REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
15.4° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Liviu Ghebaur află la "sfârşitul lumii" dacă are voie să părăsească ţara în dosarul evaziunii cu cereale din port

Liviu Ghebaur află la "sfârşitul lumii" dacă are voie să părăsească ţara în dosarul evaziunii cu cereale din port

Replica API 19 decembrie 2012 | 00:00 849

Ping pong, între tribunalele din Constanţa şi Bucureşti

Ping pong, între tribunalele din Constanţa şi Bucureşti

Controversatul afacerist Liviu Ghebaur va afla... la sfârşitul lumii dacă are voie să părăsească România, magistraţii Tribunalului Constanţa urmând să judece pe 21 decembrie plângerea acestuia împotriva ordonanţei procurorilor DIICOT. Asta, după ce Tribunalul Bucureşti a trimis înapoi la Tribunalul Constanţa solicitarea lui Ghebaur, care pasase aceeaşi plângere instanţei din Capitală cu o lună înainte, pe 16 noiembrie. Practic, Ghebaur face de mai bine de o lună naveta între instanţele din Constanţa şi Bucureşti, pentru a scăpa de interdicţia procurorilor DIICOT, care i-au interzis să părăsească ţara, milionarul fiind cercetat penal într-un mega dosar de evaziune fiscală cu cereale, derulat prin Portul Constanţa. Acelaşi lucru încearcă şi complicii libanezi ai lui Ghebaur din gruparea infracţională care a prejudiciat statul cu 30 de milioane de euro, judecătorii bucureşteni respingând, deocamdată plângerile acestora. Pe de altă parte, se pare că celălalt nume sonor din reţea, afaceristul Cătălin Trandafir, nu are nici o grijă din partea DIICOT, care nu a cerut nici o interdicţie în privinţa lui.

"Replica" a prezentat, în premieră, faptul că oamenii de afaceri Liviu Ghebaur şi Cătălin Trandafir au fost săltaţi de procurorii DIICOT şi duşi la audieri, la mijlocul lunii august, alături de alte 17 persoane, într-un dosar de evaziune fiscală cu cereale de peste 30 de milioane de euro, derulată prin Portul Constanţa. La începutul lunii septembrie, DIICOT a confirmat oficial informaţiile din "Replica" de Constanţa, comunicând că a început urmărirea penală faţă de un număr de 19 persoane, după cum urmează: El Khalil Jihad, Youssef Laoun, Jabre Nassif, El Khalil Raji, Khalil Ibrahim, Saad Iskandar, Stoica Răzvan Laurenţiu, Marioru Marin, Cobala Mario,Trandafir Cătălin, Ghebaur Liviu Şerban, Anghel Mihai, Diţă Carmen, Abboud Samir, Morgan Jacqueline - Audrey - Margret, Răduţă Daniel, Frangu Marian, Bălaşa Natalia sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală, folosirea de acte nereale în faţa autorităţii vamale, contrabandă, spălare de bani. Despre Cătălin Trandafir, dezvăluiam că este unul din asociaţii de bază ai libanezilor evazionişti, alături de care deţine cunoscutul operator portuar Umex. În perioada vizată de DIICOT, anii 2010-2011, când s-a produs evaziunea de 30 milioane de euro, Cătălin Trandafir era administrator al Umex, asociaţi fiind off-shore-urile Wooshie Ltd şi Morattix Holdings Ltd, ultimul apărând, din februarie 2010, şi în structura SC Maria Cereale SA, parte a grupului de firme Maria, deţinut de El Khalil Jihad şi Youssef Laoun, adică nimeni alţii decât capii reţelei evazioniste. În prezent, Umex are ca unic acţionar Wooshie Ltd şi este administrată de românii Răzvan Laurenţiu Stoica şi Maryo Cobala (fost angajat al lui El Khalil Jihad şi Youssef Laoun, tot în cadrul SC Maria Cereale SRL), alături de libanezul Khalil Ibrahim, de asemenea, aflat în conducerea grupului de firme Maria, prin care s-a realizat evaziunea cu cereale descoperită de DIICOT. După cum se poate vedea, Răzvan Laurenţiu Stoica, Maryo Cobala şi Khalil Ibrahim, prezentaţi de noi ca membrii ai grupării mafiote, se află şi pe lista celor urmăriţi penal de DIICOT. La rândul său, Liviu Ghebaur este patronul cunoscutelor firme portuare North Star Shipping (NSS) şi Minmetal, la sediile cărora au descins, în luna august, mascaţii şi procurorii DIICOT. Ghebaur este unul din partenerii de tradiţie ai libanezilor evazionişti, mare parte din comerţul ilegal cu cereale desfăşurându-se prin intermediul companiilor sale, de mulţi ani de zile. Potrivit informaţiilor noastre, se pare că Liviu Ghebaur simţea că "fericirea" libaneză nu mai dura mult, motiv pentru care, înainte cu câteva luni de a fi săltat de DIICOT se apucase să-şi lichideze mai toate afacerile din Constanţa, scoţându-şi inclusiv casele la vânzare.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108