REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

La Ovidiu, mai ceva ca-n Caragiale: scandal de proporţii între primarul Scupra şi consilierul Ioniţă

La Ovidiu, mai ceva ca-n Caragiale: scandal de proporţii între primarul Scupra şi consilierul Ioniţă

Replica API 11 octombrie 2013 | 00:00 1100

Circ pe "linie de partid" la Ovidiu

Circ pe "linie de partid" la Ovidiu

Probabil unul dintre puţinele articole care ar merita să conţină în titlu "şoc şi groază", însă, am optat pentru "circ", pentru a reflecta situaţia actuală de la Ovidiu. Un scandal de proporţii s-a iscat între primarul localităţii, George Scupra şi consilierul local, Cătălin Ioniţă, ambii reprezentanţi ai Partidului Social Democrat. Acuzaţiile sunt dintre cele mai grave: tunuri imobiliare, fraudă, evaziune fiscală, încălcarea codului muncii sau trafic de influenţă. Sperăm că n-am omis nici una.

Totul a început pe data de 30 august a.c. Potrivit consilierului Ioniţă, în cadrul şedinţei de consiliu local, pe ordinea de zi se afla un proiect de hotărâre privind un teren, cu suprafaţa de 3.255 mp, situat în oraşul Ovidiu, zona peninsula Tătărească, lot 7/1, care trebuia să treacă în domeniul public al oraşului, cu destinaţia de drum public. Mai mult, este vorba de un act de donaţie al proprietarului, către municipalitate. Din acest moment, Ioniţă susţine că a început "circul", acesta declarând: "După cum bine ştiţi, nici un proiect de hotărâre de pe ordinea de zi nu s-a dezbătut şi nici nu s-a votat, s-a trecut direct la dezbaterea şi votarea punctelor de pe diverse. Cu toate acestea, domnul primar dă dispoziţii către societatea Ovi - Prestcon (firma Consiliului Local - n.r.) să înceapă lucrările de pietruire la acest drum, în conditţile în care acest drum se afla pe o proprietate privată. Aceste dispoziţii au fost duse la indeplinire de domnul Neli Funda (şef serviciu construcţii), cu ajutorul lui Scupra Nicolae (şef echipă utilaje)". Într-adevăr, potrivit convocatoarelor transmise redacţiei de către Ioniţă, propunerea de donaţie figurează la punctul 5, pe ordinea de zi a şedinţei din 30 august a.c. "Terenul este proprietate privată şi a figurat ca proiect iniţiat de primarul Scupra pe 30 august. Numai că, ulterior, primarul a pietruit zona cu banii primăriei sau, mă rog, de fapt nici nu ştiu dacă a dat bani, dar lucrările s-au efectuat de firma primăriei (Ovi - Prestcon - n.r.). Păi, ce facem? Primarul se plânge tot timpul că nu are bani, dar pietruim drumurile private ale oamenilor. Au mai venit două persoane din cartierul Vii, care au solicitat doi stâlpi de iluminat. Oamenii au făcut chetă pe strada lor, au muncit cât au putut şi au avut şi ei nevoie de asta, că nu puteau face chiar totul din banii lor. Au participat şi la şedinţa de consiliu local, să vadă dacă se rezolvă ceva şi pentru ei. În privinţa terenului de care discutăm, a fost şedinţa de consiliu local din 24 septembrie. Nu a venit cu proiectul de hotărâre şi e greu să discuţi dacă propunerea nu figurează pe ordinea de zi. Legal vorbind, terenul este proprietate privată, nu s-au întrunit criteriile legale prin care să permită primăriei să preia terenul", mai susţine Ioniţă.

Ioniţă: "Nu sunt bani pentru oraş, dar avem pentru paranghelii"

