REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.2° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.2° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Leușteanul: ce efecte benefice are acest condiment?

Leușteanul: ce efecte benefice are acest condiment?

Replica API 6 martie 2021 | 00:00 1148

Leușteanul este o plantă perenă nativă regiunii mediteraneene a Europei de Sud și face parte din familia morcovilor, pătrunjelului și mărarului. Frunzele verde-închis ale leușteanului seamănă, în aspect, cu cele ale coriandrului proaspăt, în timp ce tulpina este adesea comparată cu cea a țelinei apio. Leușteanul are un miros puternic, iar gustul este deosebit de aromat.

Sursă foto: Shutterstock

Atât frunzele, cât și rădăcina și tulpina leușteanului sunt comestibile și folosite în diverse scopuri. Așadar, pe lângă mâncăruri, planta de leuștean este folosită pentru uleiuri esențiale, infuzii, tincture, decocturi, oțet și dropsuri.

Beneficiile pentru sănătate ale leușteanului

Leușteanul poate fi un diuretic extrem de eficient, grație acțiunii sale aquaretice (adică poate stimula urinarea). Fiind un diuretic natural, acesta ajută la curățarea vezicii urinare și a rinichilor, fără pierderea electroliților vitali din organism. De asemenea, leușteanul conține un agent calmant numit eucaliptol, care poate reduce iritația de la nivelul plămânilor și contribui la vindecarea unor afecțiuni respiratorii, cum ar fi pleurezia, scrie doc.ro.

Deși nu există suficiente cercetări științifice pe planta de leuștean, aceasta este folosită de secole ca remediu naturist pentru diverse afecțiuni, printre care și:

- Problemele de stomac

- Afecțiuni respiratorii și tuse

- Febră

- Durere în gât

- Colici (la copiii mici)

- Balonare

- Pietre la rinichi

- Artrită reumatoidă

- Infecții de tract urinar

- Gută

- Migrene

- Furunculi

- Icter

Cu toate acestea, există dovezi științifice care atestă o serie de beneficii pentru sănătate ale leușteanului, printre care se numără efectul diuretic, expectorant, antibacterian, antiinflamator, carminativ (calmează durerile de stomac) și diaforetic (stimulează producția de transpirație și ajută la reducerea febrei). De asemenea, pătrunjel poate stimula pofta de mâncare și are efect emenagog, adică poate ajuta la reglarea menstruației.

Potrivit unui studiu1 din 2016 asupra eficacității leușteanului în tratamentul cistinuriei (afecțiune genetică rară prin care apar, în mod frecvent, calculi biliari și pietre la rinichi), leușteanul poate reduce nivelul de cisteină și de creatinină la persoanele care suferă de această boală. De asemenea, mai multe cercetări sugerează că uleiul esențial din rădăcină de leuștean are puternice efecte antibacteriene și poate fi folosit, ca tratament complementar, în vindecarea răcelilor și gripelor.

Efecte adverse și contraindicații

În principiu, consumul de leuștean nu aduce cu sine efecte adverse serioase. Cu toate acestea, consumul în exces poate duce la fotodermatită, o afecțiune a pielii prin care aceasta devine foarte sensibilă la soare și la lumina ultravioletă. Așadar, este important ca leușteanul, sub orice formă, să nu fie consumat în exces înainte de expunerea la soare. De asemenea, nu se recomandă consumul de leuștean la copiii foarte mici sau la femeile însărcinate sau care alăptează, decât dacă este prescris de medicul curant.

Deoarece leușteanul este un diuretic natural, trebuie consumat cu grijă de către persoanele cu probleme de inimă sau de rinichi. În același timp, din cauza compușilor uleioși volatili din leuștean, care pot irita țesuturile, este bine să fie evitat de către persoanele cu inflamație renală acută sau cu insuficiență renală. În general, leușteanul, sub formă de preparat medicinal, nu ar trebui consumat de către persoanele cu afecțiuni cronice de orice fel, înainte de a se fi consultat cu medicul curant.

Un alt aspect important este interacțiunea cu anumite medicamente. Astfel, persoanele care iau medicamente diuretice, pe bază de clorotiazidă, clortalidonă sau furosemid ar trebui să evite consumul de leuștean din cauza proprietăților sale diuretice. Un efect diuretic prea puternic poate duce la deshidratare intensă, ce poate da simptome precum stare de amețeală sau hipotensiune.

În plus, persoanele care iau medicamente anticoagulante, cum ar fi heparină sau warfarină, precum și alte medicamente din această clasă, trebuie să evite consumul de leuștean, deoarece planta conține furanocumarine, ingrediente active ce pot interacționa cu medicamentele coagulante.

Aceste furanocumarine blochează efectele unei enzime hepatice care poate anula acțiunea anumitor medicamente. Prin urmare, dacă urmezi un tratament medicamentos sau chiar dacă e vorba doar de un supliment alimentar, e important să te consulți cu medicul înainte de a consuma leuștean.

Cum se consumă leușteanul?

Frunzele de leuștean pot fi folosite în salate, supe, ciorbe și pe post de condiment în diverse mâncăruri. De asemenea, frunzele, atât proaspete, cât și uscate, se folosesc în prepararea de infuzii.

Rădăcinile plantei de leuștean sunt adesea glazurate și consumate ca desert, în special pe continental american. Rădăcinile sunt, de asemenea, folosite la gătit. Alte părți ale plantei, cum ar fi ramurile cu frunze, sunt folosite la gătit sau în băuturile alcoolice drept condiment sau potentiator de aroma natural. De altfel, planta întreagă este adesea utilizată în prepararea de conserve în casă, mai ales la murături, pentru aroma sa deosebită, dar și pentru proprietățile antibacteriene.

Nu în ultimul rând, semințele de leuștean se pot pisa și folosi drept condiment în aluaturi și alte tipuri de copturi. Uleiul esențial de leuștean poate fi obținut din orice parte a plantei, inclusiv din rădăcină. Uleiul obținut din rădăcină de leuștean este galben sau arămiu, în funcție de cât de uscate erau rădăcinile la momentul distilării. De asemenea, uleiul din rădăcină este rășinos și dens, cu o puternică aroma florală și o tentă foarte subtilă de țelină.

Uleiul esențial de leuștean obținut din frunze are o consistență mai slabă față de cel extras din rădăcina plantei, dar, la fel ca acesta, uleiul din frunze are o aromă bogată, dulce și picantă în același timp. Uleiul esențial de leuștean poate fi încorporat într-o varietate de produse, printre care se numără săpunurile, uleiurile de masaj, parfumurile, băuturile alcoolice și siropurile.

Pentru a putea aplica ulei esențial de leuștean pe piele, se recomandă diluarea acestuia cu cel puțin 1%. De asemenea, se recomandă testarea produsului pe o porțiune mică de piele, pentru a vedea dacă irită sau declanșează o alergie cutanată, înainte de a-l aplica pe suprafețe mai mari.

Cum se depozitează leușteanul?

Pentru a usca leuștean, mai întâi trebuie rupte frunzele și apoi depozitate într-un recipient bine etanșeizat. Separat, se pot deshidrata rădăcinile și tulpina. Leușteanul proaspăt poate fi depozitat în frigider, până la o săptămână. Se poate depozita la fel ca mărarul sau pătrunjelul, iar pentru a rămâne proaspăt mai mult timp, se poate ține într-un recipient cu apă.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920