REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.6° Constanța Lun., 29 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6714
13.6° Constanța Luni, 29 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6714
 

Libanezii de la Maria Trading au făcut afaceri de 371 de milioane de lei, în 2022

Libanezii de la Maria Trading au făcut afaceri de 371 de milioane de lei, în 2022

Andreea VREJOIU 12 iulie 2023 | 00:00 4258

Grupul de firme Maria este unul dintre cei mai mari exploratori de terenuri arabile din România, companiile producând și comercializând cereale pe mare parte din suprafață. Compania Maria Trading, parte a grupului Maria deţinut de mai mulţi oameni de afaceri de origine libaneză, a încheiat anul 2022 cu o cifră de afaceri de 371.128.844 de lei, în creștere față de anul anterior, având un profit net de 3.918.376 de lei, dar și cu datorii de 287.675.154 lei. Maria Trading a ajuns în atenția opiniei publică odată cu scufundarea navei Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, încărcată cu 14.600 de oi şi un echipaj de 22 de marinari de naţionalitate siriană, în 2019.

Libanezii de la Maria Trading au facut afaceri de 371 de milioane de lei, in 2022

Compania Maria Trading, parte a grupului Maria deținut de mai mulți oameni de afaceri libanezi, a încheiat anul 2022 cum nu se putea mai bine. Cifra de afaceri a societății a fost de 371.128.844 de lei, în creștere față de anul precedent, cu un proft de 3,9 milioane de lei, în scădere față de anul 2021, dar și cu datorii de 287.675.154 de lei, dar și 372 de angajați.

Grupul de firme Maria este unul dintre cei mai mari exploatatori de terenuri arabile din România, companiile din portofoliu producând şi comercializând cereale pe mare parte din suprafaţă. Grupul are circa 20.000 de hectare, potrivit celor mai recente date ale ZF.Libanezii de la Maria Trading au facut afaceri de 371 de milioane de lei, in 2022El Khalil Jihad

Asociații societății, relații cu politicienii

Referitor la El Khalil Jihad şi Youssef Laoun, așa cum scriau reporterii Replica în anul 2012, precizăm că sunt stabiliţi în România imediat după Revoluţia din 1989 și aveau relaţii strânse de prietenie cu personaje dintre cele mai variate. Potrivit presei centrale, El Khalil ar fi fost unul din principalii sponsori ai PSD din guvernarea Năstase. De asemenea, libanezul ar fi fost prezentat ca fiind unul dintre apropiaţii lui Jamil Jimmy Zeaiter Tohme, nimeni altul decât fostul soţ al deputatei Oana Niculescu Mizil. Tot presa centrală amintea, acum mai mulți ani, implicarea lui El Khalil Jihad în fuga celebrului Omar Hayssam, vaporul cu berbecuţi "Mohamad al IV-lea" fiind administrat de una din firmele deţinute de afacerist. El Khalil Jihad declara la un moment dat că a investit peste 100 de milioane de euro în agricultura românească, fiind considerat, de altfel, printre cele mai puternice nume în domeniu. El Khalil Jihad avea câţiva aliaţi cu renume şi în Constanţa, acolo unde au descins şi procurorii DIICOT. Firmele sale (fie că vorbim de Agro Chirnogi SA sau grupul Maria) foloseau mai multe silozuri pentru cereale în Portul Constanţa, anchetatorii descinzând, în anul 2012, la cel din Dana 45.

Libanezii de la Maria Trading au facut afaceri de 371 de milioane de lei, in 2022

Cei doi libanezi, în VIZORUL DIICOT: afaceri de top!

Procurorii din cadrul DIICOT - Structura Centrală, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul I.G.P.R. - D.C.C.O. au destructurat un grup infracţional organizat, în anul 2012, constituit din 20 de învinuiţi, cetăţeni români şi libanezi, specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, contrabandă şi spălare de bani, în domeniul operaţiunilor comerciale cu cereale. În acest sens, au fost efectuate un număr de 56 de percheziţii la sediile unor societăţi comerciale precum şi la locuinţele învinuiţilor din judeţele Călăraşi, Ilfov, Constanţa, Timişoara, Ialomiţa şi municipiul Bucureşti. Liderii grupării au fost identificaţi ca fiind învinuiţii El Khalil Jihad şi Youssef Laoun, ambii având dublă cetăţenie, libaneză şi britanică. Sub coordonarea acestora, membrii grupării au utilizat mai multe societăţi comerciale şi au obţinut beneficii financiare substanţiale, prin crearea de circuite comerciale şi financiare fictive, având drept scop eludarea plăţii impozitelor şi taxelor datorate bugetului de stat. În perioada 2010 - 2011, învinuiţii au realizat exporturi masive de cereale, prin disimularea provenienţei reale a mărfurilor. Astfel, deşi cerealele proveneau din Turcia/Liban, membrii grupării declarau în fals că acestea sunt produse în România şi le exportau către ţări extra-comunitare în scopul de a obţine de la statul român deduceri nelegale de TVA. Învinuiţii realizau operaţiuni de export a unor cantităţi mult mai mari de cereale decât cele menţionate în documentele vamale de export, în această modalitate realizându-se ascunderea sursei impozabile şi externalizarea sumelor de bani reprezentând venituri ale societăţilor exportatoare. Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională, spuneau atunci procurorii DIICOT, era estimat la suma de 30.000.000 euro, potrivit unui comunicat de presă emis de DIICOT în acea perioadă.