Dezvăluirile lui Ioniţă nu se opresc aici. Consilierul susţine că societatea de construcţii a primăriei "lucrează ilegal": "Firma construieşte fără autorizaţii şi vă dau şi un exemplu. Iniţial, se dorea construcţia a patru părculeţe, de joacă, pentru copii. S-a alocat suma de 780 milioane de lei vechi. În practică, s-au făcut doar trei parcuri, subdimensionate, fără aparate din proiect şi cu aceeaşi sumă". Tot despre o sumă alocată iniţial, ulterior folosită pentru un proiect redus, Ioniţă a continuat: "Ştiţi că este sărbătoarea Ziua Recoltei. Trebuia să aibă loc pe parcursul a trei zile (11-13 octombrie - n.r.), respectiv vineri, sâmbătă şi duminică. Acum, are loc doar duminică, iar invitaţii, artiştii, sunt de top şi sunt plătiţi cu mulţi bani. Păi, Consiliul Judeţean Constanţa, organizează Ziua Recoltei pe parcursul a zece zile şi nu are nici artişti de anvergură şi nici nu alocă sume colosale. Păi, ce facem? Nu avem bani pentru oraş, dar cheltuim pentru petreceri şi paranghelii?". Potrivit afişului dedicat evenimentului, într-adevăr, duminică, 13 octombrie, vor concerta la Ovidiu, pe lângă interpreţi de folclor, Puya şi Anda Adam.

La Ovi - Prestcon, "Funda e Dumnezeu pe pământ"

Ioniţă susţine că societatea de construcţii a Consiliului Local nu numai că "lucrează ilegal" pe domeniile municipalităţii, ci beneficiază şi de o conducere care ţine de domeniul penal: "Ieri, (miercuri - n.r.) s-au dat salariile, angajaţii au primit statele de plată. Câţiva au salariile diminuate, sunt trecuţi la patru ore, iar Funda taie, scade salarii şi dă afară după cum vrea". În acest sens, Ioniţă ne-a pus în legătură cu câţiva angajaţi ai societăţii Ovi - Prestcon, pentru a lămuri situaţia. Dacă unul dintre ei, confruntat cu presa, susţine că "totul este în regulă, nici o problemă cu domnul Funda", altul s-a destăinuit, susţinând că nu îi este frică de nimic şi nu are ceva de ascuns. Ne-am fi dorit să precizăm şi funcţia pe care Cârjan Daniel a ocupat-o până de curând la societatea, numai că omul ne-a dat planurile peste cap: "Funda face ce-l taie capul. E Dumnezeu acolo. Azi eşti şofer, mâine paznic sau cu tomberonul, prin oraş. Dacă refuzi, a doua zi nu mai vii. Eu am fost acolo, potrivit contractului, şofer. Într-o zi, mi-a zis că, gata, sunt paznic. I-am spus că eu nu semnez aşa ceva. Eram doi. Pe mine a vrut să mă facă paznic şi pe alt coleg, de la şef mecanizare - la lopată. Ne-a întrebat dacă ne-am hotărât şi, după ce am refuzat, ne-a spus că nu ne pontează ziua respectivă şi că stăm degeaba prin curte. Mai mult, aveam contract normal, de opt ore şi eram plătiţi pentru patru. Mie nu mi-e frică de nimic, îmi apăr dreptul meu de om până la urmă. Am şi eu cheltuieli, ca oricine, rate ş.a.m.d. Prima dată, m-au chemat din concediul de odihnă să îmi spună că mă concediază. După câteva zile, am revenit. Ei au vrut să mă aducă în stadiul de a pleca singur, pentru că, altfel, se desfiinţa postul şi nu doreau asta. Au reuşit într-un final. Am plecat pentru că nu mai rezistam psihic".Ceea ce urmează, l-ar fi făcut pe Caragiale invidios. Cârjan Daniel susţine că a avut intenţia de a-şi păstra locul de muncă şi a acţionat în consecinţă: "Am ajuns pe linie politică, până la primar. Şi ştiţi ce mi-a zis? Cică ce să-ţi fac, frate, dacă eşti prieten cu Ioniţă? Trebuie să-l fac să se cuminţească. Eu ce treabă aveam că s-au certat ei? L-am ajutat (pe Scupra - n.r.) în campanie, să ajungă primar la PSD. Profesional vorbind, eu mi-am făcut datoria la locul de muncă, ce treabă am eu cu cearta lor?".

Scupra: "Ioniţă bate câmpii"

Primarul oraşului Ovidiu, George Scupra, foarte calm, a dezminţit afirmaţiile consilierului local. Contactat de "Replica", Scupra a declarat, referitor la terenul amintit de Ioniţă. că nu a făcut obiectul unor lucrări: "Terenul este un act de donaţie. Ce este în neregulă la o donaţie? Şi nu s-a construit nimic acolo. Vă invit să vedeţi şi să constataţi". În privinţa parcurilor destinate copiilor, Scupra a fost vehement: "Ioniţă bate câmpii. Parcurile există, sunt acolo, dotate cu tot ce trebuie. Nu este nici o problemă cu parcurile".

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108