oameni care au plecat de la PDL la PNL? Avem două lucruri identice! Dacă se fac astfel de afirmaţii, care din punctul meu de vedere sunt destul de grave pentru viitorul dreptei şi viitorul României, implicit, atâta timp cât rămân comuniştii la putere nu e în regulă pentru nimeni, sunt două variante: ori nu au destulă maturitate politică aceşti lideri cu astfel de afirmaţii sau îşi doresc foarte tare să facă jocul PSD, nereuşind să strângă suficiente voturi pentru a reuşi să pună capăt guvernării stângii. În politică niciodată să nu spui niciodată (râde). Adevăratul lider al dreptei rămâne Traian Băsescu şi, deocamdată, singura opoziţie reală. Sunt convins că lucrurile se vor lămuri cât de curând. Dar, spunând că cei care au venit la PMP, să înţeleg că aceasta este poziţia PDL faţă de toţi oamenii care au plecat de la PDL la alte partide?", a declarat Palaz, pentru "Replica".

Aşadar, ne aşteaptă noi vremuri politice, nu mai puţin interesante, iar concluzia, una singură: mare, Ţi-e grădina, iar poarta foarte, foarte larg deschisă.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108