REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Iohannis a ajuns la Constanța, la Ziua Marinei

Iohannis a ajuns la Constanța, la Ziua Marinei

Replica API 15 august 2016 | 15:59 295

Agitație la malul mării! Faleza din zona Comandamentului Flotei a devenit neîncăpătoare încă de la primele ore ale dimineții de luni, 15 august. Oamenii s-au strâns cu mic, cu mare, pentru a participa la Ziua Marinei. Prezent la fața locului este și președintele României, Klaus Iohannis. De asemenea, au sosit și primarul Constanței, Decebal Făgădău, prefectul, Adrian Nicolaescu, președintele CJC, Marius Horia Țuțuianu IPS Teodosie dar și miniștrii Anca Dragu (Finanțe) și Petre Tobă (MAI).

"Marea Neagră a fost, de-a lungul timpului, în multe momente istorice, o zonă fierbinte. Anexarea Crimeei, în 2014, de către Federația Rusă, cu încălcarea dreptului internațional, a marcat deteriorarea situației de securitate. Ni s-au adăugat alte provocări și evoluții strategice și militare, care fac din această regiune, din nou, una fierbinte. Ce se întâmplă în prezent la Marea Neagră nu mai este o chestiune locală și nu privește doar un echilibru regional. Evoluțiile din această zonă au efecte dincolo de granițele ei, implicații asupra securității euroatlantice. Poziția României și opțiunile sale majore de securitate sunt cu atât mai mult decisive acum. Atunci când am vorbit de strategia națională de apărare, despre o Românie puternică în Europa și în lume, am avut în vedere inclusiv modul în care se definește și profilează țara noastră în această regiune complicată și noua realitate geopolitică. Ca parte a regiunii Marii Negre, România este în prezent un pilon de stabilitate, democrație, securitate", a spus Iohannis.

Manifestările de Ziua Marinei au început la ora 10.00, când a fost ridicat cel mai mare drapel din Constanţa pe catargul de pe faleză, iar militarii de la bordul navelor au arborat pavilionul, geacul şi Marele Pavoaz, în acordurile Imnului Naţional. Din Portul Tomis au răsunat cele 21 salve de tun, ca semn al salutului solemn, după care au urmat cuvântul de deschidere al Şefului Statului Major al Forţelor Navale, contraamiralul Alexandru Mîrşu şi citirea Ordinului Comun al Ministrului Apărării Naţionale, Ministrului Transporturilor şi al Ministerului Afacerilor Interne privind sărbătorirea Zilei Marinei Române 2016. La ora 10.20, un sobor de preoţi a oficiat o ceremonie religioasă şi au fost depuse ancore de flori pe mare, în memoria eroilor marinari. Zeul Neptun, însoţit de alaiul său, a venit de pe mare, pentru a deschide festivităţile marinarilor, iar din Portul Tomis a fost prezentat, în premieră, un spectacol de efecte pirotehnice pe timp de zi. La ora 11.00 a început exerciţiul demonstrativ FNR 16, care a cuprins respingerea atacului aviaţiei inamice, căutarea şi atacul submarinului inamic, în timpul căreia a fost lansată o torpilă de exerciţiu de la bordul unei corvete, iar din elicopterul Puma Naval a fost lansată o geamandură hidroacustică pentru localizarea submarinului, respingerea desantului maritim.

Ulterior, președintele României, Klaus Iohannis, a coborât în mulțime, pentru a vorbi cu oamenii. Potrivit reprezentanților Forțelor Navale, la Ziua Marinei au fost prezenți circa 10.000 de persoane.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108