REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 27 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6712
8.4° Constanța Sâmbătă, 27 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6712
 

Lista senatorilor PNL care au votat împotriva plafonării dobânzilor

Lista senatorilor PNL care au votat împotriva plafonării dobânzilor

Replica API 28 februarie 2018 | 00:19 353

Senatul a adoptat, luni, cu amendamente, propunerea legislativă de modificare a Ordonanţei Guvernului nr. 13/2011 privind dobânda legală remuneratorie şi penalizatoare pentru obligaţii băneşti, stabilind ca dobânda pentru creditele ipotecare să nu depăşească de 2,5 ori dobânda de referinţă a BNR, scrie dcnews.ro.

Au fost exprimate 73 de voturi favorabile, 18 "împotrivă" şi 13 abţineri. Iată cine sunt senatorii care au votat împotriva plafonării dobânzilor:

Potrivit textelor adoptate, "în raporturile juridice dintre consumatori şi profesionişti, inclusiv comercianţi, dobânzile penalizatoare pot produce dobânzi doar în baza unei convenţii speciale şi numai pentru depăşirea scadenţei cu mai mult de un an".

"Dobânda efectivă anuală privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum şi contractele de credit pentru consumatori nu poate depăşi: de mai mult de 2,5 ori dobânda legală, în cazul creditelor ipotecare sau imobiliare, astfel cum sunt acestea definite de Legea nr. 90/1999 privind creditul ipotecar pentru investiţii imobiliare; pentru evitarea oricărei confuzii, este credit ipotecar sau imobiliar orice credit contractat de consumatori pe o perioadă mai mare de 10 ani, garantat cu o ipotecă asupra imobilului cumpărat, construit, reabilitat, extins sau consolidat ori cu un alt imobil, proprietatea debitorului sau a unui terţ garant", prevede amendamentul adoptat de plen.

Nu poate depăşi 18% pe an

De asemenea, dobânda efectivă anuală privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum şi contractele de credit pentru consumatori nu poate depăşi 18% pe an, în cazul creditelor de consum. "Pentru evitarea oricărei confuzii, este credit de consum orice credit contractat de consumatori care nu îndeplineşte criteriile pentru a fi considerat credit ipotecar sau imobiliar", stipulează proiectul.

Aceste dispoziţii se aplică şi în cazul în care, conform contractului, consumatorul datorează penalităţi de întârziere, majorări sau alte costuri care desemnează daunele interes-moratorii. Pentru echilibrarea riscurilor contractuale, prezenta lege se aplică şi contractelor aflate în derulare la data intrării sale în vigoare, mai prevede textul adoptat.

Senatul este primă Cameră sesizată cu acest proiect, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
pacat, PNL-ul este mana in mana cu PSD, joaca in functie de avantaje, pe nimeni nu ii intereseaza soarta omului de rand ci imbuibarea
2
3
bancilor,asta de sub mine.stai linistit ca nu va disparea creditarea ca idee si eu vreau sa iau credit.Zamfir ala nu e nebun nu va faceti probleme stie ce zice.Camataria bancara trebuia sa aiba si un sfarsit,bine ar fi sa se si aplice legea asta.De aia care au pierdut tot fiind escrocati de banci ce-ai de zis?probabil o sa spui ca fiecare si-a asumat riscul dar sa iei in considerare ca oamenii au fost indusi in eroare intentionat si nu suntem toti economisti.In U.E dobanzile sunt la jumatate de pret la noi de ce n-ar fi posibil?P.s.-sa stii ca legile comuniste erau foarte bune!
9
0
Legea este impotriva firii. Cum adica legea data azi se aplica contractelor semnate cu ani in urma. Bancile au cumparat engros banii pe care ii revand endetail. Banii cumparati in trecut aveau un pret si un anumit risc de neplata. Astazi datele problemei se schimba riscul creste in urma acestei legi. Daca vreti sa opriti credutarea persoanelor fizice spuneti. Statul cumpara oricum toti banii bancilor si ii da la pensii.
5
5

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108