REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

La mânăstirea Sf. Ilie de la Istria, slujbele se ţin la lumina lumânării. Racordarea la electricitate costă cât un kilometru de autostradă!

La mânăstirea Sf. Ilie de la Istria, slujbele se ţin la lumina lumânării. Racordarea la electricitate costă cât un kilometru de autostradă!

Replica API 25 martie 2017 | 00:00 1809

Anul 2017. Există, la ora actuală, o mânăstire în Dobrogea, unde curentul electric este un lux. Și nu vorbim de o clădire construită cu decenii în urmă, ci în anul 2004. Costurile pentru o racorda la curentul electric pot fi comparate cu kilometrul de autostradă din România. Și nu este o glumă. La mânăstirea Sfântul Ilie de la Istria, starețul și enoriașii se ghidează după lumina naturală pentru a face rânduiala de zi, iar seara, totul are loc la lumina lumânării. Asta sau să dea 100.000 de RON pentru a avea electricitate.

Pe drumul dintre Săcele și Mihai Viteazu, în comuna Istria, te oprești la mânăstirea Sfântul Ilie. Peisajul este perfect. Curățenie, câmp, lac, o biserică proaspăt construită și animale blânde. Cu asta te întâmpină lăcașul sfânt. Totuși, povestea de acolo este fascinantă. În 2004 s-a construit mânăstirea. Starețul Protosinghel Ioil Cuzdriorean ne-a arătat zona și ne-a povestit cum a luat naștere familia de la mânăstire.

„Am venit aici și am construit totul de la zero”, spune cu modestie starețul. Totuși, problema cea mare este că acolo nu există curent electric pentru lucrurile de bază: depozitat hrană în ladă frigorifică, pentru boiler să asiguri căldură, pentru mașina de spălat sau pentru... lumină! Se gospodăresc cu mici baterii și generatoare. Își „dozează” curentul cu porția: pentru a încărca un telefon, pentru a băga o mașină cu haine la spălat. S-a dus la ENEL și a primit lovitura.

Chiar dacă există un stâlp de înaltă tensiune la câțiva metri de mânăstire, pentru a face racordarea cu contoar și transformator de joasă tensiune, costurile impuse de către ENEL ar fi de 104.000 lei. Așa că a cerut un aviz tehnic de racordare pe tensiune medie, unde el ar acoperi transportul către un transformator de joasă tensiune cu proprii muncitori. Astfel, costurile impuse de ENEL ar fi de 27.431 lei, iar cu tot cu firma constructoare s-ar ajunge la aproximativ 70.000 lei.

Oamenii care vin la mânăstire sunt deranjați de costurile pe care ar trebui să le suporte lăcașul de cult, care excelează prin modestie. Nu le impune nimic oamenilor, iar simplitatea prin care au construit mânăstirea este un exemplu. Aceștia s-au folosit de natură pentru a aduce la viață fiecare colț din zonă. Chiar clopotul pe care îl folosesc pentru a chema la masă oamenii este fabricat dintr-un tub de oxigen tăiat. Zona altarului de vară și a bucătăriei de vară este decorată cu piatră natuarală adusă de cariera Ciobănița, iar formele unice sunt o artă.

Desigur, există și o toacă lângă altarul de vară, care are o formă specială. Starețul explică că aceasta are forma unui serafim, prin unicitatea sa având șase aripi. „Ne-am obișnuit să ne facem programul în funcție de lumina zile”, explică starețul când este întrebat de cum se descurcă. Totuși, oamenii explică faptul că acolo au loc minuni în fiecare zi: de la mâncarea care nicodată nu are același gust precum cea de acasă, până la ușurarea pe care o au în suflet. Totuși, și lor li se pare dificilă situația din zonă cu lipsa curentului.

„O mare plăcere ne face să venim săptămână de săptămână. Sunt niște oameni primitori, deosebiți. slujbele le țin cu mare drag și ne este bine. Noi suntem vreo 7 sau 8 familii din Cogealag care venim cu plăcere și la slujbe și în postul Paștelui și în hram. Oamenii sunt săraci și nu au o mare posibilitate. Dă fiecare cât vrea. Oamenii ăștia poate nu au avut ulei pentru mâncare, dar nu s-au plâns pentru că așa este firea lor. Ei nu se plâng de nimic și suportă totul”, a punctat o enoriașă. O femeie a precizat că nu au nevoie de curent pentru că preoții au lumină în suflet.

„Au lumină în suflet. Dumnealor emană lumină în jurul a tot ce este aici. Dacă știați ținuturile astea cum arătau înainte să pună piatră de temelie aici, și cum au început prin strădania lor că îi vezi ziua în șlapi și haine de lucru și lucrează că e preot, că e stareț și au ridicat ceea ce vedeți astăzi aici”, a spus o altă femeie.

