REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Dum., 19 Mai 2024
Anul XX Nr. 6734
16.4° Constanța Duminică, 19 Mai 2024 Anul XX Nr. 6734
 

JUDECĂTORIA Constanța: Eticheta bulionului Olympia INDUCE oamenii în EROARE!

JUDECĂTORIA Constanța: Eticheta bulionului Olympia INDUCE oamenii în EROARE!

Replica API 6 februarie 2021 | 14:55 18119

În urma unui control efectuat de inspectorii Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, în cadrul Comandamentului Litoral 2020 Mamaia, la magazinul Kaufland Năvodari, au constatat că eticheta bulionului Olympia (310 gr), aflat la comercializare, induce cumpărătorii în eroare, în sensul că este specificat ”Produs în România, locul de proveniență a ingredientului primar din afara UE”, iar oamenii înțeleg că este din România. Societatea a fost amendată, Kaufland a contestat, dar magistrații au respins contestația.

”Respinge plângerea ca neîntemeiată. Menţine procesul-verbal seria ANPC nr. 990728/22.07.2020 întocmit de intimata ANPC”, potrivit minutei judecătorești.

Mai exact, prin cererea înregistrată la data de 07.08.2020 pe rolul Judecătoriei Constanța, petenta Kaufland România a formulat plângere contravențională împotriva procesului-verbal de constatare a contravenției de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor, prin care a solicitat anularea acestuia. În motivare, petenta a arătat că a fost sancționată ca urmare a efectuării unui control la magazinul Kaufland Năvodari, județul Constanța, unde s-a constatat că se comercializează produsul „Bulion Olympia 310 g” pe a cărui etichetă de produs este menționat „Produs în România” și locul de proveniență a ingredientului primar este din afara UE.

Ce a decis instanța:

Instanța a decis că, din înscrisurile depuse la dosarul cauzei rezultă, fără putință de tăgadă, săvârșirea faptelor. Astfel, comercializarea unui produs a cărui etichetă menționează „Produs în România", deși locul de proveniență al ingredientului primar concentrat de tomate este din afara UE constituie o faptă contravențională, întrucât această mențiune induce în eroare sau este susceptibilă de a induce în eroare consumatorul mediu, fiind susceptibilă de a-l determina pe consumator să ia o decizie de tranzacționare pe care altfel nu ar fi luat-o. Aceasta chiar dacă informațiile sunt corecte în raport cu principalele caracteristici ale produsului, fabricarea, compoziția, originea geografică sau comercială.

Cu privire la sancțiunea aplicată, instanța reține că agenții constatatori au încadrat în mod corect fapta reținută în sarcina petentului și au aplicat o sancțiunea prevăzută între limitele legale.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Nu va mai drogatz
0
0
Departe de mine de a tine partea cuiva. Dar chiar daca materia prima nu este indigena, produsul este fabricat in Romania. Si Daciile au multe repere din import dar sunt Made in Romania. Judecatori facuti la Spiru Haret sau la Universitatea din Caracal.
2
1
Pai...nu prea inteleg ,de ce nu e tras la raspundere producatorul si nu magazinul,pt ca el ataseaza eticheta de fapt pe produs!!!
5
1
Bulionul este produs in Romania cu materie prima din UE, ce este greu de inteles? In loc sa va legati de judecatorul prost, fara logica, cu studii la Balti sau la Spiru Haret, umpleti forumul cu fel de fel de comentarii. Pentru @Dan, este posibil sa gasim ouale la preturi diferite pentru ca ele sunt de diverse marimi, M, L, si inscriptionate ca produs 1EL.., 2EL.., 3EL,, dupa cum au fost crescute gainile.
9
1
Da o dra....lui de eticheta ,ne induc in eroare mai ales preturile la toate alimentele care se scumpesc nejustificat astfel.La Auchan ex.Luni un cofrag de oua este 13.90 bani ,marti il gasesti la 16 lei ,miecuri la 15.50 bani si joi la 18 lei.Si asta este numai un exemplu.Benzina si motorina sau scumpit ca pe vremea cand un baril de petrol era 190 dolari desi acum e de 8 ori mai ieftin.Nimeni nu poate da o explicatie logica si nici nu exista organe de control si reglementare.
4
1
Aici, treba era simpla, made inR era eticheta.Mai grav este ca suntem indemnati sa votam niste indivizi care n au niste angajamente clare cu privire la problemele societatii.Fluturi niste gogosi dorite de cit mai multi ,si apoi iti faci programul personal cu legi pt matusa nepotul.Cit va mai trece pina se vor reglementa si aceste aspecte?
14
5
noi am apucat si perioada comunista unde se manca cat de cat bine, desi putin ca nu prea se gasea, adica nu gaseai mancare............... si ati putut reprosa lu' Ceausescu ca ati mancat salam cu soia, ei poftim acum ca mancati toate kkaturile si toate otravurile, dar nu mai aveti curajul si gura sa spuneti cuiva ceva, inghititi in sec si ciocu' mic ca acum cei ce-s la putere se caca pe voi la propriu si nici nu va dati seama de prea interesati ce sunteti de soarta voastra
19
1
te-n gura cu reclamatiile tale de comunist ordinar. toata ziua stati dupa perdele si va fwte grija de altii.
4
28
oameni buni daca nu va plangeti unde trebuie si in scris si multi ca poate asa nu vom mai manca mizerii .spuneti informati sa nu mai cumpere lumea . Eu va atetentionez ca print toate magazinele produsele afumate sunt bagate in substante chimice care formeaza o crusta sau am gasit in targul de ma Mangalia la ""maramureseni ""niste afumaturi care te otravesc de cate otravuri folosesc ca la le afume chipurile Am pus carnea la inmuiat spalat tinina 2 zile in apa si un miros si un gust infect ramane ca nu am mai folosi t o SPUNETI SI NU CUMPARATI
15
2
amice artoicolul se refera la provenienta materiei prime si stai linistit ca produsele romanesti sunt mai putin controlate decat alea straine si au si ele otravuri la greu!!!
14
1
Dar in toate dulciurile, cozonaci, patiserie unde este scris ca au nuca si de fapt nu e nici urma de nuca nu e tot inselatorie? Unde scriu ca e ciocolata si e de fapt o crema neagra ca smoala fara nici un gust de cacao nu e inselatorie? In alte orase nu se mai vand astfel de falsuri. De aceea unii comercianti scriu pe geam ingredientele din care sunt facute produsele: unt, cacao, oua, frisca naturala. Oamenii s-au trezit. Nu mai cumpara mizerii.
16
1
Deci trebuie scris ca pentru nivelul de cultura al populatuei. Ne ia drept prosti.
12
3

REPLICA

LOTO

6/49
242243261637
5/49
301227152521
joker
18419468