REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.1° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
10.1° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Legile din România omoară cu bună ştiinţă agricultura: ne inundăm fiindcă digurile sunt lăsate de izbelişte

Legile din România omoară cu bună ştiinţă agricultura: ne inundăm fiindcă digurile sunt lăsate de izbelişte

Replica API 11 aprilie 2013 | 00:00 97

Statul român nu-şi protejează cetăţenii: facturile de desecare, băgate pe gâtul agricultorilor

Statul român nu-şi protejează cetăţenii: facturile de desecare, băgate pe gâtul agricultorilor

Digurile statului român nu protejează, oamenii se inundă, iar factura o plătesc sătenii! Nu este o glumă, ci una dintre numeroasele anomalii "made in România". De la an la an schimbările politice, haosul din administraţia locală, duc la situaţii dramatice. Nepăsarea guvernelor care s-au tot succedat a distrus digurile şi a cocoşat agricultorii români. Deşi aceştia încearcă să sară prăpastia care-i desparte de agricultura modernă şi comerţul civilizat, cu fonduri europene cu tot, le este teribil de greu.

Kilometri întregi de diguri de apărare din zona Dunării, existente pe teritoriul judeţului Constanţa, stau an de an sub presiunea unor debite alarmante. O problemă istorică, rezolvată... în stil românesc. Digul Gârliciu-Ciobanu, aflat de ani buni în ograda Agenţia Naţională de Îmbunătăţiri Funciare (ANIF), societate desprinsă din SNIF, a fost pasat la finele lui 2012 la Apele Române, asta după ce în 2010 acesta a cedat, terenurile localnicilor fiind inundate. Deşi au trecut trei ani, până acum nimeni nu a mişcat un deget pentru a îmbunătăţi situaţia din zonă, situaţie cunoscută de toţi miniştrii care s-au perindat pe la Ministerul Agriculturii. Grav este faptul că printr-o modificare a legii îmbunătăţirii funciare posesorii de terenuri sunt singurii care suportă factura la energia electrică în cazul în care staţiile de pompare pentru desecare ar fi puse în funcţiune. O anomalie moştenită în Guvernul Boc, dar care Guvernul Ponta o tolerează cu bună ştiinţă.

9,5 milioane de lei, 20 de tone de motorină şi o problemă istorică nerezolvată

"Au existat două staţii de pompare pentru desecare ce au fost distruse în timpul inundaţiilor din 2010. Hoţii au avut grijă să fure tot, inclusiv cablul electric. După o serie de intervenţii la Bucureşti, putem spune că există un proiect aprobat în 2013 de către Ministerul Agriculturii, cu o valoare de 9,5 milioane de lei, pentru refacerea celor două staţii de pompare pentru desecare şi consolidarea digului Gârliciu-Ciobanu. Enel, care a pierdut cablurile electrice prin furt, a depus cerere şi a ieşit un Certificat de Urbanism de la Consiliul Judeţean pentru a demara o lucrare de aproximativ 1 milion de lei. Aşteptăm ca în luna iunie cei de la ANIF, instituţie care va primi banii de la Ministerul Agriculturii, să dea drumul lucrărilor de refacere a staţiilor de desecare. Situaţia este cunoscută la nivelul Ministerului Agriculturii. Din 2010 şi până în 2013 oamenii nu au primit nici un ajutor din partea Instituţiei Prefectului. Nu s-a investit nici un leu şi nu au fost puse motopompe în funcţiune. Este singurul an în care s-a primit motorină de la rezerva de stat", a declarat prefectul judeţul Constanţei, Eugen Bola. În zona îndiguită, Gârliciu-Ciobanu, s-a ajuns deja în faza a doua de apărare. "Digurile rezistă. Problemele apar acolo din cauza unei bălţi numită Hazarlâc. Această baltă are un canal prin care se scurge apa gravitaţional în Dunăre (asta atunci când nivelul Dunării era la cel mai mic nivel -n.r.), iar staţiile de pompare pentru desecare erau folosite doar atunci când creştea nivelul Dunării. Neexistând aceste staţii şi pentru a exista un control asupra zonei Gârliciu-Ciobanu, Instituţia Prefectului a făcut o solicitare la Bucureşti prin care am cerut un ajutor de 20 de tone de motorină de la rezerva de stat. În absenţa staţiilor, am fost nevoiţi să transportăm acolo trei motopompe de mare putere. Motopompele sunt ale ANIF. Pentru că ANIF nu are oameni care să le exploateze 24 din 24 de ore, au fost predate celor de la Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, instituţie care dispune de personal tehnic şi care asigură atât exploatarea, cât şi paza lor", a spus Bola.

