REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Liber la construcţii pe litoral între 15 mai - 15 septembrie? Ce zic iniţiatorii

Liber la construcţii pe litoral între 15 mai - 15 septembrie? Ce zic iniţiatorii

Replica API 31 martie 2014 | 00:00 973

Proiect depus la Senat

Proiect depus la Senat

Un grup de 54 de parlamentari a iniţiat un proiect prin care autorităţile locale pot decide lucrări de construcţie în zona de coastă a Mării Negre şi în perioada 15 mai - 15 septembrie. Evident, acest lucru era interzis până în prezent de prevederile legii 597/2001 care reglementează măsuri de protecţie şi autorizare a construcţiilor în zona de litoral. Potrivit expunerii de motive a proiectului, iniţiatorii propun ca decizia de sistare a acestor lucrări în perioada sezonului estival să o ia autorităţile locale, ca autorităţi competente să emită autorizaţii de construire, care pot să decidă continuarea lucrărilor sau începerea unora noi.

Proiectul prevede că "în staţiunile turistice de pe litoral, în zona plajelor cu destinaţie turistică este interzisă executarea lucrărilor de construcţie, pregătire, reparare şi curăţare a clădirilor, precum şi cele de reparare a străzilor, trotuarelor şi dotărilor tehnico-edilitare subterane şi aeriane, în perioada 15 mai- 15 septembrie a fiecărui an, cu excepţia lucrărilor aflate în derulare sau care necesită intervenţie urgentă şi nu aduc atingere activităţii turistice, excepţiile în care pot fi autorizate sau continuate lucrările se stabilesc de emitentul autorizaţiei de construire". Printre iniţiatori, se află mai mulţi parlamentari constănţeni, care au invocat faptul că interdicţia, aflată în prezent în vigoare, este numai pentru zona litoralului şi nu şi pentru zona montană şi nu s-a avut în vedere necesitatea implementării unor proiecte publice de anvergură capabile să ducă la absorbţia unor fonduri europene, după cum a confirmat şi deputatul din partea minorităţilor, Amet Varol. "Este o măsură a colegilor noştri din Constanţa, care cunosc mai bine problema, iar eu, ca reprezentant şi deputat de Constanţa, am zis să fiu alături de ei. Terase se pot construi în perioada verii, nu? Toate terasele se construiesc în această perioadă, nu iarna", a declarat Varol, pentru "Replica". Interesant este faptul că deputatul Mădălin Voicu nu se află la curent cu această modificare. Nu îşi aduce aminte de proiect şi îl percepe ca fiind unul negativ pentru fluxul mare de turişti din perioada respectivă. "Poate doar un sprijin formal, dar, de obicei, proiectele de lege sunt semnate de deputaţi sau de senatori. Sincer să fiu, nu îmi aduc aminte de o asemenea lege pe care eu să o fi agreat, pentru că mă gândesc doar logic: în perioada mai-august există un flux de turişti, care probabil vor fi deranjaţi de construcţiile pe care să zicem le-ar dori Primăria Constanţa acolo. Nu cred că există o compatibilitate între opinia mea şi acest proiect. Dar, eu nu-mi aduc aminte să fi semnat un astfel de proiect, pentru că în condiţii normale, orice proiect pe care îl semnez eu, ca iniţiator sau participant la proiect, eu citesc proiectul şi nu-mi aduc aminte să fi avut în faţă un astfel de text. Nu cred că există o implicare a mea în acest proiect, doar dacă să zicem că nu mi-ar fi spus nimeni nimic şi l-aş fi semnat aşa ca primarul sau ca doctorul. Am fost la Constanţa, nu şi pe faleză, dar am văzut că se lucrează profund acolo, se construieşte", a declarat Mădălin Voicu. Printre iniţiatorii proiectului mai-sus menţionat, se regăsesc: Alexandru Mazăre, Eugen Teodorovici, Cosmin Nicula, Mădălin Voicu, Petru Vlase, Viorel Ştefan, Valeriu Steriu, Manuela Mitrea, Florin Iordache, Eduard Martin, Natalia Intotero, Andrei Dolineaschi, Ion Ciolacu, Ana Birchal, deputatul PPDD Ion Marian şi deputatul minorităţilor Amet Varol. Proiectul a fost depus la Senat, pe 17 martie a.c., unde va fi dezbătut pentru prima dată. Camera Deputaţilor va fi forul decizional.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108