REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
16.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Liceele şi facultăţile Concord, o alternativă pentru toate buzunarele -vezi video!

Liceele şi facultăţile Concord, o alternativă pentru toate buzunarele -vezi video!

Replica API 6 august 2012 | 00:00 3434

Interviu cu fondatorul Fundaţiei Cultural Ştiinţifice, Dumitru Costea

Interviu cu fondatorul Fundaţiei Cultural Ştiinţifice, Dumitru Costea

Atât în ţară, cât şi la Constanţa, forma de învăţământ preuniversitară şi universitară de stat are o alternativă puternică: învăţământul privat. Vorbim în cazul de faţă de Fundaţia Cultural Ştiinţifică "Concord", care pune la dispoziţia candidaţilor, atât licee cât şi facultăţi, ale căror cursuri se desfăşoară într-o conduită ireproşabilă. Mai mult decât atât, taxele sunt pentru toate buzunarele, iar programul orelor de curs se pliază după cel al candidaţilor, frecvenţa redusă fiind una dintre opţiuni. Fondatorul acesteia, Dumitru Costea, a acordat un interviu cotidianului "Replica", explicând avantajele şi oportunităţile, pe care formele de învăţământ din cadrul Concord, le pune la dispoziţia constănţenilor şi nu numai. Fie că ai un serviciu, care nu-ţi permite să urmezi cursuri de zi, fie că nu ai reuşit să-şi finalizezi studiile la timpul respectiv, Concord este soluţia optimă.

Reporter: Care este perioada de înscriere, atât pentru forma de învăţământ preuniversitară cât şi pentru cea universitară? Ce acte sunt necesare?

Dumitru Costea: Aş dori să încep prin a spune că Fundaţia Cultural Ştiinţifică "Concord" este structurată pe mai multe departamente. Primul dintre ele este învăţământul preuniversitar. Înscrierile au început de o lună de zile şi se termină la data de 1 septembrie. Ca şi acte necesare, elevii au nevoie de ultima diplomă de studii, foaia matricolă, certificat de naştere legalizat şi toate celelalte: carte de identitate, certificat de căsătorie, analize medicale, fotografii. La noi, marea majoritate a elevilor/studenţilor sunt formaţi din populaţie matură, între 18 şi 50 şi ceva de ani. Chiar avem un domn de 59 de ani. Ei, practic, se înscriu la învăţământul cu frecvenţă redusă. Oamenii sunt nevoiţi să-şi continue studiile, pe care, din diferite motive, nu au avut ocazia să le facă la timpul respectiv.

Rep.: Vorbind de studiile liceale, care sunt condiţiile pentru cei care au terminat o şcoală profesională sau de ucenici?

D.C.: Cei care au terminat şcoala de ucenici se înscriu direct în clasa a X-a. Doi ani de ucenici înseamnă un an de liceu. Cei care au terminat şcoala profesională, se înscriu în clasa a XI-a. Şi aşa mai departe. Spre deosebire de învăţământul de zi, la frecvenţă redusă, elevii fac un an mai mult, adică 13 clase. Cursurile se desfăşoară, la noi, în fiecare sâmbătă şi duminică, este o perioadă de evaluare, pe care o stabilesc persoanele din conducerile liceelor, împreună cu Inspectoratul Şcolar, şi atunci elevii sunt obligaţi să se prezinte la examene. Cei care sunt în clasa a XIII a, în afară de consultaţiile obişnuite, au parte de lecţii specializate pentru examenul de bacalaureat, lucrăm cu ei în fiecare sâmbătă şi duminică, începând cu data de 1 martie.

Rep.: Care sunt avantajele învăţământului privat?

D.C.: Întotdeauna am spus că, spre deosebire de învăţământul de stat, avantajele în învăţământul particular sunt următoarele: în primul rând, noi ne autofinanţăm, deci nu vine statul să cheltuie cu noi o grămadă de bani, 900 de euro pe fiecare elev. În cel de-al doilea rând, cum spuneam şi mai devreme, elevii şi studenţii noştri fac parte din populaţia matură, ceea ce înseamnă că ei au deja un loc de muncă asigurat. Şi vă spun şi care este legătura. Spre exemplu, în ultimii doi ani au fost foarte mari probleme cu bacalaureatul, ceea ce înseamnă că, circa 200.000 de oameni vin şi cer ajutor de şomaj. La noi nu este cazul, pentru că ei au deja un loc de muncă. Mai mult decât atât, un alt avantaj ar fi acela că, venind la noi, se formează locuri de muncă. Noi creăm locuri de muncă. Avem angajaţi directori, secretari, profesori, cadre didactice, şi aceşti oameni contribuie la bugetul statului. Deci, noi aducem bani la stat, nu cerem.

Rep.: Care sunt taxele de şcolarizare şi ce specializări se pot întâlni atât la liceu cât şi la facultate?

D.C.: Cum spuneam şi mai devreme, dacă statul cheltuie 900 de euro pe elev/student, taxa la noi este de doar 400 de euro, plătibilă în trei rate, când are omul posibilitatea, fiind mult mai mică faţă de stat. Aici am vorbit de liceu, unde avem specializările: Tehnician în Turism şi Ştiinţe ale Naturii. Spuneam că avem şi o formă de învăţământ universitară. Avem 5 facultăţi, Ştiinţe Economice (marketing, management, relaţii internaţionale, finanţe-bănci, contabilitate şi audit, turism şi ştiinţe hoteliere), Drept, (drept civil, drept penal, drept internaţional), Ecologie şi Protecţia Mediului, (protecţia mediului), Facultatea de Psihologie, Sociologie şi Asistenţă Socială, (asistenţă socială şi psihopedagogie) şi, respectiv, Jurnalism şi Ştiinţe ale Comunicării (comunicare publică). Taxele de şcolarizare la învăţământul universitar sunt chiar mai mici, de 350 de euro, sumă plătibilă în trei rate.

