REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

La cât timp este bine să îți schimbi pernele, dacă vrei să eviți alergenii

La cât timp este bine să îți schimbi pernele, dacă vrei să eviți alergenii

Replica API 15 octombrie 2020 | 19:02 1600

În plin sezon al alergiilor, să ne oprim atenția asupra pernelor pe care ne odihnim capul în fiecare noapte. Deși poate nu te-ai fi gândit, în pernă pe care dormi se pot ascunde acarieni, particule de praf și celule moarte ale pielii.

Specialiștii susțin că ar trebui să le schimbăm mai des, ideal ar fi la doi ani, cu atât mai mult cu cât, după această perioada pot fi un adevărat focar de paraziți și de alergeni, ele acumulând celule moarte epiteliale de la nivelul scalpului, tenului și restului pielii, urme de fire de par, bacterii moarte și vii, mucegai, uneori chiar și insecte minuscule, acarieni și fecalele acestora, scrie doc.ro.

De ce trebuie să schimbăm pernele des?

Conform specialiștilor, simplă schimbare a fetei de pernă, spălarea, dezinfectarea ei cu substanțe specifice și utilizarea fierului de călcat nu sunt suficiente pentru a ne proteja de efectul acestui focar organic.

„În timp ce unii microbi pot fi gășiți numai în pernele din spitale sau hoteluri, alții își pot face cuiburile în pernele din locuința noastră”, spune medicul Arthur Tucker, de la North Middlesex University Hospital NHS Trust.

Specialiștii au analizat sute de perne pentru a vedea ce microorganisme se ascund în ele. În unele cazuri, pernele erau contaminate cu germeni care provoacă infecții respiratorii, de la acarieni, la mucegaiul microscopic răspunzător de aspergiloză pulmonară cronică, o boală de plămâni gravă.

Cel mai adesea, mucegaiul poate duce la reacții alergice, iar cele mai expuse sunt persoanele care suferă de astm, fumătorii sau cei care au o afecțiune cronică la nivelul plămânilor și cailor respiratorii.

Profesorul David Denning, expert în boli infecțioase, afirmă recent că este posibil că aspergiloză pulmonară cronică să fie cauzată de afecțiuni preexistente pulmonare, moștenirea genetică și expunerea îndelungată la ciupercă Aspergillus, iar în propriul pat, în pernele și în saltelele noastre, acestea își pot face cel mai comod culcuș.

Pentru a evita îmbolnăvirea, schimbă-ți fetele de pernă de cel puțin două ori pe săptămână sau chiar și mai des, mai ales dacă aveți părul lung și cu tendința la îngrășare și acumulare de sebum și călcați-le mereu înainte de folosire, pentru a le steriliza.

Alte recomandări

Pernele trebuie scuturate și “bătute” cât mai des, lăsate la aerisit măcar o dată pe săptămâna dacă nu zilnic, într-o zona curată a terasei sau balconului și spălate cel puțin o dată pe an la curățătorie, pentru că uscarea să fie rapidă și în profunzime, lucru greu de realizat cu uscătorul de rufe de acasă.

După doi ani, indiferent cât de comode și dragi ne sunt, pernele trebuie aruncate și înlocuite.

Persoanele alergice ar trebui să se orienteze spre perne cu puf sintetic ori spumă și să le evite pe cele umplute cu puf de pasăre, mult mai “disponibile” pentru a găzdui microorganismele amintite.

Lenjeria de pat poate conține, de asemenea bacterii și acarieni, așa că se schimbă săptămânal și se spală la temperaturi de peste 60 de grade Celsius pentru a distruge bacteriile și alergenii. De asemenea, nu trebuie trecute cu vederea nici cuverturile de pat și nici pernuțele decorative pe care mulți uită să le spele și să le scuture cu lunile.

Pentru că majoritatea sunt din materiale mai prețioase și culorile sunt mai dificil de gestionat acasă, ele pot fi duse la curățătoriile de specialitate o dată pe luna.

Și specialiștii în medicină chineză trăiesc cu credință că pernele trebuie schimbate o dată la unu-doi ani, motivația lor fiind aceea că gândurile negre și problemele care ne frământă s-ar “acumula” și la nivelul structurilor organice ale pernei, provocând somn agitat și neodihnitor sau chiar insomnie, anxietate și stări depresive.

Adevărat sau doar superstiție, multe persoane constată că într-adevăr, somnul este mult mai plăcut și odihnitor pe o pernă nouă, cu înălțime și consistentă potrivite cu necesitățile fiecăruia, mai ales că ele ajută la relaxarea zonei cervicale și occipitale.

Perna ta poate fi un adevărat ecosistem plin de alergeni

Într-o pernă se poate dezvoltă un întreg ecosistem în care trăiesc bacteriile, fungii, mucegaiul și acarienii de praf. Iar potrivit experților australieni, de la Consiliul Național de Astm, 43% dintre persoanele cu rinită alergică sau febra fanului au raportat că simptomele lor sunt declanșate de praful de casă sau de acarienii de praf.

Durata de viață a unei perne sintetice este de aproximativ 2 ani, așa că poate ți-ai dori să investești într-o pernă mai durabilă. Experții spun că produsele umplute cu bumbac și lână absorb mai puțină umezeală și că vor dura, în medie între 3 și 5 ani. Pernele făcute din latex, dintr-un cauciuc de înalta calitate, pot avea o viață care se întinde chiar și până la 15 ani.

Medicii alergologi spun că mulți alergeni comuni, precum acarienii și polenul, pot să se găsească atât în interiorul, cât și pe suprafețele pernelor. Acarienii, de regulă, se adăpostesc în perne și în saltele, deoarece se hrănesc cu celulele de pe pielea noastră. Polenul este un factor declanșator frecvent al alergiilor, care adeseori se lipește de părul nostru, când suntem afară, și apoi se mută pe suprafață pernei, când stăm întinși sau când dormim.

Că să eviți să transferi polenul de pe par direct pe față de pernă, experții recomandă să îți faci dus și să îți speli părul înainte de culcare, în sezonul în care alergiile sunt "în floare". Părul trebuie să fie uscat înainte de a te bagă în pat, pentru că din cauza umezelii din podoabă capilară, se poate crea mucegaiul în pernele tale preferate.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108