„Din păcate că au ajuns vremurile când de cuceririle tehnologice nu poți beneficia decât dacă ai suma corectă de bani. și asta nu este tocmai în regulă să crească decalajele sociale așa de mult încât să nu poată beneficia minime de condiții de electrificare în vreme ce topurile se aglomerează de oameni cu acumulări de averi tot mai mari”, a precizat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, Eugen Tănăsescu.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Lasati bai ca ala de sus va vede si pe intuneric ce faceti acolo; sau nu vad mafiotii de popi sa numere banii.
0
1
Daca faceau constructia cu autorizatie aflau din faza de avizare despre costurile bransamentelor si cu siguranta sa mutau ceva mai la strada...dar cand singura ta ratiune e prietenul imaginar...
4
0
Sa le dea hotul de Teodosie bani sa isi traga curent ca are de unde . Biserica primeste bani de la stat de ce ar trebui sa le traga renelul curent moca?
4
0
E adevarat dl stelica dadaci din sinoe lea facut lacasul dar nu a vrut sa i se scrie numele tot el le vs da banii ptr curent nui va lasa fata de alti care sau pus pe tablie k si donatii
3
0
Tanasescu era cu gandul la DORNA ARINI, cand vorbea de acumulari de averi !
38
2
sa va dea dadaci stelian care va facut si paraclisul de rugaciuni si nici nu sa trecut ca ctitor de manastire mare om de caracter
4
0
Sa va a jute Perifan care a furat de a rupt in zona si este jupan , cum a construit casutele pe malul lacului ?. PERIFANE, DUMNEZEU nu doarme te rezolva cat de cu rand. Salutary de la Nelu
28
8
SI - statul islamic - SO - statul ortodox similar.
1
6
Tanasescu este ipocrizia intruchipata...auzi cica exista oameni cu acumulari de averi tot mai mari. hai nu serios,dar voi biserica ce sunteti? nu cumva cel mai mare acumulator de averi? ce faceti bre cu ele,caci seful vostru suprem sigur nu va primeste in ceruri cu ele. puneti mana si platiti pentru utilitati macar,caci de taxe si impozite nu mai vorbesc
10
1
Nu enelu reglementeaza pretul bransamentului ci legea romana. Retelele sunt praf, investii prea putine, electricienii au fost dati afara, salariile "trantorilor de ingineri" se invart pe la 2400 lei. Popii in general vor sponsorizari. Monopol va exista pe vecie ptr ca toate retelele apartin Enel.
1
4
Sa le dea bani prea Corditul Teodosnie Spagoveanu ca primeste de la toti preotii pentru a le da o parohie.
8
2
mai popoalailor , da bani de la cutia milei undes ,,iati baut ,,betyvanilor.
3
2
Lasa, lasa ca asa e frumos. E mai spiritual la lumanare!
4
0
popii s-au invatat moka, scoate-ti ba bistarii si platiti ca restul prostilor ca daca era ptr hidosenia neamului se gasea imediat fara numar fara numar pe de alta parte nici cu enel nu-mi e rusine, alti mafioti dar-ar concurenta in ei ca daca bate putin vantul pica curentul, daca e vara pica reteua, daca e zapada pica stalpii, niste lipitori si unii si altii
8
2
Asa e cand se intalnesc doi hoti hulpavi, isi scot ochii unul altuia plm un miliard lei vechi e maruntis de seminte ptr biserica iar enel oricum ramane in posesie cu tot echipamentul aca asa e in tenis: abonatul cumpara tot ce e nevoie si-l trece GRATUIT in propietatea enel...intrebati--i pe aia de la Dedeman cand au deschis, au mers vreo 2 luni pe motorina ca enel nu a primit spaga sa vina sa faca receptia bransamentului, transformatoare, linii, TOT. A, daca iti faci eoliana mica in curte esti obligat sa o legi la reteua lor pe banii tai, idem si la fotosolare peste o putere destul de mica.
7
4
da enelu e cel mai mare hot ,si o sa piarda monopolul in curand, ei dau salarii la trantorii de ingineri si personal de la doua mii de euro in sus ptr k transavesc , mai stim si noi pe acolo dispeceri... propun ca sa strangem bani pe un cont al manastirii pentru un sistem cu panouri solare e cea mai buna solutie si o mica eoliana ,sistem mixt nu caosta mai mult de vreo trei mii de euro cu montaj inclus , e satisfacator pentru minimum necesar acum. si pentru magarusii de la enel le dorim ca dumnezeu sai aiba n paza..
6
3
Enel este "binefacera Romanieii" facuta de Adrian Nastase. Cei mai mari HOTI sunt la Enel si firmele agreate de Enel. Nu poti lucra cu cine crezi, tu numai firme de Enel agreate. Incepe declinul si al lor cum a inceput declinul lui Constantinescu. Daca vrea purtatorul de vorbe al Episcopiei Tomisului,Tanasescu ii poate ajuta, pe cei de Sf. Ilie Tesviteanul.
7
2
pai daca popalailor le place natura de i-si ridica manastiri si biserici in rezervatii naturale,canarale,fara acte de proprietate fara aprobari,sa stea la lumanare
5
5
niste excroci astia de la enel nici casa nu-ti mai vine sa faci cand te costa trasul luminii si a gazului cat costul casei ce sa faca o familie tanara care face un imprumut pt a-si face casa sa mai faca unul cand o termina sa-si traga lumina si gaze cu toate ca stalpul si conducta de gaze sunt la poarta
7
3

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108