REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Jegul depăşeşte orice MERIDIAN la hotelul poliţiştilor

Jegul depăşeşte orice MERIDIAN la hotelul poliţiştilor

Replica API 22 iulie 2013 | 00:00 572

Cadrele medicale au făcut de gardă în Mamaia: 52 de persoane s-au ales cu o boală digestivă

Cadrele medicale au făcut de gardă în Mamaia: 52 de persoane s-au ales cu o boală digestivă

Caz fără precedent pe litoral! Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Constanţa a fost asaltat de un număr impresionant de turişti cu toxiinfecţie alimentară. Zeci de persoane, cazate la un complex ce aparţine Ministerului Afacerilor Interne (MAI), au ajuns pe parcursul a trei zile pe patul de spital, după ce s-au hrănit cu preparatele restaurantului Meridian. Ambulanţele Serviciului Judeţean Constanţa efectiv nu mai făceau faţă situaţiei. "Pentru că din ce în ce mai multe persoane solicitau de la hotelul Meridian ambulanţa, una a rămas în faţa unităţii, pentru orice eventualitate", au declarat medicii cu privire la situaţia fără precedent. Deşi numărul persoanelor care acuzau simptome specifice toxiinfecţiei alimentare ar fi atins cifra 100, dr. Rodica Ciulea a negat acest aspect.

Acum Complexul Meridian din staţiunea Mamaia nu este păzit până în dinţi doar de agenţii care legitimează orice persoană străină, ci şi de către medici. Directorul Centrului Medical Judeţean Constanţa, aflat în subordinea MAI, dr. Rodica Ciulea, a înfiinţat un punct medical în unitatea de cazare pentru a monitoriza turiştii non-stop. Patru medici ai Centrului Medical din subordinea MAI au îngrijit turiştii prin rotaţie. "De vineri după-amiază, de la ora 18.00, şi până duminică, ora 16.00, nu m-am mişcat din acest hotel. Am monitorizat toate cazurile care s-au dus la spital, care s-au externat. Am înfiinţat un punct medical în incinta complexului Meridian, pentru a monitoriza cazurile. Am mobilizat toţi medicii de la Centrul Medical MAI Constanţa, însemnând patru cadre. Au lucrat pe parcursul celor trei zile în ture, în timpul lor liber, şi au asigurat o permanenţă la acest eveniment. Altfel, ei au altă treabă. Pot să vă spun că, pe parcursul a trei zile, s-au înregistrat 52 de cazuri cu boală digestivă, predominînd greţurile şi vărsăturile, dar cu intesitate uşoară sau moderată. Nu a fost nici un caz grav. Din cele 52 de cazuri, 75% au fost copii cu vârste cuprinse între 1 an şi 14 ani. Copiii sunt mai sensibili, reacţionează altfel la schimbarea mediului, a apei, expunerea la soare. Pacienţii au ajuns pentru internare la Spitalul de Boli Infecţioase cu ambulanţa, fie s-au prezentat individual la Camera de Gardă. Internările au fost făcute de obicei noaptea, când părinţii erau mai speriaţi de eveniment", a declarat, pentru "Replica", dr. Rodica Ciulea, directorul Centrului Medical Judeţean Constanţa.

23 de persoane au fost externate la cerere, pe semnătură

Conform bilanţului realizat de dr. Ciulea, 6 adulţi şi 9 copii au ajuns la Spitalul de Boli Infecţioase pe 19 iulie, iar în cursul zilei de sâmbătă 13 pacienţi au fost externaţi la cerere. "Au fost externaţi toţi, cu excepţia a doi copii, care au mai rămas sub supravegherea medicilor", a explicat dr. Ciulea. Ziua de sâmbătă nu a fost una liniştită pentru ambulanţieri. Aceştia au cărat la spital alţi şase copii şi un adult. Deşi spitalul a fost asaltat de copii, părinţii au preferat să-i externeze pe propria semnătură, după ce le-a fost administrat tratamentul adecvat. "Celor doi copii internaţi li s-au alăturat sâmbătă, pe zi, alţi şase copii şi un adult. Apoi, sâmbătă seara au mai fost internaţi alţi trei copii, până în 5 ani, cu simptomatologie moderată, fără simptom de deshidratare, fără probleme grave. Însă, părinţii s-au îngrijorat şi era normal să se adreseze unei linii de gardă şi să fie îngrijiţi de cadrele medicale. În spital au mai rămas doar doi copii, ceilalţi au fost externaţi duminică la solicitare, pe semnătura părinţilor, asta pentru că sâmbăta şi duminica nu se fac externări, pentru că nu există decât linia de gardă", a explicat dr. Ciulea. Conform medicului, la spital au ajuns doar 25 de persoane. Medicul spune că a discutat cu toţi bolnavii şi spun că au consumat mâncare din restaurantul hotelului. "Mai mult de 70% dintre aceşti pacienţi i-am văzut personal. Am discutat cu ei şi mi-au spus că au consumat diverse alimente, nu a fost un aliment comun. Unii au spus că au consumat eclere, alţii ciorbă sau roşii umplute cu brânză", a spus Ciulea. Din toate alimentele au fost recoltate probe, pentru a se lămuri misterul. "Au fost duse probe la Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi sper ca până miercuri să avem un rezultat. A fost investigat întreg personalul care deserveşte blocul alimentar, ancheta epidemiologică a fost începută şi aşteptăm rezultatele de laborator", a mai spus dr. Ciulea.

Patru focare de toxiinfecţie alimentară, într-o lună pe litoral

Facem precizarea că numărul cazurilor de toxiinfecţie alimentară, înregistrate în acest sezon estival, în staţiunea Mamaia, a crescut la patru. Ultimul, înregistat vineri la Complexul Meridian, a fost de amploare, un astfel de caz nemaifiind semnalat în ultimii trei ani pe litoralul Mării Negre. Pe lista restaurantelor cu probleme, în ordinea reclamaţiilor, figurează până la acest moment: Hotelul Central, restaurantul Cleopatra, restaurantul Scoica Land. Inspectorii Direcţiei de Control în Sănătate Publică din Constanţa au găsit nereguli grave de igienă la unităţile amintite mai sus. În două cazuri, restaurantul Cleopatra şi restaurantul Scoica Land, inspectorii au concluzionat că ospătarii sunt vinovaţi de faptul că mai mulţi clienţi au petrecut o parte din timpul lor pe patul de spital. Rezultatele de laborator au confirmat faptul că ospătarii au ignorat normele de igienă şi au servit clienţii fără să se spele pe mâini. La Hotel Central, după ancheta epidemiologică declanşată pe 12 iunie a.c., s-a confirmat încărcătura mare cu Escherichia coli în brânză. Inspectorii Direcţiei de Control în Sănătate au aplicat patronilor o amendă cuprinsă între 1000 şi 3000 de lei - aşa cum prevede H.G. nr. 857/2011, privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele din domeniul sănătăţii publice -, iar ospătarii care au ignorat normele de igienă vor fi nevoiţi să scoată din buzunar între 800 şi 1600 de lei.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108