REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Lecitina îmbunătățește viața la menopauza

Lecitina îmbunătățește viața la menopauza

Replica API 27 august 2020 | 19:27 1560

Lecitina din soia este un aminoacid derivat din soia, care ajută la slăbire, dar și la reducerea disconfortului cauzat de menopauză, cum ar fi instabilitatea emoțională, bufeurile (valuri de căldură), insomnia și acumularea de kilograme în plus.

Lecitina din soia este bogată în acizi grași esențiali polinesaturati și în substanțe nutritive din complexul B (vitaminele B), colină și fosfatidul inozitol, care acționează asupra modificărilor tipice hormonale din perioada menopauzei, scrie doc.ro.

Principalele beneficii ale lecitinei din soia includ:

reglarea producției de hormoni și ameliorarea bufeurilor;

îmbunătățirea metabolismului,

îmbunătățirea funcției renale și funcției de excreție;

reducerea valorilor de colesterol "rău" LDL;

reducerea proceselor de ateroscleroza;

îmbunătățirea funcției hepatice;

îmbunătățirea memoriei și atenției.

Toate aceste beneficii pot fi realizate prin ingerarea de alimente care conțîn soia, dar și prin administrarea unui supliment de zi cu zi: se recomandă 2 până la 3 capsule sau 3 g de lecitina din soia granulată pe zi, conform instrucțiunilor medicului sau nutriționistului.

Surse alimentare de soia

Edamamele - sunt un soi de fasole verde, foarte gustoase, care pot fi pregătite ușor la abur sau la cuptor și pot fi o gustare sanatatoasa sau un aperitiv sățios.

Iaurtul și laptele din soia - se pot servi la micul dejun sau că gustări pe parcursul zilei, simple ori cu fructe de pădure, tărâțe de ovăz, quinoa, semințe de chia.

Tempeh - se obține din boabele întregi de soia și putem găși acest preparat gata făcut, în combinație cu orez sau mei, că niște chiftele fermentate și presate. Are un gust delicios care aduce cu nuca. Tempeh poate fi tăiat în felii groase și gratinat sau adăugat în salate.

Miso este o pastă din soia fermentată mai multe luni, pentru un conținut enzmatic crescut. Poate reprezenta baza pentru supe sau marinarea peștelui, peste noapte, la frigider, dând un gust foarte rafinat și special.

Tofu este o brânză rezultată din fermentarea soiei, foarte versatilă și ușor de adăugat la salate, supe clare de legume.

Sosul de soia - optați pentru variantele light, cu un conținut scăzut de sare, adăugându-l la peste, salate de legume (dovlecei fierți, tulpini de țelină, castraveți, ceapă).

Lecitina, un aliat al femeilor de toate vârstele

Lecitina de soia este un aliat atât pentru femeile la menopauza, cât și pentru cele care au un ciclu menstrual neregulat, oferind un substrat natural de fitoestrogeni cu valoare biologică ridicată și este un excelent supliment alimentar bogat în vitamine liposolubile.

Suplimentele de soia sunt contraindicate în timpul sarcinii și în timpul terapiei de substituție hormonala, dar și în anumite tipuri de cancer hormono-dependent.

Ce este lecitina din soia

Lecitina este un termen generic, folosit pentru a descrie o varietate de compuși grași, care se găsesc în țesuturile animalelor și plantelor. Alcătuită din colină, acizi grași, glicerol (glicerină), glicolipide, fosfolipide, acid fosforic și trigliceride, lecitina a fost inițial o substanță izolată din gălbenușul oului. Astăzi, ea este extrasă din mai multe surse, iar una dintre ele este soia.

Studiile arată că lecitina din soia ameliorează simptomele menopauzei

Pe lângă faptul că are potențiale beneficii în cazul persoanelor cu osteoporoză, cercetările recente sugerează că suplimentele cu lecitina din soia pot ajută la calmarea simptomelor menopauzei, prin faptul că îmbunătățesc forță și vitalitatea și reglează valorile tensiunii arteriale în cazul femeilor aflate la menopauza.

Un studiu* randomizat controlat din 2018, care a inclus 96 de femei cu vârste cuprinse între 40 și 60 de ani, a investigat dacă suplimentele cu lecitina din soia ar putea să amelioreze simptomele oboselii. Participantele la studiu au fost împărțite în anumite grupuri și le-au fost administrate tablete active care conțineau doze mari (de 1200 mg pe zi) sau doze mici (de 600 mg pe zi) de lecitina din soia ori tablete placebo, pe o perioada de 8 săptămâni.

Oamenii de știință au descoperit astfel că îmbunătățirile în ce privește calmarea oboselii, reglarea tensiunii arteriale diastolice și a unui parametru ce măsoară redoarea (rigiditatea) arterială au fost mai pronunțate în grupul cu participante care au luat doze mari de lecitina din soia, decât în cazul grupului de femei cărora li s-au dat tablete placebo.

Înainte de a lua suplimente cu lecitina din soia, discuta cu medicul tău curant, pentru că este posibil să aibă efecte neplăcute în cazul tău.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108