Compania de față, singurul bussiness din topul celor mai mari exploatații!

Potrivit economica.net, în anul 2017, Grupul agricol Maria, deţinut de oamenii de afaceri libanezi, era singurul business din topul celor mai mari exploataţii din România, care a depăşit în 2016 pragul de un miliard de lei cifră de afaceri, iar SC Maria Trading SRL (parte din grupul Maria) ocupa locul şase în topul APIA al celor mai mari exploataţii de teren. De asemenea, menționăm că firma are mai multe puncte de lucru, între care în Dragalina (Călărași), Constanța, dar și un magazin de carne în Sectorul 2 din București.

Libanezii de la Maria Trading au facut afaceri de 371 de milioane de lei, in 2022

Patronul firmei exportatoare din cazul navei cu oi scufundate la Midia, prins beat la volan

Jihad El Khalil, de origine libaneză, este destul de consacrat în România, mai ales prin prisma dosarului DIICOT de evaziune fiscală, contrabandă și spălare de bani. Latifundiarul Jihad El Khalil era acuzat că, în 2010-2011, ar fi importat în România cereale din Turcia şi Liban şi apoi le-ar fi exportat în alte ţări extra-comunitare, susţinând că sunt cereale produse în România. Aşa ar fi obţinut deduceri nelegale de TVA, însă cauza a fost clasată, iar afaceristul a scăpat curat ca lacrima.  Prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracţională, spuneau atunci procurorii DIICOT, era estimat la suma de 30.000.000 euro. Totodată, libanezul a mai ajuns în atenția opiniei publică odată cu scufundarea navei Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, încărcată cu 14.600 de oi şi un echipaj de 22 de marinari de naţionalitate siriană, în 2019. Societatea exportatoare era Maria Trading, cu sediul în Constanța, deținută de Jihad El Khalil, împreună cu alți asociați.

Acum, latifundiarul a ajuns, din nou, pe mâna autorităților, după ce în vară a fost prins pe picior greșit, în trafic. A fost trimis în judecată pentru refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologic. Prin noțiunea de probe biologice se înțelege recoltarea de mostre de sânge sau urină, aceste mostre fiind necesare pentru a fi stabilită alcoolemia sau prezența altor substanțe. Refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice, faptă prevăzută și sancționată de art.337 Cod Penal, se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani.

Alături de El Khalil Jihad, mai deține acțiuni în firmă  Youssef Laoun, Ibrahim Khalil, Saad Iskandar, Khalil Gerges și El Khalil Adib.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
bine ca mai investeste cineva in agricultura ca dupa noua lege apia cica e mai bine sa lasi terenurile nemuncite... vai de noi ca natie unde vom ajunge daca o tinem asa ...si apropo cei care se plang de patriotism , mergeti fratilor la munca la primariii vostri care lucreaza 50 la suta din pamantul tarii prin intermediari....
1
0
Murad, Khalil, Adil libanezi care in tara lor au fost niste neica nimeni, aici au dat lovitura...tara bananiera cu cea mai corupta conducere din lume!
4
1
daca nu le cumparau investitorii terenurile ar fi crescut balarii, fara capital de lucru fluieri a paguba. de ce nu a-ti cumparat mai romanilor teren agricol ieftin ? si va umpleati de bani conform unor comentaci. semeni un leu si rasar o mie de lei a doua zi. 99 la suta habar n-aveti ce inseamna agricultura da veniti cu placi comuniste. asa ca mai putina bautura, mai putina distractie, mai putina curvaraseala si cat cuprinde, munca. munca si iar munca asa e in agricultura. daca prinzi o seceta ai da pamantul si gratis. bine ca se dau subventii acum , altfel era dificil.
1
2
Tara de idioti. Cum sa vinzi pamanturile ? Trebuia data o lege de interzicere.
4
1
ati auzit de vreo tara sa-si vanda pamanturile strainilor? numai romaniaa-romafiaa, tara proastaa si lipsita de patriotism dupa 89
7
0
Spala arabii banii murdari din tara lor, stiu cum da dea mita la romances ca sunt obisnuiti din Liban. Ce plm vaneaza Jihad in poze? Ar fi cazul sa-i declaram un Jihad la madina adta de spalat bani.
7
1

REPLICA

LOTO

6/49
12115193735
5/49
2433301091
joker
35372434272