Rep.: Cadrele didactice, care predau la Concord, ce pregătire au? Ce condiţii au elevii/studenţii care se înscriu aici?

D.C.: Cadrele didactice sunt titulare în învăţământul de stat, au toate gradele, respectiv 1, 2, şi aşa mai departe, sunt cadre didactice calificate şi eu spun că este un lucru benefic pentru că am acordat o atenţie deosebită învăţămânului, şi, pe lângă cadrele didactice, am asigurat şi logistica necesară unei bune desfăşurări a procesului de învăţământ. Avem laboratoare precum: informatică, fizică, chimie, săli de clasă moderne, bibliotecă cu peste 10.000 de exemplare de cărţi, avem directori cu experienţă de peste 30 de ani în învăţământul de stat, suntem organizaţi conform legii, ca şi învăţământul de stat, pe aceleaşi criterii.

Rep.: Cum se asigură practica elevilor şi ce şanse are un absolvent de a-şi găsi un loc de muncă?

D.C.: Avem practică, care se desfăşoară, spre exemplu, la specializarea turism, în agenţii de turism, hoteluri şi aşa mai departe. Avem parteneriate şi mereu am spus că, celui care este interesat, îi oferim şi un loc de muncă. Pentru că avem şi bază proprie, hoteluri în Eforie, Mamaia, unde elevul poate face practica, dar se şi poate angaja la noi după ce termină liceul. Foarte mulţi, din cei care au absolvit aici, li s-a oferit un loc de muncă. În plus, sunt asaltat de cereri, chiar eram prin Mamaia şi mă asaltau hotelierii, agenţii comerciali, să le dau oameni spre angajare, pentru că, din păcate, se constată o penurie de personal specializat, mai ales în turism. Surprinzător, chiar dacă şomajul este în creştere, mulţi vor să angajeze şi nu găsesc oameni.

Rep.: Am înţeles că aveţi şi un departament de formare profesională, la ce se referă mai exact şi în ce proiecte sunteţi ancorat?

D.C.: Pe lângă învăţământul preuniversitar şi universitar avem şi un departament de formare profesională, în care avem cursuri de calificare pentru: formatori, inspector (referent) resurse umane, ghid de turism, recepţioner, bucătar, ospătar, şi aşa mai departe. Avem, de asemenea, şi în construcţii, precum: cursuri de calificare pentru zidari, faianţari, dulgheri, fierari betonişti. Taxele de şcolarizare sunt diferite, unele sunt chiar gratuite, pentru că fac parte din proiectul de accesare fonduri europene. Deja avem două astfel de proiecte în derulare, dedicate, în special, şomerilor. Sunt în derulare, iar peste puţin timp se vor finaliza, până la sfârşitul anului. Unul este pe turism, celălalt pe construcţii, iar beneficiar este AJOFM Constanţa, noi suntem în parteneriat cu Italia, Sicilia, respectiv cu o firmă din Galaţi. Deci, pe lângă cursurile de calificare sunt şi cele transversale, auxiliare, pe limba engleză, de exemplu. Avem competenţe digitale, cursuri de informatică, şi cursuri de management, rezolvarea conflictelor, etc. Repet, cursurile sunt din fonduri europene, gratuite, unde cursanţii şomeri primesc şi o subvenţie.

Rep.: Câţi elevi şi studenţi se pot înscrie la Concord?

D.C.: Elevii sunt în jur de 5.000 - 6.000, avem capacitatea, aici, la noi, de 6 săli de clasă. Pe lângă spaţiile de învăţământ proprii, avem şi închiriate. Avem la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân: 7 săli de clasă, avem la Şcoala nr.4, la Năvodari, Medgidia, în total fiind vreo 25 de săli de clasă.

Rep.: Concord există în mai toată ţara. Unde mai exact?

D.C.: Avem circa de 50 de centre de selectare înscrieri, în vederea înmatriculării de elevi, studenţi şi masteranzi. Suntem extinşi în aproape toată ţara. Am prins foarte bine zona Moldovei, Arad, Maramureş, Mureş, Sibiu, Mediaş, chiar şi Timişoara. Toţi elevii noştri, studenţii, masteranzii, primesc toate cursurile prin suport electronic, le oferim tot ce au nevoie. Deci, dacă omul vrea să studieze şi în particular, are această posibilitate.

Rep.: La ce proiecte sociale v-aţi gândit şi ce şanse au?

D.C.: Dacă vă uitaţi pe harta ţării, avem licee amplasate cam la frontieră, la Tecuci, Bârlad, Arad etc. La Feteşti, în premieră, am format o clasă pentru romi, care au avut şansa de a urma cursurile gratuit. Le-am oferit toate condiţiile. Finanţaţi din fonduri proprii, ideea mea era aceea de a accesa nişte fonduri structurale pe fonduri europene pentru integrarea romilor în societate şi de a opri acest fenomen nociv, căsătoria prematură. Din păcate, nu am întâlnit suport, nici preşedintele romilor de acolo nu s-a implicat, nici cei de la Bucureşti. În cele trei proiecte pe care le-am depus acum un an şi jumătate, pe incluziune socială, noi ne-am ales trei grupuri ţintă: romii, cu problemele lor specifice, persoanele cu handicap şi familiile monoparentale, cu doi sau trei copii, pentru a le asigura şi lor un loc de muncă. Adică, mai pe scurt, să înfiinţăm acele întreprinderi sociale. Din păcate, nimeni nu se uită la aceste proiecte...

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108