REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
9.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Judecătorii CCR, decizie CRUCIALĂ pentru Senat: emoții pentru Călin Popescu Tăriceanu

Judecătorii CCR, decizie CRUCIALĂ pentru Senat: emoții pentru Călin Popescu Tăriceanu

Replica API 6 octombrie 2020 | 00:00 1531

Curtea Constituţională are pe ordinea de zi a şedinţei de marţi cerere de soluţionare a conflictului juridic dintre Senat şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PÎCCJ). Judecătorii CCR au amânat în mai multe rânduri pronunţarea asupra acestui conflict.

Părţile implicate în conflict şi-au exprimat punctele de vedere într-un plen al CCR care a avut loc pe 8 iulie, informează News.ro.

Astfel, reprezentantul Senatului a argumentat că există un astfel de conflict deoarece s-a produs o confuzie între rolul preşedintelui Senatului şi al Biroului permanent, în sensul în care nu şeful Senatului decide asupra sesizărilor formulate de justiţie, ci procedura prevede o aprobare în Biroul permanent al forului legislativ.

De cealaltă parte, reprezentantul PÎCCJ a susţinut că Parlamentul şi-a exercitat abuziv şi discreţionar rolul în raport cu alte instituţii ale statului.

Pe 29 mai, preşedintele interimar al Senatului Robert Cazanciuc a sesizat CCR privind un conflict juridic între Parlament şi PÎCCJ, din cauza ingerinţei directe a unei structuri a Ministerului Public în activitatea Legislativului, în contextul urmăririi penale declanşate împotriva fostului preşedinte al Senatului Călin Popescu Tăriceanu. El este acuzat de abuz în serviciu pentru că nu a supus aprobării plenului vacantarea mandatului de senator al social-democratului Cristian Marciu, declarat incompatibil de ICCJ pentru că în 2010 a fost simultan consilier judeţean şi acţionar al unei firme de construcţii.

Cristian Marciu a fost declarat incompatibil de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) în martie 2015, prin decizie definitivă.

Instanţa a stabilit că senatorul a fost în stare de incompatibilitate începând din 2010, când a ocupat funcţia de consilier judeţean şi vicepreşedinte al CJ Giurgiu şi calitatea de acţionar al unei firme de construcţii, SC Profi Crim Construct, fiind înregistrat şi ca PFA.

În martie 2017, Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a cerut Senatului să vacanteze mandatul lui Marciu (PSD) din cauza incompatibilităţii.

Călin Popescu Tăriceanu a anunţat, în luna ianuarie a acestui an, că i s-a adus la cunoştinţă că este suspect într-un dosar de abuz în funcţie, în legătură cu mandatul unui senator care se afla în incompatibilitate, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
S-a facut constant de ras. A avizat orice a dorit PSD. Este un fel de duh in sticla pentru Ciolacu, Aladinul PSD. Si din pacate aici nu este vorba de emag genius. Modul in care a transat criza politica privind criza sanitara, cererile aberamte ale unui avocat al popurului bogat impotriva poporului sarac... va dati seama, fiecare om de acolo castiga 5000-7000 eu pe luna din cateva pensii speciale. Aici este problema. Parerea mea este ca au fost pusi acolo pentru ca sunt santajabili. Si atunci fac orice li se spune.
0
1
cacatul de tariceanu este un hot ordinar care de mult trebuia sa stea la parnaie. Dar in bine-cunoscutul stil de infractori, judecatorii spagari o sa-l bage doi ani cu suspendare pentru un cacat. La fel ca hotii mazare, dragnea si altii !!! Muie cu cacat judecatorilor !!!
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108