REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.1° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.1° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Jucătoare la Fenerbahce Istanbul, Eliza Samara continuă să se antreneze la Liceul Sportiv Constanţa

Jucătoare la Fenerbahce Istanbul, Eliza Samara continuă să se antreneze la Liceul Sportiv Constanţa

Replica API 10 noiembrie 2012 | 00:00 157

Dublă campioană europeană,

Dublă campioană europeană,

Liceul cu Profil Sportiv " Nicolae Rotaru" a produs mulţi ani la rând sportivi de performanţă. Secretul constă în munca tinerilor, dar şi în şansa lor de a cunoaşte nişte antrenori dedicaţi, care lucrează împreună cu ei, mănâncă împreună cu ei, fac cumpărăturile împreună cu ei, le ţin loc de mamă, fac pe contabilul, maseorul, cizmarul, tot ce e necesar pentru a le crea condiţii cât mai bune elevilor lor. În ceea ce priveşte tenisul de masă, Viorel Filimon, antrenorul Lotului Olimpic, Lilana Sebe, antrenoarea coordonatoare a Centrului Olimpic de Juniori Fete şi Stelian Haşotti, antrenorul coordonator a Centrului Olimpic de Juniori Băieţi, au lucrat întotdeauna în echipă. Dacă unul dintre ei s-a îmbolnăvit sau a avut o problemă şi nu a putut să vină, ceilalţi au preluat copiii, pentru ca aceştia să poată beneficia de un antrenament neîntrerupt. Această şansă a avut-o şi Eliza Samara, mândria antrenorilor ei, care a făcut cinste nu numai şcolii şi oraşului nostru, dar şi întregii ţări. Chiar joi, Eliza Samara şi colega sa Dana Dodean s-au calificat în sferturile de finală ale probei de dublu de la Openul Poloniei.

Eliza Samara, născută la 15 aprilie 1989, în Constanţa, a fost eleva Liceului cu Profil Sportiv "Nicolae Rotaru" începând din clasa I până în clasa a -XII- a. A început să facă tenis de masă de la vârsta de cinci ani şi jumătate. De la primul contact cu paleta şi cu mingea s-a putut vedea că fetiţa avea un talent înnăscut pentru această disciplină sportivă. De atunci a continuat neîntrerupt, indiferent de vremea de afară sau de starea de sănătate. Chiar dacă se ducea cinci ore pe zi la şcoală, şase le petrecea în sala de antrenament. Uneori, chiar dacă termina, mai rămânea să vadă cum joacă ceilalţi colegi, părea neobosită. La şcoală obţinea note mari pentru că nu îi plăcea să neglijeze obiectele de studiu în detrimentul sportului.

Nu a luat-o "razna" cum s-a întâmplat cu alţii după ce au devenit celebrii

"A fost un copil modest, care a ştiut să-şi ţină hăţurile, cu şapte ani de acasă, nu a luat-o razna, cum s-a întâmplat cu alţii după ce au devenit celebrii. A fost o elevă deosebită, şi-a terminat facultatea fără probleme. Dacă se întorcea de exemplu din China, îşi lua cărţile cu ea şi învăţa în avion. După 15 ore de zbor, chiar dacă ajungea la patru dimineaţa acasă, la opt se prezenta la orele de curs", a declarat, pentru "Replica", Andrei Szemerjai, directorul Liceului cu Program Sportiv "Nicolae Rotaru" din Constanţa.

Prima europeană, finalistă la Cupa Mondială

La Jocurile Olimpice din 2008 de la Beijing, toate cele trei sportive selecţionate au fost de la Liceul "Nicolae Rotaru". Deoarece Cristina Hîrîci a renunţat din motive de sănătate, au participat doar Iulia Necula şi Eliza Samara împreună cu antrenorul Viorel Filimon, câştigând locul al VII lea pe echipe. La Jocurile Olimpice de anul acesta, Eliza Samara a fost singura selecţionată şi a fost însoţită tot de antrenorul Viorel Filimon, unde a reuşit să obţină locul al IX lea pe echipe. Pe lângă performanţa de dublă campioană europeană, titluri obţinute la dublu mixt în cadrul Campionatului European de la Buzău şi la dublu fete (împreună cu Dodean Daniela) la Campionatul European din Danemarca, Eliza Samara se poate mândri cu câştigarea locului al II lea la Cupa Mondială 2012 din China, fiind prima jucătoare europeană care ajunge în finală din istoria competiţiei respective. Acum se pregăteşte pentru concursul care va avea loc la sfârşitul lunii noiembrie în Polonia, organizat de Federaţia Internaţională şi denumit "China contra restului lumii". Jucătorii chinezi, fiind recunoscuţi ca cei mai buni jucători din lume la tenis de masă, vor concura împotriva unei echipe formate din toate ţările globului care vor să participe.

Absolventa Universităţii Ovidius, masterandă la Craiova

Deşi Eliza Samara a terminat Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din cadrul Universităţii "Ovidius" din Constanţa şi în prezent este masterandă la Facultatea de Educaţie Fizică din Craiova, ca şi alţi sportivi din România nu are propriu zis o specializare. Sportiva , după ce a stat trei ani în Italia, a semnat un contract cu Fenerbahce SK Sport Istanbul, echipă înscrisă în Liga Campionilor, unde are statut de jucătoare profesionistă. În baza contractului, clubul îi asigură un salariu mai mult decât decent, transportul şi alte facilităţi. Mulţi sportivi preferă să plece în străinătate, pentru că în ţară nu li se poate asigura un câştig decent, care le-ar conferi liniştea şi siguranţa de a se pregăti în continuare. Legitimată în Turcia, ea continuă să se pregătească la Liceul cu Profil Sportiv "Nicolae Rotaru" din Constanţa, cu aceeaşi antrenori, în aceeaşi sală, laolaltă cu ceilalţi copii care de abia acum învaţă tainele acestui sport şi care o privesc ca pe un adevărat idol, pentru ei fiind un adevărat model sportiv. "Deşi se poate antrena oriunde în altă parte, Eliza Samara preferă să continue antrenamentele la Liceul cu Program Sportiv "Nicolae Rotaru" din Constanţa", a conchis Andrei Szemerjai, directorul unităţii de învăţământ.

Marieta ŞTEFAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108