Agricultorii, puşi de primari să cumpere motorină

Prefectul dă asigurări că respectivele motopompe care au ajuns de la ANIF la Apele Române funcţionează acum non-stop, cu ajutorul motorinei de la rezerva de stat, dar şi cu motorină cumpărată din buzunarul proprietarilor de terenuri din zona Gârliciu-Ciobanu. Pentru guvernanţi amărâţii care se întreţin din agricultură sunt văzuţi ca o vacă de muls. Pentru statul român nu contează că terenurile oamenilor sunt afectate de inundaţii, important este cine achită facturile. "Guvernul Boc a avut în vedere o anume situaţie financiare şi pentru că orice punere în funcţiune a staţiilor de pompare pentru desecare era achitată de către stat, s-a ajuns la o modificare legislativă. Se întocmeau acte, tabele, şi plătea statul. Printr-o modificare legislativă nu mai plăteşte statul, ci beneficiarii, respectiv posesorii de terenuri", ne-a explicat prefectul Bola.

ANIF şi Apele Române încing hora împreună, bietul om plânge!

Precum scărpinătura oltenească, cu mâna pe după ceafă, Apele Române nu poate să mişte un deget fără ANIF. Deşi pe hârtie digul Gârliciu-Ciobanu este în grija Apelor Române, staţiile de pompare pentru desecare nu pot fi puse în funcţiune fără acordul ANIF. "La modificarea legislativă de acum un an şi jumătate nu doar povestea cu banii este singura mare problemă, ci şi faptul că nişte deştepţi au zis că toate ochiurile de apă să treacă la Apele Române, iar ANIF să rămână cu staţiile. Până atunci ANIF se ocupa şi de acumularea de apă, dar şi de staţiile de pompare pentru desecare. Acum ABADL nu poate să golească balta până când nu anunţă ANIF. Ori ANIF nu apasă pe buton până când ABADL nu-i indică sursa, respectiv persoana care plăteşte. Din birourile celor de la Bucureşti lucrurile au părut minunate pe hârtie, dar când terenul omului s-a inundat lucrurile s-au transformat într-o adevărată tragedie. Bietul om după ce şi-a dat ultimul milion pentru semănat, acum mai trebuie să scoată bani şi pentru desecare. Asta se întâmplă peste tot în ţară. Factura se împarte la fiecare, în funcţie de cât teren are în proprietate", ne-a mai explicat prefectul Bola.

Motopompele ANIF au ajuns la Apele Române: una deja a cedat!

Cele două motopompe funcţionează 16 ore din 24, susţine prefectul judeţului Constanţa. Din păcate una dintre cele două motopompe care au fost cedate de către ANIF celor de la Administraţia Bazinală Dobrogea Litoral s-a defectat. "Am primit o informare că o pompă s-a defectat, dar se lucrează la ea pentru a putea fi repusă în funcţiune. Cele două motopompe funcţionează cu motorina pe care am furnizat-o primarilor din Ciobanu şi Gârliciu. În zona îndiguită există şi terenuri ale celor două administraţii locale. Primariile au intervenit şi cu bani de la cetăţenii din comună care au terenuri acolo şi motopompele funcţionează", ne-a explicat prefectul.

Situaţie liniştitoare(?): apa nu a spart digul!

Conform reprezentantului Guvernului Ponta în teritoriu, primăriile din Ciobanu şi Gârliciu asigură şi ele de vreo 10 zile motorină. "Am repartizat 14 tone de motorină, în trei tranşe, iar ultimele şase tone vor pleca spre Gârliciu-Ciobanu în data de 20 aprilie. Consumul de motorină nu este mare. Apa nu a spart digul. Apa de ploaie se scurge gravitaţional în balta Hazarlâc. Să nu mai iasă apa din canalul deversor, să inunde terenurile oamenilor, am instalat respectivele motopompe", a explicat Bola. Astfel, ceea ce până mai ieri părea o necunoscută va începe să devină ceva curent, iar amărâţii ar trebui să se obişnuiască cu aceste metehne vechi.

Vom reveni.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108