REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.9° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
16.9° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

ISTORIA Constanței se ”PRĂBUȘEȘTE” peste noi!

ISTORIA Constanței se ”PRĂBUȘEȘTE” peste noi!

Replica API 1 aprilie 2021 | 00:33 2441

În inima Constanței, dincolo de arterele principale, sunt observabile de la depărtare niște ruine ale fostelor clădiri emblematice. Clădiri ce te trimit cu gândul în timpul războiului. Ziduri prăbuşite, moloz, şobolani, mizerie, un real pericol pentru locatarii din vecinătatea lor. Discrepanța dintre frumusețea arhitecturală a clădirii și starea precară în care află la acest moment stârnește indignarea și furia constănțenilor. Strada Nicolae Titulescu este una dintre cele mai vechi străzi din Constanța, datorită faptului că era în vecinătatea portului. Prima clădire care atrage atenția este Casa cu Lei, devenită deja faimoasă datorită statuilor care străjuiesc, de sus, intrarea în imobil.

Istorie, trecut, amintiri şi mândrie! Odată cu trecere timpului s-a infiltrat delăsarea, clădirile emblematice ale orașului zăcând, acum, ca nişte bătrânele ce-şi aşteaptă moartea.

Clădirile de pe Titulescu își plâng trecutul

Vizavi de Casa cu lei, într-o clădire astăzi urâtă și lăsată în paragină, a funcționat, în perioada interbelică, primul cabaret din România: Cabaretul Britania. După cum se punctează în însemnările vremii și în memorii, aici se dădea tonul distracției, aici concertau trupe celebre din Europa și Statele Unite ale Americii, aici își făceau în mod obligatoriu prezența bucureștenii înstăriți, când poposeau la malul mării. Un alt imobil cu însemnătate este Hotel Intim, fostul hotel D`Angleterre.

Fosta Bancă a devenit casă a groazei

Fosta Bancă, situată pe strada Nicolae Titulescu, numărul 18, a devenit o casă a groazei. Deși de-a lungul timpului s-au făcut lucrări pentru reabilitarea acesteia, ea zace într-o continuă nepăsare nesimțită, locul devenind un pericol pentru cei ce sunt nevoiți să tranziteze zona. Bucățile de tencuială ale balconului sunt gata să cadă în orice moment.

În imediata apropiere a acesteia, la numărul 19, o impozantă casă de culoarea smaraldului pare bântuită. Abandonată, cu geamurile sparte și acoperite de lemn, tencuiala căzută, vila a fost lăsată pradă timpului şi degradării treptate, dar sigure. Bucăți mici din tencuială s-au desprins din această clădire și au căzut pe marginea trotuarului.

Casa Embiricos, o ruină care stă să cadă în orice moment

Casa Embiricos, situată pe strada Nicole Titulescu, numărul 13. S-a transformat în prezent, o clădire care să se dărâme, fiind împrejmuită cu un gard de sârmă. Imobilul se află într-o stare deplorabilă și arată ca după bombardament, nu mai are geamuri și uși, iar tencuiala cade pe zi ce trece. Imobilul este un real pericol pentru cetățenii care locuiesc în jurul acesteia, dar și un adevărat focar de infecție din cauza şobolanilor care şi-au făcut aici cuiburi. Se poate constata că acolo și-au făcut culcuș oamenii străzii. Din clădirea impunătoare de altădată nu au mai rămas decât niște rămășite. O ruină ce stă să cadă la orice cutremur.

Imobilul a fost ridicat în anul 1992 a familiei Embiricos care a inaugurat linia maritimă Constanța – New York. La acea vreme, Casa Embiricos era una dintre cele mai înalte și mai încăpătoare imobile din Constanța. La scurt timp, și Comandamentul Flotei Navale și-a desfășurat activitatea, fiind denumită Palatul Navigației. Casa Embiricos a fost preluată de Primăria Municipiului Constanța în urmă cu mai mulți ani și s-a vehiculat că va fi reabilitată cu fonduri europene. În acest sens a fost emis un certificat de urbanism pentru reabilitarea, modernizarea și dotarea imobilului. Lucrările urmau să fie încheiate până pe 15 februarie 2018. Doar că lucrurile s-au blocat în vecini. Din totalul celor 15 apartamente vecine care ar fi trebuit să-și dea acordul pentru reabilitarea acesteia, doar 11 documente au fost semnate, 4 dintre proprietății clădirilor învecinate nedorind să facă acest lucru.

O istorie ştearsă cu buretele

Clădirile istorice au ajuns niște dărăpănături care riscă să se surpe și să se prăbușească. Dacă cândva au fost locul în care s-a scris istoria, astăzi au devenit ruine. Mai mult, un pericol pentru trecători și locuitorii din zonă. Monumentele istorice se prăbuşesc fără ca nimeni să facă ceva. Centrul Vechi al Constanței a fost uitat de-a lungul vremii. Proprietarii clădirilor istorice situate în această zonă au uitat de responsabilitățile pe care și le-au asumat la un moment dat și au dat bir cu fugiții, lăsând totul în paragină în urma lor.

Proprietarii sunt obligați să îngrijească imobilele istorice

Amintim că Legea nr. 166/2016, cunoscută şi sub denumirea de “Legea faţadelor” îi obligă pe proprietarii clădirilor dărăpănate să cureţe faţadele, să le tencuiască ori să le zugrăvească periodic şi să asigure inclusiv repararea sau spălarea geamurilor ori a vitrinelor imobilelor. Pe lângă toate acestea, persoanele fizice şi juridice au obligaţia să asigure îngrijirea clădirilor şi terenurilor aflate în proprietatea sau în folosinţa lor, a anexelor gospodăreşti, curţilor şi împrejmuirilor.

În scopul protejării monumentelor istorice proprietarii și titularii dreptului de administrare sau ai altor drepturi reale asupra monumentelor istorice sunt obligați: să întrețină, să folosească și să exploateze imobilul numai cu respectarea prevederilor prezentei legi și a Obligației privind folosința monumentului istoric, să asigure paza, integritatea și protecția monumentelor istorice, să ia măsuri pentru prevenirea și stingerea incendiilor, să asigure efectuarea lucrărilor de conservare, consolidare, restaurare, reparații curente și de întreținere a acestora în condițiile legii, să înștiințeze de urgență, în scris, direcția pentru cultură, culte și patrimoniul cultural național județeană, precum și primarul orașului ori al comunei respective despre orice modificări sau degradări în starea fizică a monumentelor istorice deținute și aflate în teritoriul unității administrativ-teritoriale.

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Vreau sa mi cumpar o casa intr o zona buna din constanta. Exista vreo zona buna in constanta?
3
0
un hamiral la timona se vede deja cum a schimbat ftza urbei nu ati vazut schimbarea in 4 ani orashul o sa arate ca o floare
1
0
Leu a fost elevu meu acum e condus de Hira cu alte cuvinte o sa vanda Constanta cum am vandut eu Eforia
3
0
Boule director, da-ti demisia, nu de onoare ca nu ai asa ceva, si intoarce-te la oi! Fa-ne un bine macar constantenilor, noi angajatii Dumnezeu cu mila ....!
6
1
Cand mergem in vacante, ne plac zonele istorice. Ar trebui si noi sa punem accent pe reabilitarea istoriei orasului. Atat mai avem!
8
1

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468